Львівські спеціалітети в закладах: що можна знайти тільки у Львові - PostEat

пошук

Львівські спеціалітети в закладах: що можна знайти тільки у Львові
29-08-2019 0 4604


Чому галицько-львівську кухню називають «плавильним котлом» гастрономії? Хто стоїть за відродженням локальної кухні львів’ян? Які страви можна спробувати тільки у Львові і де їх шукати? Редакція PostEat шукає відповіді на ці питання та ділиться смачними знахідками.

Галицько-львівську кухню часто називають мультикультурною. В її основі лежить мікс смаків та кулінарних традицій різних етносів — українців, поляків, євреїв, вірмен та інших народів регіону. Історія додала до цієї суміші дрібку «австрійського періоду» і створила галицький гастрономічний феномен — еклектичну кухню з оригінальними стравами, які можна спробувати тільки у Львові.

Відродження галицько–львівської кухні пов’язують з туристичним бумом у 2010-х роках — окрім історичних пам’яток туристам було цікаво спробувати й місцеві страви. Місцевий журналіст Всеволод Поліщук заснував у 2012 році «Клуб Галицької Кухні» для пошуку старих рецептів та популяризації місцевої кухні. Львів’янка Маріанна Душар, більш відома, як Пані Стефа у власному блозі відродила бабусині рецепти та страви зі старовинних кулінарних книжок. Сьогодні у місті працюють заклади, де меню традиційних страв укладене з її рекомендаціями.

Галицько–львівська кухня продовжує розвиватися й сьогодні. Наприклад, за словами знавців, надівана (фарширована) риба з’явилася на кухні української господині тоді, коли вона переписала рецепт гефільте фіш у сусідки Сари. Львівський десерт андрути вважають нащадком австрійського вафельного торта пішінґер. Хтозна, можливо японський рамен у львівському кафе Jin з локальним м’ясом та овочами чи чорноморські мідії за місцевим рецептом також скоро стануть стравами-візитівками Львова.

PostEat підготував добірку закладів, де можна спробувати автентичні страви галицько-львівської кухні.

«Ґвара ресторація» 

Де: вул. Братів Рогатинців, 32

Бюджет: ₴₴. Авантюрки (102–198 грн), салати (125–155 грн), основні страви (196–298 грн), борщ і зупи (78–84 грн).

Страви: салат «Татусько» — 155 грн, жур львівський — 85 грн, флячки від «Пана Тепфера» — 85 грн, півкурки з Сербської — 196 грн, яворівський пиріг — 104 грн, андрути — 89 грн.

Деталі: новий проект Костянтина Смолія, який заснував «Корки й крихти», Delicateca, Punkt, Kazzka. Заклад спеціалізується на галицькій кухні, а до розробки меню долучилася блогерка Маріанна Душар (Пані Стефа). У закладі відтворено атмосферу старого Львова: фасад ресторану відреставрували згідно з будинковим планом, всередині зібрані старі фотографії й малюнки міста.

Меню від Пані Стефи включає сезонні страви з органічних інгредієнтів, приготовані за старовинними рецептами. Тут варто спробувати яворівський пиріг з картоплі й гречки, густий суп флячки з яловичого шлунку, суп журек на житньому заквасі з солодовим хлібом, півкурки з сербської або індичий завіванець. Борщ тут варять тільки на буряковому квасі, а використання оцту вважають злочином. Хіт закладу з першого дня — салат «Татусько» зі смаженою куркою та фаршированими яйцями в хрумкій шкірочці. На солодке обов’язково замовте вафельний торт андрути або торт «Львівська ґвара». До 11:00 тут подають сніданки — наприклад, фірмові «рогатинські» сирники. До пива замовте гуглики — м’ясні, сирні та горохові кульки.

«Голодний Микола»

Де: вул. Стрийська, 352

Бюджет: ₴₴. Основні страви (130–240 грн), супи (57–98 грн), салати (75–175 грн), ковбаси (57–95 грн), десерт (63–82 грн).

Страви: флячки — 80 грн, журек з копченостями та білою ковбаскою — 87 грн, юшка з білих грибів — 75 грн, засипана капуста в пательні — 80 грн, пструг (форель) — 220 грн, андрути — 65 грн.

Деталі: великий ресторан з власною пекарнею, броварнею на території закладу, великим подвір’ям з терасою, дитячим майданчиком, крамничкою та подвійним ставком, одна частина якого надворі, а інша — просто у приміщенні. В ставку плаває жива форель, яку кожен гість може сам зловити за допомогою вудочки, і її відразу ж йому приготують кухарі.

В ресторані подають традиційні галицькі страви — флячки, капусняк, задимлений бограч, ковбаси власного виробництва, пироги, макітри з варениками, пательні з баношами, бігусами, пляцки. Також тут великий вибір страв з риби: пструг нагостро, пструг копчений, пструг з вугілля, кором смажений, карасі в сметані тощо. У закладі є власна крамниця з пивом «Кумпель», галицькими смаколиками, свіжим хлібом з Миколиної пекарні та авторськими сувенірами.

«Ресторація Бачевських»  

Де: вул. Шевська, 8

Бюджет: ₴₴. Холодні закуски (55–195 грн), салати (92–189 грн), зупи (75–129 грн).

Страви: борщок з вушками — 76 грн, надівний короп — 165 грн, форшмак — 75 грн, гефілте фіш по-львівські — 130 грн.

Деталі: автентичний інтер’єр початку XX століття й авторська подача нової галицької кухні в самому серці Львова — такою у квітні 2015 року постала перед гостями Ресторація «Бачевських». «Бачевських» сьогодні — це оранжерея, три поверхи з різними залами, терасою і верандою, обіди в супроводі арфи, віолончелі або фортепіано та бар з авторською коктейльною картою.

Комбінація старовинних рецептів і сучасних технологій сформувала тут абсолютно нову кухню з нестандартним підходом. Шеф-кухар Олександр Чернишенко пропрацював не тільки галицькі, а й австрійські, польські та єврейські рецепти. Тут можна скуштувати зупу по-бердичівськи, гефільте фіш по-львівськи, журек за переписом Пані Стефи, телятину з фуа гра, лемонсоль, смажену у спеціях, сирник львівський, фірмові наливки та настоянки. Ресторація має власного наливкаря — Юрія Підвірного, який пропрацьовує старовинні рецепти наливок та настоянок та створює нові.

Галицька жидівська кнайпа «Під Золотою Розою» 

Де: вул. Староєврейська, 37

Бюджет: ₴₴. Меню без цін, гість може попросити реальний рахунок або спробувати поторгуватись за ціну.

Деталі: кнайпа розташована в історичному єврейському кварталі Львова поблизу руїн синагоги «Золота Роза». Відвідувачів зустрічають єврейськими звичаями та стравами «жидівсько-галицької» кухні.

У «Золотій Розі» роблять акцент на стравах, які виникли на Галичині, як результат змішування української та єврейської кухонь. Зверніть увагу на два види фаршированої риби — одна подається на пательні на 2–3 особи, інша — це традиційний гефільте фіш з вишневим соусом. Серед хітів закладу — хумус, форшмак, асорті закусок, мариновані овочі й фрукти, яловиче ребро й баранина. У закладі наголошують, що їх страви суттєво відрізняються від, наприклад, страв єврейської кухні Одеси — різниця у локальних продуктах та запозиченнях з українських гастрономічних традиціях.

«Кумпель» 

Де: вул. Винниченка, 6; проспект Чорновола, 2Б

Бюджет: ₴₴. Пісні страви (56-125 грн), салати (93-108 грн), зупи та юшки (68-109 грн), страви з м’яса (155-275 грн).

Страви: журек на житній заквасці — 87 грн, м’ясна закуска на компанію «Пані Бандзюхова» — 780 грн, андрути — 74 грн.

Деталі: перший у Львові ресторан-пивоварня з багатим вибором пива, звареного одразу у ресторані, де кожен гість може прикластися до легендарного символу вар’ятства та батярства «Пивної Циці».

Окрім того, «Кумпель» відомий як ресторан, де подають винятково страви традиційної галицької кухні: флячки, часникова зупа, карманадля, банош, андрути тощо — тут поєднані з витонченою ресторанною подачею. Якщо ви шукатимете у Львові ресторан місцевої кухні, то «Кумпель» вам порадять одним із перших.

«Трапезна Ідей» 

Де: вул. Валова, 18а

Бюджет: ₴₴.Наливки (30 грн), зупи (65-110 грн), основні страви (60-160 грн).

Страви: бограч-гуляш — 110 грн, медові реберця — 70 грн, теляча відбивна «кармонадля» — 150 грн, риба душена у хроні по-львівські — 140 грн.

Деталі: заклад розташований у монастирському підвалі біля університету Івана Франка. Ресторан створено ще у 2007 році, як культурно-гастрономічний проект «Музею Ідей». В меню зроблено акцент на стравах галицької регіональної кухні. Атмосферу творить м’яке світло з виробів місцевих склодувів, масивні дубові столи, вікна з вітражами, музика початку минулого сторіччя й виставку історичних цікавинок. До речі, експозицію можна оглянути, поки чекаєте на замовлення.

У ресторані радять спробувати бограч-гуляш за львівським рецептом, рибу душену у хроні по–львівські, вепреві реберця печені в меду або печеню з телятини по-добромельськи. Також тут подають яворівський пиріг авторського рецепту і єврейську страву цвіклі, яка давно стала своєю у Львові. Топ серед десертів — пішінгер, перекладений андрутами.

Фото: Facebook Ґвара ресторація, Голодний Микола, Ресторація Бачевських, Галицька жидівська кнайпа «Під Золотою Розою», Кумпель, Трапезна Ідей

Головна фотографія (колаж): «Ресторація Бачевських»«Ґвара ресторація»«Голодний Микола»

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi