Їжа богів: найпопулярніші грецькі страви - PostEat

пошук

Їжа богів: найпопулярніші грецькі страви
22-11-2019 0 4875


Грецька кухня має багато спільного з кухнями півдня Франції, Італії та Балкан. Страви грецької кухні – зрозумілі, яскраві та ароматні завдяки великій кількості різноманітних трав і спецій (орегано, м’ята, часник, цибуля, кріп, мускатний горіх і лаврове листя, а також базилік, чебрець і насіння кропу використовують найчастіше). У багатьох грецьких рецептах, особливо в північних районах країни, «солодкі» спеції поєднують з м’ясом (бараниною, козлятиною чи свининою).

Греки приправляють оливковою олією практично всі страви, оскільки вона є одним із найдавніших продуктів у їхньому раціоні. Також багато грецьких страв готують на основі зернових – в основному пшениці та ячменю.

Особливою гордістю греків є сири. У Греції виробляється більше 50 сортів сирів! Крім того, в кожному регіоні існують особливі рецепти. Найпопулярніший сорт сиру — фета, цей сир є одним із ключових складників «грецького» салату, який у Греції називають хоріатики (сільський).

Якими ж є найпопулярніші грецькі страви, розповість PostEat.

Мусака

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Мусака – це основна страва, інгредієнти якої викладають шарами (нижній шар баклажанів з оливковою олією, середній шар з м’яса з помідорами і верхній шар з соусу бешамель). Потім мусаку довго та повільно готують у духовці. Іноді в мусаку додають кабачки, картоплю або гриби.Ця страва стала популярною по всьому світу, тож багато ресторанів Києва пропонують її скуштувати.

Сувлакі

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Сувлакі – це невеликі шашлички на шпажках, страва є типовою для грецької кухні. Зазвичай для приготування сувлакі використовують свинину, баранину або курятину. М’ясо нарізають на невеликі шматочки і маринують в суміші оливкової олії, орегано, лимонного соку, солі і перцю, потім нанизують на короткі шпажки і готують шашлики на відкритому вогні або на деку, поставленому на вугілля. Сувлакі вважається грецьким фастфудом і продається практично у всіх ресторанах швидкого обслуговування. Найчастіше сувлаки подають або на шпажці, разом з білим хлібом і шматочками лимона (або лимонним соком), або ж в піті: м’ясо знімається з шпажки і загортається разом з томатами, цибулею і соусом дзадзикі в злегка обсмажену піту.

Фава

Фава – це смачна та поживна страва з однойменних бобів. У Греції ця страва міцно асоціюється із островом Санторіні, де її готують з цибулею, оливковою олією та лимонним соком. Страву можна приготувати і в домашніх умовах – для цього вам потрібен сухий горох, оливкова олія, цибуля, лимонний сік та сіль.

Дзадзикі

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Дзадзикі – це холодний соус-закуска з грецького йогурту, свіжого огірка, кропу та часнику, типова страва грецької кухні. Дзадзикі зазвичай — складова мезе і використовується як соус до хліба або овочів. Також соус часто подають до м’ясних страв, наприклад, до гірос або сувлакі, або до смаженої риби.

Тарамасалата

Тарамасалата – це страва грецької кухні, суміш з копченої тріскової (ікри коропа чи кефалі) ікри, лимонного соку, оливкової олії і часнику, використовується в якості закуски. До рецепту можуть додавати картоплю чи білий хліб. Традиційно подається з маслинами і хлібом піта, а також до бутербродів. Колір може варіюватися від кремового бежевого до рожевого, в залежності від типу ікри. Більшість тарамасалата, що продається в магазинах чи готується у ресторанах, забарвлена в рожевий колір. У Греції тарамасалата пов’язана з початком Великого посту, а саме з першим його днем – Чистим понеділком.

Keftedes (Кефтедес)

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Кефтедес – це грецькі котлетки з м’яса чи овочів. Страву готують, змішуючи свинячий, телячий або ягнячий фарш і дрібно натерту цибулю з розмоченим несвіжим хлібом, свіжою м’ятою і додаючи яєчний жовток. Суміш залишають у холодильнику, щоб вона охолола перед тим, як розкачати кульки, обсипати борошном і обсмажити в оливковій олії.

Soutzoukakia

Це грецька та турецька страва, гострі довгасті фрикадельки з кмином і часником, подаються в томатному соусі. Грецька версія зазвичай готується з фаршем (зазвичай з яловичини, може бути змішана з бараниною або свининою), сухарями, яйцем, часником і петрушкою, і щедро приправлена кмином, корицею, сіллю і перцем. У томатний соус додають томат, вино, цибулю, часник, лавровий лист, сіль і перець, оливкову олію. Страву зазвичай подають з пловом або картопляним пюре.

Пастітсіо

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Пастітсіо — традиційна грецька страва, макарони, запечені з рубленим м’ясом і соусом бешамель. Страва також поширена на Кіпрі та в Єгипті. У типовому грецькому варіанті страви є нижній шар (букатіні або інші трубчасті макарони з сиром та / або яйцем), середній шар яловичого фаршу. Мускатний горіх або пряний перець використовуються у верхньому шарі, до якого входить бешамель. Натертий козячий сир часто посипають зверху.

Koulourakia

Koulourakia – це традиційний грецький десерт, який зазвичай роблять під час великодніх свят. Це кондитерський виріб на масляній основі з яєчною глазур’ю зверху. Виріб має солодкуватий ніжний смак з відтінком ванілі, а ще Koulourakia добре відома тим, що зверху посипана кунжутом та має форму кільця.

Фото: Wikipedia

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi