Аспарагус став новим гастрономічним трендом: що відбулося у сезоні 2021 - PostEat

пошук

Аспарагус став новим гастрономічним трендом: що відбулося у сезоні 2021
08-07-2021 0 1316

Партнери

Автор


Цього сезону аспарагус впевнено затвердив статус гастрономічного тренду в Україні. Ще кілька років тому спаржа в українських ресторанах скоріше була виключенням, однак тепер шефи більшості модних закладів присвячують аспарагусу окреме сезонне меню, а зірки інстаграму масово постять апетитні фото з цим овочем. Весь аспарагусний врожай-2021 вже зібрано, і Лариса Боден, співзасновниця ферми GourmeT з Любимівки найбільшого виробника спаржі в Україні, розповіла про свій вклад до цього аспарагусного буму. 

Спаржа суперкорисний і дієтичний овоч. Це справжня скарбниця необхідних людині мікроелементів та вітамінів. При цьому кілограм аспарагусу містить лише 200 калорій. Завдяки цим якостям спаржу обожнює активна європейська молодь, для якої важливі здоровий образ життя та здорова їжа, споживання локальних фермерських продуктів, вегетаріанство. Ці тренди підхопила і українська молодь. Як і інтерес до європейської гастрономічної культури. Все це посприяло буму на аспарагус в українців.

Аспарагус — сезонний овоч, зараз вже не росте. Але для справжніх поціновувачів є бонус — зелену спаржу можна заморозити та насолоджуватись протягом року. З фіолетовою та білою так не можна — втрачають свої смакові властивості. І для запасливих — рецепт зеленого аспарагусу з філе дорадо та вершково-лимонним соусом. Нагадаю важливе правило: не варто розморожувати стеблини, готуйте одразу з морозилки — так вони будуть хрусткі та смачні. 

  1. Візьміть дораду, відріжте голову, почистіть. Розріжте філе навпіл.
  2. Кілька стебел замороженої спаржі опустіть в киплячу підсолену воду на 1 хвилину, вийміть і покладіть в ємність з крижаною водою.
  3. Приготуємо соус. Підігрійте сік одного лимона до початку кипіння, додайте 80 г вершкового масла, потім зменшіть вогонь. 
  4. Коли розтопиться масло, додайте 200 г вершків 20%, ретельно перемішайте. Потім додайте дрібку солі, цукру і зелень, знов добре перемішайте.
  5. Підсмажте спаржу на оливковій олії з обох боків до золотистої скоринки.
  6. Готуємо рибу. Розігрійте сковорідку з оливковою олією до максимальної температури, вимкніть вогонь і покладіть тонке філе доради шкурою вниз. Не включайте вогонь, риба прекрасно приготується на сковороді, що остигає. Засічіть час і через 2 хвилини переверніть філе. Залиште рибу ще на кілька хвилин.
  7. Викладіть спаржу і рибу на тарілку, полийте соусом. Готово!

До речі, цього року найпопулярнішими рецептами серед українців, судячи з постів та сторіс в Instagram, лишається проста класика: аспарагус-гриль або обсмажений на сковороді та обгорнутий беконом. Втім, експериментували й з більш вишуканими рецептами: крем-суп з білої спаржі, зелене різотто з аспарагусом, базиліковим песто та бурато, спаржу з полуницею, козячим сиром, лимонним чебрецем та стружкою тунця, паста з білим аспарагусом, креветками і молодим горошком. 

А назви страв у ресторанах були ще більш приголомшливими та оригінальними, мені найбільше запам’яталися: аспарагус з голландським соусом та сморчками, холодний суп з огірків та спаржі від Gorchitsa Cafe, аспарагус з мортаделлою та соусом на основі горгонзоли від ресторану DOM № 10, мікс-салат зі спаржею і прошутто від Мускату, а від Ресторану Трубецького — профітролі з заварним кремом із білої спаржі та закуска із рапанів та білої спаржі і кремом із кукурудзи.

І ще трохи цікавої статистики. Не дивний факт, але примітно, що лідерами серед поціновувачів аспарагуса є жителі столиці, від них ми отримали найбільше замовлень. Київ наздоганяють Дніпро та Одеса, але загалом спаржу знають та полюбляють вже у всіх регіонах країни. Гадаю, у цьому ми зробили не останній вклад. Активно співпрацюємо з відомими фудблогерами та шеф-поварами (Володимир Ярославський, Андрій Величко, Олександр Пасєка, Роберт Прядченко тощо) та розповідаємо про овоч у соцмережах від початку до кінця сезону — ми назвали це “Марафон аспарагуса”.

Мені подобається ця корисна мода на аспарагус, подобається те, що українська культура їжі вбирає до себе європейські тренди, відкрита до нового і розвивається. Я і сама доклала чимало зусиль, щоб зацікавити українців аспарагусом, це корисний і дуже смачний овоч, до того ж, зовсім простий в приготуванні. І я впевнена, що інтерес до нього буде тільки рости. 

 

Додатково

GourmeT з Любимівки — найбільша ферма аспарагусу в Україні, вирощує його приблизно на 48 га землі на Херсонщині. У 2021 році на фермі зібрала загалом 120 тонн аспарагусу. GourmeT співпрацює з національним рітейлом (Сільпо, Goodwine, Новус, Мегамаркет, Екомаркет, Таврія В, Мясторія, Winetime, Варус), київськими ресторанами і зарубіжними фондами (UHBDP, USAID). 

 

 

Текст та фото надані GourmeT з Любимівки.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi