До Львова, до Ґвари - PostEat

пошук

До Львова, до Ґвари
21-12-2019 0 5850


Що може бути кращим, ніж зустріти Різдво та Новий рік у Львові? Уявіть — дахи і дерева мальовничо засніжені, повітря сповнене ароматом мандаринок і хвої, вітрини крамниць і ресторанів виблискують вогниками, продають ялинки та соснові віночки, а ще — майстерно виплетених “павуків” і дідухів — таких, ніби їх плів сам Гюстав Ейфель. Краса! 

Втім, Львів чудовий за будь-якої нагоди, а особливого настрою вашій мандрівці додасть автентична львівська їжа. І знайомство з нею варто розпочати з Ґвари — львівської гостерії.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Ґвара спеціалізується на львівській галицькій кухні, до розробки концепту меню долучилася дослідниця галицької гастрономічної традиції Маріанна Душар (aka Пані Стефа). Заклад створено із любов’ю до Львова: в пивниці збережена середньовічна бастея, фасад та вікна ресторану відреставровано згідно із оригінальним задумом будівничих та декоровано фотографіями та картинами будинків старого Львова. Меню базується на традиційних львівських наїдках, враховуючи, втім, сучасні підходи до приготування їжі.

Львівський день починається із Великого Львівського Сніданку: це канапка із скибками авокадо та яйцем пашот, хрумка легка салатка та грушка з шовдарем. З’їли б ще чогось? На вибір — пательня з палюшками або сирниками. І на десерт — повітряне тістечко з ягодами і поливкою. Незмінно до сніданку — кава, чай чи сік, та келих вина з бульбашками. Неспішно смакуйте, з філіжанкою свіжозавареної кави чи келихом вина. Розглядайте мальовничі деталі та складайте плани на день. 

До речі про плани: в часі зимових свят у Львові є чим себе зайняти. Можна поштовхатися на Різдвяних ярмарках, видряпатися на Ратушу і насолоджуватися краєвидами львівських дахів, чи, зрештою, перевірити як зимують лебеді в Стрийському парку. Перейшлися, трохи позмерзали? Тоді мерщій до Ґвари на обід!

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Якщо ви в настрої на щось легше, то почніть з авантюрок — дрібних перекусок, які гарно пасуватимуть до келиха вина чи гальби пива. Як щодо смачнющого прозорого холодцю? В Ґварі його варять на свинячих ніжках і яловичому хвості з яловичиною і когутом, заправляють товченим часником і чорним перцем. До холодцю — цвіклі і келішок “Хрінівки”. 

Борщ, зварений на буряковому квасі — львівська “коронка”, і в Ґварі його варять тільки так, а на Різдво подають з вушками, начиненими грибами. Якщо ж настрій на якусь іншу традиційну зупу, то в меню є гарячий капусняк з ребрами, фірмові Ґварівські флячки чи кремова гарбузова з качиним м’ясом.. 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Що вибрати на основну страву? Через вікно з куртиною загляніть краєм ока на ґварівську кухню. Можна дивитися вічно як горить вогонь, тече вода і як на Ґварівській кухні готують щось смачне для гостей. Тут ліпляться пироги з традиційними начинками — з картофлею, грибами, житні з телячими щічками, чи солодкі — з вишнями і прянощами. Печеться яворівський пиріг, а до нього вже готова грибова мачанка. Чи, наприклад, підсмажується ніжна карамелізована куряча печінка з яблуком та грушкою, а до неї — хрумкі волоські горіхи і гостра паприка для контрасту. Вже стали традицією півкурки та півкоропа. Ще одна фішка — “Штука м’яса” — великий шматок м’яса на мозковій кісточці, запашний росіл, печена картопля, мачанка із свіжого хрону та печених яблук. Обирайте що вам сьогодні смакуватиме!

До речі, настоянки в Ґварі вартують детальної дегустації, а кельнери запропонують те, що пасуватиме до ваших страв. Смакуючи їх якраз добрий час запланувати пообіддя — можна пооглядати експозиції львівських музеїв чи, скажімо, піти до театру. Або, якщо є натхнення — піднятися від Ґвари вгору по Лисенка та Кривоноса до Високого Замку — тут і парк, і оглядовий майданчик — Львів як на долоні.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

А після цього заходьте до Ґвари на солодке. Радимо спробувати сезонний Ґварівський медівник з спеціями, горішками та родзинками, темний та ароматний. Зіграйте в забаву із смаком — шматочок медівника намажте маслом, покладіть скибку груші і додайте кілька кристаликів солі. Спробуйте і здивуйтеся, як це смачно!

Або ж — фірмовий торт “Львівська Ґвара”, що об’єднав в собі всі класичні смаки львівських солодощів. Маково-горіховий корж (“маківник”), тонкі медівникові коржі, непечений сирник, цвібак з вишнями, горіховий та кавовий креми, крихта з горіхами і безе.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Виберіть місце в нижньому залі біля бастеї, зручно вмостіться в кріслі, дивіться через скляний дах, як падає сніг (чи, зрештою, дощ)… Замовте келих гарячого вина із спеціями чи улюбленого коктейлю, по трохи дзьобайте тортик. Настрій мрійливий і трішки джазовий. Це був гарний день — ґварівський, львівський.

Ґвара львівська гостерія — Gwara restauracja

Де: Львів, вул. Братів Рогатинців, 32

10:00 — 23:00
067 582 01 48 
Фото надані автором

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi