Чи корисніше альтернативне м’ясо за яловичину чи свинину? - PostEat

пошук

Чи корисніше альтернативне м’ясо за яловичину чи свинину?
12-11-2021 0 319

Партнери

Автор


Разом з поширенням доступних замінників м’яса, як от Impossible Burger, Beyound Meat, або ж українських EAT ME AT чи WANTED VEGAN, по всьому світу, науковці почали цікавитися питанням того, як співвідноситься харчова цінність такого м’яса і звичайного.

Все більша кількість рецензованих досліджень показує, що рослинне харчування є одним з найздоровіших варіантів для багатьох людей. Проте, є багато способів ­перейти на рослинне харчування. Збалансована дієта з цільними овочами, різноманітними стравами за рецептами UA PLANT-BASED допоможе вам почуватись добре. Але споживання однієї картоплею фрі та кетчупом – це не про здоров’я,  хоча така дієта теж повністю рослинна. Після того, як кількість доступних замінників м’яса, таких як Beyound Meat, зросла, постало запитання: «Як вплине така їжа на якість і користь рослинного харчування?» Така продукція є переробленою, часто містить вищий рівень солі та такий же рівень жиру, як і звичайне м’ясо. Виходячи з цього, чи справді такі замінники корисніші? 

Дослідження, опубліковане в Американському журналі клінічного харчування (The American Journal of Clinical Nutrition) вкінці 2020 року, було націлене саме на це. Проєкт отримав смішну назву: «Дослідження апетитних рослин – тестування альтернативного м’яса» або ж «Заміна м’яса». 

Це рандомізоване клінічне перехресне дослідження періоду обробки. Що це означає? Розберімо кожен термін по черзі.

  • Клінічне дослідження означає, що план вивчення було зареєстровано в базі даних американського уряду до того, як воно почалося. Це забезпечує надійність дослідження, адже можна бачити чого збиралися досягти за допомогою дослідження і чого все-таки досягли. Можна порівняти результати та побачити, чи не відбулося чогось дивного. Тим більше це може зробити кожен просто тут.
  • В рандомізованому дослідженні людей випадково поділяють на 2 групи.
  • Через те, що це було перехресне дослідження, група 1 отримала м’ясне харчування на 8 тижнів, а потім харчування рослинними білками також на 8 тижнів. Натомість група 2 отримала спочатку рослинне харчування, а потім м’ясне. Вони перехрещуються між собою в ході дослідження. Такий спосіб відрізняється від рандомізованого контрольованого випробування, де суб’єктів випадковим чином розподіляють на 16 тижнів тільки рослинного або 16 тижнів тільки на м’ясного харчування. Перевага перехресного дослідження в тому, що вчені порівнюють стан здоров’я тих самих людей під час того, як вони харчувалися рослинною та тваринною їжею. Можна бачити зміни в організмі однієї людини, а не цілих двох груп різних осіб. Змішуючи послідовність (рослинне –> тваринне для однієї групи, тваринне –> рослинне для іншої), ми знаємо, що будь-які зміни у їхньому здоров’ї відбуваються не тільки через зміну раціону. Уявіть, що всі вони їли м’ясо в листопаді, а потім рослинну їжу в грудні. Якщо вони й наберуть вагу, чи буде це через рослинне харчування? НІ! Скоріш за все, причиною стали Новорічні свята. Перехресне дослідження дозволяє уникнути таких казусів.
  • Без періоду обробки: перехресні випробування інколи мають період обробки, коли дослідження зупиняється на декілька тижнів. Наприклад, група 1 могла б отримати 8 тижнів рослинного харчування, 4 тижні періоду обробки, коли вони харчувалися б як зазвичай, і потім 8 тижнів м’ясного раціону. Група 2 отримала б ідентичні вказівки, але спочатку м’ясо, а потім рослинні продукти. Періоди обробки зазвичай використовуються для клінічних випробувань, що включають порівняння лікарських засобів, так що в системі немає одночасно двох ліків. У цьому ж дослідженні такої необхідності не було.

У дослідженні взяли участь 36 людей. Під час рослинного харчування суб’єкти з’їдали 2 або більше порцій продуктів Beyond Meat на день (наприклад, гамбургери, ковбаси, курячі нагетси). На м’ясному етапі вони вживали 2 м’ясних продукти на день. Під час другої частини вони мали дотримуватися максимально схожого раціону.

Що ж показало дослідження?

Здоров’я всіх суб’єктів перевіряли до дослідження і після кожної 8-тижневої частини. 

По-перше, після вживання рослинних замінників м’яса протягом кількох тижнів, рівень ТМАО (Триметиламіноксид) зменшився, що свідчить про покращення стану здоров’я. В цьому є сенс, адже минулі дослідження показали, що рівень ТМАО вищий у людей, які більше їдять червоного м’яса. Проте, вони виявили дещо дивне: здоров’я суб’єктів, котрі спочатку харчувалися рослинною, а потім тваринною їжею, не зазнало якихось змін в ході дослідження. У тих, хто був спочатку на тваринній дієті рівень ТМАО підвищився (погіршилося здоров’я серця), а потім різко впав, коли люди перейшли на рослинну дієту.

Вчені не знають, що саме є причиною таких змін, але оскільки дослідження не перевіряло велику кількість суб’єктів (згадаймо, що група 1, що харчувалася спочатку м’ясом, а потім рослинними замінниками,  складалася лише з 18 осіб), це могло бути простою випадковістю. Дивлячись на резутьтати дослідження, видно, що одна чи дві людини мали значне збільшення ТМАО на тваринному раціоні, що могло спричинити цю тенденцію. Також це мого відбутися через те, що суб’єкти були флекситеріанцями, тобто їли дуже мало м’яса до цього, тому, коли дослідження вимагало від них збільшити його споживання, їхні організми відреагували погано.

По-друге, в середньому суб’єкти також втратили 1 кг на рослинній дієті, і їхній рівень холестерину ЛПНЩ (поганого холестерину) знизився. Дослідники підтвердили, що ці результати не були пов’язані з відмінностями у раціоні між групами. Цікаво, що суб’єкти втратили вагу, вживаючи рослинні альтернативи, попри те, що вони не споживали менше калорій. Це могло бути пов’язано з тим, що рослинні альтернативи м’яса, які використовували в дослідженні, мали більше клітковини та менше насичених жирів.

Деякі показники залишилися без змін: рівні ІФР-1, ЛПВЩ, тригліцеридів, інсуліну, рівень цукру в крові та артеріальний тиск. Крім того, не було змін у мікрофлорі кишківника. Однак це дуже індивідуальний показник, який є унікальним для кожної людини. Також наука про нього є відносно новою, тому важко виявити зміни, якщо не протестувати велику групу людей. Тому варто ставитися до цього прискіпливо, адже потрібні додаткові дослідження.

То ж який вердикт?

Дослідження показує, що заміна м’яса на його альтернативи може покращити здоров’я серця у кількох аспектах (рівень ТМАО і ЛПНЩ) всього за 2 місяці. Дослідження було ретельнішим, ніж більшість проведених раніше. Дослідники навіть залучили незалежного статиста для аналізу даних. Однак невелика кількість суб’єктів означає, що певний вплив рослинної дієти на здоров’я міг залишитися непоміченим. А все-таки, загалом, це дослідження додає ще один ряд доказів, які вказують на те, що рослинне харчування може зробити людей здоровішими.

Додаткові подробиці про методи дослідження для зацікавленого читача

  • Усі піддослідні мали здорову вагу, не мали проблем із серцем та не приймали будь-яких ліків, які впливали б на їхні кишкові бактерії.
  • Медсестри та лікарі, які слідкували за здоров’ям піддослідних під час дослідження, не знали про дієту, якої дотримувалися суб’єкти, коли тестували їх.
  • Дослідники забезпечили всіх випробовуваних їжею. Усе м’ясо було органічним.
  • Їх попросили записувати свій раціон 3 дні на тиждень, і іноді їх випадковим чином опитували, щоб переконатися, що суб’єкти дотримуються правил.

Спробувати рослинний раціон та дізнатись більше про рослинні альтернативи м’ясу можна, зареєструвавшись на безплатний 10-денний челендж від UA Plant-Based.

Оригінал тут.

Переклад та адаптація: Аліна Тимошенко, представниця кампанії «UA Plant-Based»

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi