пошук
Валентина Дуткевич
Автор
пошук
Валентина Дуткевич
Автор
UPD: Надіслали запит до кулінарної школи щодо деталей, як можна записатись і чи буде продовження курсу. Читайте ничже в абзаці «Деталі щодо запису і продовження курсу».
Одна з найстаріших кулінарних шкіл Парижа L’École de Paris des Métiers de la Table (EPMT) (Адреса: 17 rue Jacques Ibert 75017 Paris, Métro 3 Louise Michel, 01 44 09 12 00) запустила спеціальний гастрономічний курс для українців.
Паризька школа столових ремесел готує спеціалістів у 5 різних сферах кулінарного мистецтва: boulangerie, pâtisserie, chocolaterie, l’hôtellerie, restauration.
Щороку підготовку у школі проходять близько 1300 учнів, які мають можливість вибрати спеціалізацію з-поміж 30 курсів. Серед випускників школи відомі шефи, які очолюють престижні ресторани, кондитерські доми, управляють готелями тощо. Наприклад, у EPMT свій кулінарний шлях розпочав теперішній шеф-повар Єлисейських полів Guillaume Gomez. До слова, викладач Christophe Bligny, який навчав майбутню зірку кулінарії з перших днів, зараз проводить майстер-класи і для українців.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Під його керівництвом українські студенти вивчають особливості нарізання продуктів, підготовки інгредієнтів, правила зберігання та інші тонкощі кулінарної справи.
Програма розроблена викладачами та методистами школи у співпраці з партнерами. Експериментальний курс створений на знак солідарності з Україною та підтримки тих українців, які вимушено залишили свої домівки через вторгнення Росії на наші території.
Це спільні зусилля всіх освітніх команд EPMT: відділу інженерії освіти, освітнього відділу, відділу ділових зв’язків та тренерів. Серед ключових персон створення кулінарних курсів директорка школи Ismaël Menault, педагогічний менеджер продовольчого сектору Thierry Debus, педагогічний інженер Aurélia Belbachir, асоціація Freha, яка допомагала з набором студентів.
Навчання здійснюється за напрямками boulangerie, pâtisserie, chocolaterie, l’hôtellerie, restauration. Курс триватиме півроку і включає стажування на одному з підприємств. Під час навчання українські студенти вивчають особливості роботи у типових французьких крамницях, де реалізується хліб, випічка, десерти, шоколад, основні страви; здобувають практичні навики у професійних лабораторіях під пильним супроводом досвідчених шефів; знайомляться з харчовими професіями; отримують теоретичні знання про систему працевлаштування у Франції тощо.
Курс розроблений таким чином, що студенти йдуть нога в ногу зі споживацькими запитами. Наприклад, під час різдвяного сезону учні вчились готувати традиційні французькі святкові страви, як от Bûche de Noël, шоколадні ялинки, кольорові меренги та оздоблення для новорічних десертів.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Класичний французький багет, круасани та різноманітна viennoiseries (випічка) – невід’ємна частина кулінарного курсу. Температура, час готування, мука, масло, спеціальний шоколад, форма – це лише одні з десятків параметрів, які надважливі для вдалого результату. Усі тонкощі випікання вивчають українські студенти під час практичних та теоретичних занять у школі.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Зокрема, випіканню традиційного французького багета було присвячено цілий день. Шеф описував рецепт, процес, особливості вибору муки та дріжджів, показував різні техніки скручування багета, як правильно робити надрізи тощо. До слова, навіть курс французької та англійської мов у школі зорієнтовані на опанування спеціальної кулінарної лексики. Наголос ставиться на французькій з 1/3 курсу FLE (Français Langue Etrangère) і з невеликою частиною англійської мови протягом 6 годин, щоб якомога швидше підготувати студентів до роботи з туристами.
Студенти вивчають й особливі регіональні рецепти. Шефи уже встигли повідати тонкощі приготування знаменитого салату Нісуаз, піци з Ніци з цибулевою начинкою та анчоусами Pissaladière, м’ясних тартів.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Кулінарні тренери діляться також своїми ексклюзивними рецептами, як от фокачею по-французьки. Вона не тоненька і хрустка, а, навпаки, нагадує високий корж для торта, тільки солоний і з травами.
Окремим блоком кулінарного курсу є відвідування різноманітних компаній у сфері харчування, які є потенційними роботодавцями для майбутніх випускників. Серед візитів – екскурсія найбільшим у Парижі італійським комплексом, що включає продуктовий супермаркет, енотеку, піцерію, ресторан, відкритий майданчик зі столиками.
Курсом передбачено, що впродовж навчання у школі відбуватимуться ярмарки професій. Туди запрошені такі відомі компанії як Accor Hotels, Fratellini Cafe, Gerard Joulie, Groupe Bertrand, Ibis Paris Bastille Opera, Maison Delano. Школа EPMT обіцяє знайти серед своїх партнерів компанії, що приймуть на стажування студентів, а врешті запросять на роботу у боланжері, кондитерську або ж готель.
Метою тренінгу є підготовка у першу чергу продавця на пекарні/кондитерській чи шоколадній фабриці.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Менеджер з комунікацій EPMT Nathalie Argand-Brun зазначила, що мета тренінгу – якомога швидше працевлаштувати учасників. Таким чином, можливості роботи у пекарні, кондитерській чи шоколадній фабриці включають багато позицій. Визначити потреби компаній допомогла пошукова робота відділу корпоративних відносин.
На питання про труднощі щодо підготовки курсу, мадам Argand-Brun відповіла, що основною проблемою було організувати курси з усіх основних професій, зберігаючи при цьому логічну педагогічну техніку.
Нагадаємо, що це перший експериментальний кулінарний курс для українців, розроблений відомою школою EPMT. Зі слів менеджерки, цей абсолютно інноваційний тренінг було дуже цікаво організувати. Тому відкрити наступні сесії дещо пізніше з урахуванням нового досвіду буде гарним продовженням благодійного задуму школи ЕPMT.
Деталі щодо запису і продовження курсу
Звістка про те, що відома паризька кулінарна школа EPMT розробила спеціальний курс для українців, настільки масштабно розлетілась серед наших читачів, що кореспондентка PostEat Валентина Дуткевич надіслала запит до адміністрації школи щодо можливих наступних проектів для українців.
Зі слів педагогічого інженера EPMT Aurélia Belbachir, на адресу школи надходять багато повідомлень щодо продовження кулінарних курсів.
«Ця ініціатива була першою, справді націленою на певну аудиторію, створеною асоціацією Freha та фінансовою організацією OPCO EP», – пояснила мадам Belbachir.
Вона додала, це цілком можливо, що наступного навчального року команда школи повторить досвід для українців.
Мадам Belbachir порадила усім охочим навчатись у EPMT підписатися на розсилку. Там будуть усі новини щодо продовження нових курсів.
Водночас мадам Belbachir наголосила, що залежно від обраного профілю, школа також пропонує різні формати навчання і велику кількість гастрономічних та винних курсів (кулінарія, шоколад, кондитерські вироби, ресторанне обслуговування, прийом та розміщення). У школі можливе вільне відвідування за узгодженістю.
Знайти детальну інформацію, а також підписатись на розсилку можна на сайті школи EPMT.FR
Для кращої навігації варто зареєструватися на сайті школи.
Фото: Валентина Дуткевич
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi