пошук
Партнери
Автор
пошук
Партнери
Автор
У розпал пандемії всі намагаються підтримати свій імунітет будь-якими способами, тому скуповують цей вітамін, як один з небагатьох наявних засобів захисту від нового респіраторного вірусу. Але не все так однозначно з вітаміном С у світі наукових досліджень. Розібралися, навіщо нам потрібен цей вітамін, в яких продуктах він міститься, з якими елементами не варто його вживати, як він переносить термічну обробку, які рекомендовані дози, і зможете зробити ваш інформативний висновок щодо необхідності його додаткового вживання.
Роль вітаміну С, або аскорбінової кислоти, в організмі.
Вітамін С є незамінним елементом, тобто, таким, який ми не можемо виробляти самі, а повинні отримувати його з їжею кожного дня. Він впливає на такі процеси організму:
Якщо ви вже на пів шляху до аптеки, щоб зробити запаси цього надзвичайно важливого вітаміну, зачекайте. Попри численні дослідження, не вдалось зафіксувати практичний вплив понаднормового вживання вітаміну С на будь-яку з його вищеназваних функцій, крім того, що регулярне споживання достатньої кількості аскорбінової кислоти дещо зменшує тривалість та важкість простудних захворювань.
Добова потреба людини у вітаміні С складає 63 — 105 міліграмів (в середньому, 75 мг для жінок і 90 мг для чоловіків). Цей вітамін є водорозчинним, тобто, на відміну від оліє розчинних вітамінів (А, D, E, K), він не накопичується в організмі, а вимивається, тому адекватну денну дозу цього вітаміну треба споживати щодня. Максимальна безпечна доза складає 2000 міліграм, або 2 грами. Вживання цієї великої дози загрожує такими наслідками, як утворення каменів у нирках, дефекти у новонароджених, атеросклероз, надмірне засвоєння заліза та нестача вітаміну В12, порушення емалі зубів. Перевищення цієї дози призводить до здуття та діареї. Тому будьте уважні та обережні в аптеках. Надвеликі дози вітамінів — не просто зливання грошей в туалет, але ще й потенційна шкода здоров’ю. Небажано купувати вітаміни з великим вмістом цукру, бо він є основним поживним елементом для вірусів, бактерій та грибків, які знижують імунітет. Жувальні цукерки з аскорбіновою кислотою руйнують емаль зубів в наслідок підвищення кислотності.
Продукти – чемпіони за вмістом вітаміну С:
Інші продукти: капуста білокачанна, капуста листова, броколі. Ми звикли вважати, що лимон багатий на вітамін С. Так, в одному свіжому лимоні з цедрою міститься 83 мг вітаміну С. Але з’їсти цілий лимон не легко. Крупи, а також м’ясні продукти, риба, молочка майже не містять цього вітаміну.
Сумісність та вживання.
Вітамін С несумісний з вітамінами В1, В12 та міддю. Тому не слід його приймати разом з цими вітамінами або продуктами, багатими на них, бо вони нейтралізують одне одного. Якщо ви вживаєте мультивітаміни й там є вітамін С разом з вітамінами В1 та В12, їх ефективність може бути дуже низькою. І навпаки, вітамін С є важливим елементом для засвоєння заліза, тому його добре приймати під час вживання в їжу шпинату, морської капусти, бобових. Також він покращує засвоєння фолієвої кислоти (вітамін В9), вітамінів А, Е та кальцію, тому його добре вживати під час прийому їжі. Онкологія є протипоказанням для вживання будь-яких вітамінів, окрім Д.
Термічна обробка та зберігання значно зменшують концентрацію вітаміну С в продуктах. Найбільше вітамінів зберігається при готуванні на пару або у мікрохвильовій печі. При цьому втрачається лише приблизно 15% вітаміну. Найбільше вітамін руйнується при зануренні у киплячу воду. Запікання можливе як проміжний варіант, при якому до 40% вітаміну буде втрачено. Тому краще за все отримувати вітамін С з сирих фруктів та овочів.
Проте, якщо ви їсте кожного дня свіжий ківі, апельсин, грейпфрут, помідори або броколі, вам не треба бігти в аптеку для додаткової вітамінізації. В іншому випадку, можна вживати вітамін С з дозуванням до 100 мг, окремо від вітамінів В і бажано в таблетках без цукру. Вживати разом з їжею. А ще краще проконсультуватись з лікарем, та спочатку здати необхідні аналізи!
Авторка: Оксана Копаніцина, активістка кампанії “Здорово Їмо”
Фото: надані авторкою
Редакція сайту не несе відповідальності за зміст авторського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки автора.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi