Make Borsch - Not War! або Європейці мають знати більше про Україну і українців - PostEat

пошук

Make Borsch - Not War! або Європейці мають знати більше про Україну і українців
13-09-2022 0 150

Партнери

Автор


24 серпня 2022. Нюрнберг, Німеччина. Пік відпусток і літнього релаксу в Баварії. Солодкий смак серпня в повітрі. І навіть не віриться що всього за 10 годин дороги автівкою йде війна. Люди живуть буденним життям і насолоджуються першими вільними за 2 роки ковіду відпустками. Міста майже порожні. Чутно багато іноземної і “нашої” мови. Багато українців в Європі. І саме цього року ми всі зрозуміли справжній смак незалежності. 

24 серпня 2022. Нюрнберг, Німеччина. 

Саме на день Незалежності України, український волонтерський проєкт “HoReCa Angels” спільно з відомим німецьким готелем Schindlerhof організували благодійну вечерю “Ukrainian Charity Dinner”. 

І це була не просто Благодійна вечеря. У неї була особлива місія.

7,5 млн українців втекли від війни за кордон. Це майже п’ята частина населення України. І точно вже дуже  відчутна частка населення в окремих  містах Європи. І здається, саме час познайомити європейців ближче з справжніми нами, з українською культурою, менталітетом, цінностями і щирістю,  адже давайте чесно, про справжніх “нас” дуже мало відомо в Європі.  

За кордоном наразі  наступає момент природньої  втоми від негативу. Люди готові надалі підтримувати Українців, але пересічний європейський громадянин втомився за 6 місяців і хоче трохи світла. Трохи знаннь і розуміння, хто ці люди, яких так часто чутно в супермаркетах, на вулицях,  пляжах, в класах шкіл, де з’явилися нові учні. Що чекати від українців? Як нас краще розуміти? 

З такою  місією волонтери — суперангели проєкту “HoReCa Angels” розпочали серію Ukrainian Charity Dinner в Європі під лозунгом “Make Borsch — Not War”.  

І перша Українська Благодійна Вечеря відбулася в готелі в легендарного Клауса Кобйолла, власника готелю Schindlerhof в Баварії, який входить до переліку найкращих роботодавців і найбільш сервісних компаній Німеччини. Клаус сам з родини біженців  і 10 років назад був в Україні з знаменитими майстер-класами про сервіс і маркетинг. Його книги “Щирий сервіс” і “Мотивація в стилі екшн” є настільними підручниками з сервісу і стратегії багатьох готелярів. Клаус першим відгукнувся на цю ініціативу і разом з командою готелю саме на день Незалежності взяв участь в організації благодійної вечері. Адже  робити світ кращим і добрішим вже давно його буденна справа. 

У гості на вечерю прийшли респектабельні баварці, представники преси, а також всі, хто хотів не тільки підтримати Україну, але й познайомитися ближче з Українцями.

Президент Південної асоціації кухарів, власник ресторації української кухні “U” в Одесі, точно один з кращих Шеф-кухарів України Вітор Тітов разом з не менш талановитим колегою Олександром Петренком перетворили вечерю на справжню магію. 

Подивіться на меню вечері. 5 страв, класичні назви… але спробуйте вгадати де яка страва на фото!   Незвична подача, легкий елегантний смак і ..невже або “де тут був борщ”?! Шефи замахнулися на “святе”!

Разом з ними на сцені, адже це було справжнє дійство, була  Марія Банько — відома українська фуд-журналістка і піарниця. Кожна  страва супроводжувалась не тільки  історією створення, а й розповіддю про українську кухню з часів застіль козацтва до останніх варіацій української військової кухні 2022, рецепти якої Марія збирає для свого проекту War Cookbook. 

Результат. Гості вечері були….приголомшені. Відчувалось, що не цього чекали ….

Львівська фотографиня Інга Шакарян додала особливої пекучої краси вечері і представила свій фотопроект “The Real Beauty of Ukraine” і показала, що не зважаючи ні на що Україна велична і прекрасна. Класична європейська стриманість була знесена щирістю і фантастичною атмосферою Ukrainian Charity Dinner! 

Гості обіймалися, знайомилися, ділилися враженнями і …відчувалось, ми так скучили за живим щирим спілкуванням. Не з новин по телевізору, ні viber чи whatsapp, а щирим людяним спілкуванням в супроводі світлої атмосфери, добрих людей і гарної мети.

Частиною вечері став благодійний розпродаж речей, переданих з України  для збору коштів для  ЗСУ. Першими “пішли” футболка “Збірної України” з підписами гравців, “впольована” 10- літнім німецьким шанувальником футболу і Андрія  Шевченко, вмить розкуплені чарівні вовняні карпатські шкарпетки , адже зима обіцяє бути з браком опалення і мудрі німці готуються наперед, марки, магніти, картини, яскраві емоційні  хустинки від соціальної майстерні Lady Di, створені за малюнками діток з особливими потребами, і дивовижна шовкова етно-хустина від дизайнерки перших леді України Роксолани Богуцької.  А малеча-  Пташата з Пласту передали зроблені власноруч  скатертини і малюнки. Результат:  зібрано 1610 євро і ці кошти підуть на перемогу!

Цей “борщ замість війни” заварили ще в березні троє ентузіастів — Андрій Магалецький, Тетяна Гончаренко, Наталя Полянська і команда СуперАнгелів з проєкту HoReCa Angels Вєра Новіцька, Анна Рибончук, Андрій Пиндик, Ліза Соболєва.

Андрій, завзятий волонтер, а в “світські часи” досвідчений менеджер ресторанів, за плечима якого більше 40 відкритих закладів не тільки в Україні і керування компанією Restetiсa, ще в березні запронував Тетяні ідею проекту допомоги колегам, що опинились за кордоном. Тетяна Гончаренко, досвідчена топ-менеджерка і готельно-ресторанна маркетологиня, організаторка міжнародних форумів для HoReCa,  з широкою мережею особистих контактів за кордоном, відразу погодилась на створення проекту з  чітким розумінням кризової ситуації, адже сама знаходилась в Європі з малою дитиною. І 24 березня команда HoReCa Angels стартувала з першими вакансіями для українців, зібраними завдяки особистим контактам команди.   У квітні  до них приєдналась Наталя Полянська — організаторка міжнародної готельної конференції і премії International Hospitality Awards,  з досвідом як рекрутингу, так і проведення аналогічних подій. Сьогодні в команді щоденно працює 12 суперАнгелів, колег і друзів, рестораторів, готелярів і івенторів, завдяки яким українські проекти отримали підтримку і  життя в Європі! 

Також в Нюрнбернзі відбулася особливо важлива зустріч  “HoReCa Angels” з керівниками німецької асоціації готелів і ресторанів DEHOGA пані Інгрід і паном Томасом,  з якими СуперАнгели Тетяна Гончаренко і Наталя Полянська обговорили можливості допомоги з працевлаштуванням у Німеччині українських біженців, які ще 23 лютого були успішними працівниками готелів і ресторанів України, а тепер почали життя з 0 в Європі. А також домовились про виступ на готельній конференції в листопаді для 700 німецьких готелярів.  

Не дивлячись на дефіцит працівників, не  все просто з працевлаштуванням. Найбільше бракує колегам з HoReCa знання мови, також є питання проживання, інтеграції в соціум і самого пошуку роботи. Пошук роботи в кожній країні —  потребує багато часу і енергії, і знання де і як правильно шукати і як вести себе з роботодавцями.  Цими питаннями і займаються з самого початку війни активісти проекту “HoReCa Angels” , і на сьогодні в базі вакансій HoReCa Angels на відстані одного кліку є більше 2000 вакансій з 21 країн Європи, перекладені українською і посортовані по країнах.  

Адже як ніхто інший ми розуміємо,  що успішна  робота за фахом це не тільки можливість адекватного доходу, а в першу чергу новий досвід, швидке вивчення мови і інтеграція в локальне суспільство,  і найважливіше — можливість самореалізовуватись, не знаходитись в залежності від інших і обставин. Чого ми, українці, направду прагнемо і чим пишаємось. 

“Вечеря пройшла в теплій дружній атмосфері” як написали би ЗМІ 32 роки назад. 

І слава ЗСУ, що такого більше не буде! 

Зібрані гроші підуть на допомогу тим, завдяки кожного ранку ми прокидаємось. Живі. 

Якщо хочете приєднатись до проекту, стати партнером чи  другом  HoReCa Angels або знаєте,  де провести наступну вечерю щоб вшанувати Україну  — пишіть сюди https://horeca-angels.com або horeca.angels@gmail.com

А якщо ви самі зараз за кордоном і шукаєте роботу в індустрії гостинності в Європі? —  Швиденько переходьте за посиланням і залишайте свої дані. “HoReCa Angels” подбають про вас! 

Україну треба показувати в Європі і зі світлої сторони теж. Ми —  невідома нація для більшості. Невідома і незрозуміла. Homo sapience incognita. Нас зараз є критична маса в деяких містах, але європейці не знають і не розуміють нас, не знають що очікувати. Маючи часто враження про “напів розвинену націю з борщем і пірогами”. І горілкою. 

Уже в багатьох питаннях ми переконалися , що є попереду деяких міст Європи і по сервісу і по розвитку. 

Наша задача — показати наш справжній рівень, і не відпускати цей процес на самотік.  

Слава Україні!

Текст та фото надані автором.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi