пошук
Валентина Дуткевич
Автор
пошук
Валентина Дуткевич
Автор
Починаючи з 24 лютого 2022 року, усі дороги так чи інакше ведуть на Захід. Через напад Росії на Україну українці змушені шукати прихисток у різних місцях здебільшого західної частини планети: хто у межах нашої держави, хто за кордоном.
Уже 6,5 млн осіб змушені були перебратися у більш безпечні регіони України. Переважно, це західні області.
А будь-який переїзд, зміна місця — це вимушена адаптація у різних площинах: соціальній, ментальній, культурній, мовленнєвій.
З огляду на це, ми розпочинаємо серію освітніх публікацій, які трішки проллють світло на невідомі раніше слова, або ті вирази, що кожному з нас доводилось чути у відпусках чи довгих вихідних на гостинній західній Україні.
Перемога близько, і де б ми зараз не були, ми усі на своєму місці. Почнемо з Львівщини, де прихисток знайшли понад чверть мільйона українців.
Назви страв, напоїв, предметів побуду часто викликають подив і усмішку. А все тому, що галицька кухня — це синтез кулінарних звичаїв між українцями, поляками, євреями, вірменами, греками, які мали на Галичині торгові справи і населяли її територію. Природньо, це відобразилося на мові.
Вочевидь, вам уже доводилось перекушувати пайдою хліба з маслом, обідати росолом або ж книдлями.
Ловіть словничок, який підкаже відмінність між пляцком і тертим пляцком (бо різниця колосальна, а не знаючи тонкощів, можете отримати замість десерту деруни).
Словник гастрономічних термінів Галичини:
Амоняк — розпушувач для тіста
Бритванка — металева форма для запікання
Бомбони — цукерки
Галяретка — желе
Горнятко — чашка
Ґуст — смак
Драглі — холодець
Зладити — приготувати
Квасне молоко — кефір
Квасоля «яська», або бабоха — велика біла квасоля
Легуміна — солодощі, смаколики
Мізерія — салат з огірків зі сметаною і цибулею
Мнюхи — маленькі соми
Пайда — скибка, шматок
Перепис — рецепт
Печеня — запечене або смажене м’ясо, часто у яєчному клярі
Плесканка — сирна запіканка (готують на Великдень)
Плюца — легені
Плястерки — тонкі скибочки, слайси
Пляцок — іншими словами торт, прямокутної форми, спечений з начинкою, або ж коржі перемащуються різноманітними кремами (славетний львівський сирник — це теж пляцок)
Поливка — соус, підливка до страв (наприклад, часто на Галичині до голубців готують грибну поливку)
Поташ — сода
Пуґар — стакан
Ринка — чавунна поливана посудина
Росіл — перша страва, бульйон з м’яса, часто подається з окремо звареною локшиною
Румбамбар — ревінь
Солонина — сало
Цвібак — бісквіт
Цвіклі — гостра страва з вареного буряка і хрону
Щупак — щука
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi