Не кебабом єдиним: чи існує турецька рослинна кухня? - PostEat

пошук

Не кебабом єдиним: чи існує турецька рослинна кухня?
08-07-2021 0 2370

Партнери

Автор


9 липня день кебаба, страви, з якою у нас асоціюється не лише турецька, але й вся Близькосхідна кухня. Проте, експертки кампанії UA Plant-Based впевнені, що і кебаб зокрема, і турецька кухня загалом — це не лише про м’ясо. 

Ще певно ніколи так багато українців не відпочивали в Туреччині, як після закриття для наших туристів Європи. Якщо раніше ми перетинали море, лише щоб провести відпустку у готелі типу «все включено», то зараз все більше людей обирає самостійні поїздки. Так складніше потрібно самому бронювати літаки, готелі, трансфери, але і значно цікавіше. А в подорожі цікаво все: звичаї, звички, побут, і, звісно, національна кухня. Так сталось, турецькі кебаби відомі як мінімум на всю Європу. Але інші турецькі страви, менш популярні, заслуговують не менше уваги. Цікаво, що багато з них рослинні в основі їх овочі, горіхи й бобові. 

Перше, що помічаєш, окрім кебабів, це сочевичний суп-пюре. Він подається всюди, від вишуканих ресторанів до кіосків з вуличною їжею. Турецькою він називається mercimek çorbasi, але багато закладів просто пишуть çorba, що означає просто «суп» з турецької. Він ароматний, насичений, ситний і в переважній більшості веганський. Проте інколи замість оливкової олії додають вершкове масло, а замість овочевого бульйону курячий. Тому якщо ви дотримуєтесь рослинної дієти, потрібно уточнювати. Це правило загалом стосується усіх страв, адже кожен шеф-кухар може змінити традиційний рецепт.

Подають чорбу з кусками лимону, сік якого можна додавати до супу, зеленню, інколи з овочевим салатом та завжди зі свіжим екмеком (хлібом). А хліб, своєю чергою, часто подають з закусками, серед яких дуже популярна acili ezme така собі намазка зі свіжих перців, помідорів, цибулі й перцевої пасти. Звучить це гостріше, ніж насправді, бо езме більше пряна страва, чим пекуча.

Ще одна популярна закуска közlenmiş patlıcan salatası, або салат з запеченого баклажана. В нас ця страва відома як бабагануш, і її можна навіть купити готовою в багатьох супермаркетах, часто поруч з хумусом. Наприклад, марки Hungry Papa.

Любителям свіжої випічки точно сподобається gözleme місцеві налисники, готують і продають у певно всіх придорожніх харчевнях Туреччини. Ґозлеме традиційна страва турецької кухні. По суті, це корж з начинкою, загорнутою всередині. Ґозлеме (названий на честь темно-коричневих ґезлері, або «очей», які з’являються на хлібі під час смаження), подається на сніданок, обід або як закуска в анатолійських регіонах центральної та східної Туреччини. Випікається він на сковороді, яка називається садж. Начинка, яка зустрічається найчастіше зелень, в більшості, шпинат з кінзою, з сиром або без сиру. Оскільки ґозлеме часто готують при вас, то можна попросити не класти сир, навіть якщо в меню він є. Також всередину кладуть картоплю, гриби чи м’ясо, але зустрічаються такі варіації рідко.

Окрім турецьких налисників, вам можуть сподобатись турецькі голубці dolma. Назва є вихідною з турецького дієслова «долдурмак» — наповнювати або буквально «фарширований». По суті, це виноградне листя, фаршироване рисовою начинкою, часто подається холодним, як закуска. Оскільки інколи долма буває і з м’ясом, то фаршироване листя винограду без м’яса іноді ще називають yalancı dolma, що в перекладі з турецької означає «фальшива долма». Окрім ресторанів, долма також продається у вигляді консерви, що особливо зручно тим, хто ночує у кемпінгах чи в горах.

Kısır (кисир) ще одна проста турецька (і курдська) страва, чи то салат, чи то гарнір, чи то закуска. Головний інгредієнт булгур, до якого додають петрушку, томатну пасту, цибулю, часник, гранатовий соус, сік лимону, огірок та спеції. Подають кисир часто з листям салату. 

До речі, про салати. Якщо ви хочете щось «легеньке» перекусити, то знайдіть, з ким розділите свою величезну порцію смачного і ситного салату, бо зупинитись і просто недоїсти складно. Особливо якщо це стосується nohut salatası (салату з нуту) та gavurdağı salad (салату з томатів і волоських горіхів). Ці салати це повноцінні страви, а щедрі турецькі порції не залишають голоду ніякого шансу. Той, що з нутом, ще інколи подають з творогом, а салат з горіхами зазвичай повністю веганський. Що цікаво, список заправок і спецій до салатів у багатьох стравах подібний: оливкова олія і гранатова патока, сумах (така бордова перетерта ягідка-спеція), м’ята, петрушка, завжди й всюди багато цибулі та трішки пластівців перцю чілі.

Серед фаворитів же найпростішої вуличної їжі дві 100% веганські, корисні «страви», що продаються ледь не на кожній площі Стамбула кукурудза-гриль і смажені каштани. Точки з ними чути й видно здалеку, через дим і специфічний запах присмаженої кукурудзи. Це досить бюджетно і ситно, а каштани ще й незвично. В Україні чомусь каштани на смак як недоварена картопля, а стамбульські солодкаві, з насиченим горіховим смаком. Якщо ви взяли забагато каштанів і не подужали їх одразу, сміливо забирайте з собою. Навіть після декількох днів зберігання вони все ще були смачні. 

І на останок: не вся пахлава, тобто баклава, медова багато хто замість меду використовує сироп з цукру і лимонного соку, тому цей момент теж варто уточнити у продавців.

Звісно, це лише короткий огляд традиційної рослинної турецької їжі, страв без продуктів тваринного походження в ній безліч, і всі вони смачні й поживні. І навіть ті, які з м’ясом, не складно переробити на веганський лад. Дізнатись більше про рослинне харчування, навчитись готувати смачну та корисну їжу власноруч, зустріти однодумців можна, пройшовши безплатний 10-денний Plant-Based Challenge. Afiyet olsun або смачного вам!

Авторка статті: Олена Баран, представниця кампанії UA Plant-Based

Текст та фото надані авторкою.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi