пошук
Партнери
Автор
пошук
Партнери
Автор
9 липня — день кебаба, страви, з якою у нас асоціюється не лише турецька, але й вся Близькосхідна кухня. Проте, експертки кампанії UA Plant-Based впевнені, що і кебаб зокрема, і турецька кухня загалом — це не лише про м’ясо.
Ще певно ніколи так багато українців не відпочивали в Туреччині, як після закриття для наших туристів Європи. Якщо раніше ми перетинали море, лише щоб провести відпустку у готелі типу «все включено», то зараз все більше людей обирає самостійні поїздки. Так складніше — потрібно самому бронювати літаки, готелі, трансфери, але і значно цікавіше. А в подорожі цікаво все: звичаї, звички, побут, і, звісно, національна кухня. Так сталось, турецькі кебаби відомі як мінімум на всю Європу. Але інші турецькі страви, менш популярні, заслуговують не менше уваги. Цікаво, що багато з них рослинні — в основі їх овочі, горіхи й бобові.
Перше, що помічаєш, окрім кебабів, це сочевичний суп-пюре. Він подається всюди, від вишуканих ресторанів до кіосків з вуличною їжею. Турецькою він називається mercimek çorbasi, але багато закладів просто пишуть çorba, що означає просто «суп» з турецької. Він ароматний, насичений, ситний і в переважній більшості веганський. Проте інколи замість оливкової олії додають вершкове масло, а замість овочевого бульйону — курячий. Тому якщо ви дотримуєтесь рослинної дієти, потрібно уточнювати. Це правило загалом стосується усіх страв, адже кожен шеф-кухар може змінити традиційний рецепт.
Подають чорбу з кусками лимону, сік якого можна додавати до супу, зеленню, інколи з овочевим салатом та завжди зі свіжим екмеком (хлібом). А хліб, своєю чергою, часто подають з закусками, серед яких дуже популярна acili ezme — така собі намазка зі свіжих перців, помідорів, цибулі й перцевої пасти. Звучить це гостріше, ніж насправді, бо езме більше пряна страва, чим пекуча.
Ще одна популярна закуска — közlenmiş patlıcan salatası, або салат з запеченого баклажана. В нас ця страва відома як бабагануш, і її можна навіть купити готовою в багатьох супермаркетах, часто поруч з хумусом. Наприклад, марки Hungry Papa.
Любителям свіжої випічки точно сподобається gözleme — місцеві налисники, готують і продають у певно всіх придорожніх харчевнях Туреччини. Ґозлеме — традиційна страва турецької кухні. По суті, це корж з начинкою, загорнутою всередині. Ґозлеме (названий на честь темно-коричневих ґезлері, або «очей», які з’являються на хлібі під час смаження), подається на сніданок, обід або як закуска в анатолійських регіонах центральної та східної Туреччини. Випікається він на сковороді, яка називається садж. Начинка, яка зустрічається найчастіше — зелень, в більшості, шпинат з кінзою, з сиром або без сиру. Оскільки ґозлеме часто готують при вас, то можна попросити не класти сир, навіть якщо в меню він є. Також всередину кладуть картоплю, гриби чи м’ясо, але зустрічаються такі варіації рідко.
Окрім турецьких налисників, вам можуть сподобатись турецькі голубці — dolma. Назва є вихідною з турецького дієслова «долдурмак» — наповнювати або буквально «фарширований». По суті, це виноградне листя, фаршироване рисовою начинкою, часто подається холодним, як закуска. Оскільки інколи долма буває і з м’ясом, то фаршироване листя винограду без м’яса іноді ще називають yalancı dolma, що в перекладі з турецької означає «фальшива долма». Окрім ресторанів, долма також продається у вигляді консерви, що особливо зручно тим, хто ночує у кемпінгах чи в горах.
Kısır (кисир) — ще одна проста турецька (і курдська) страва, чи то салат, чи то гарнір, чи то закуска. Головний інгредієнт — булгур, до якого додають петрушку, томатну пасту, цибулю, часник, гранатовий соус, сік лимону, огірок та спеції. Подають кисир часто з листям салату.
До речі, про салати. Якщо ви хочете щось «легеньке» перекусити, то знайдіть, з ким розділите свою величезну порцію смачного і ситного салату, бо зупинитись і просто недоїсти складно. Особливо якщо це стосується nohut salatası (салату з нуту) та gavurdağı salad (салату з томатів і волоських горіхів). Ці салати — це повноцінні страви, а щедрі турецькі порції не залишають голоду ніякого шансу. Той, що з нутом, ще інколи подають з творогом, а салат з горіхами зазвичай повністю веганський. Що цікаво, список заправок і спецій до салатів у багатьох стравах подібний: оливкова олія і гранатова патока, сумах (така бордова перетерта ягідка-спеція), м’ята, петрушка, завжди й всюди багато цибулі та трішки пластівців перцю чілі.
Серед фаворитів же найпростішої вуличної їжі дві 100% веганські, корисні «страви», що продаються ледь не на кожній площі Стамбула — кукурудза-гриль і смажені каштани. Точки з ними чути й видно здалеку, через дим і специфічний запах присмаженої кукурудзи. Це досить бюджетно і ситно, а каштани — ще й незвично. В Україні чомусь каштани на смак як недоварена картопля, а стамбульські — солодкаві, з насиченим горіховим смаком. Якщо ви взяли забагато каштанів і не подужали їх одразу, сміливо забирайте з собою. Навіть після декількох днів зберігання вони все ще були смачні.
І на останок: не вся пахлава, тобто баклава, медова — багато хто замість меду використовує сироп з цукру і лимонного соку, тому цей момент теж варто уточнити у продавців.
Звісно, це лише короткий огляд традиційної рослинної турецької їжі, страв без продуктів тваринного походження в ній безліч, і всі вони смачні й поживні. І навіть ті, які з м’ясом, не складно переробити на веганський лад. Дізнатись більше про рослинне харчування, навчитись готувати смачну та корисну їжу власноруч, зустріти однодумців можна, пройшовши безплатний 10-денний Plant-Based Challenge. Afiyet olsun або смачного вам!
Авторка статті: Олена Баран, представниця кампанії UA Plant-Based
Текст та фото надані авторкою.
Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi