Веганство: чому вибір їжі може викликати злість - PostEat

пошук

Веганство: чому вибір їжі може викликати злість
19-01-2021 0 535

Партнери

Автор


Популярність вегетаріанства та веганства зростає, саме тому у цьому матеріалі автори намагались висвітлити, чому вибір раціону може розпалити лють у деяких людей, що дотримуються традиційного харчування. Відповідь, схоже, складна.

Сьогодні на вегетаріанство та веганство припадає лише 5% та 3% населення США відповідно. В Україні понад 7% населення не споживають продуктів тваринного походження.

Однак із підвищенням суспільного статусу цих раціонів негативні реакції стають все помітнішими. Сьогодні ми ставимо запитання: «Чому вибір раціону однієї людини повинен розсердити когось іншого?»

Це питання складне, і оскільки воно включає людські емоції, відповідь, швидше за все, буде багатогранною і різко відрізнятиметься в залежності від кожного конкретного випадку. У цьому матеріалі Тім Ньюман (редактор новин порталу MedicalNewsToday, бакалавр з нейронауки Манчестерського університету), дотримуючись традиційного харчування, спробував розібратись в цьому.

На перший погляд, антивеганські спалахи суперечать здоровому глузду вирішивши завдати шкоди якомога меншій кількості живих істот, вегани опиняються в центрі гніву.

Чому етичніший підхід до їжі викликає стільки роздратування?

Вина фанатиків?

Як і в будь-якій групі людей, деякі вегани та вегетаріанці надто відверті та, часом, агресивні. Як каже старий жарт: «Звідки вам знати, що хтось веган? Він сам вам про це скаже».

Звісно, такі люди є у будь-якій частині суспільства. Найгучніші голоси привертають непропорційно багато уваги громадськості, тоді як переважна більшість веганів просто їдять свою їжу мовчки, ні на кого не впливаючи негативно.

Хоча голоси тих веганів, які гучно заявляють про свою позицію, безумовно, відіграють роль у негативі деяких людей щодо веганів в цілому, проте це ще не вся історія.

Тобіас Леннарт, автор книги «Як створити веганський світ: прагматичний підхід», пише:

«Звичайно, часом ми можемо трохи дратувати. […] Але це насправді не пояснює ворожості та насмішок, з якими ми часом стикаємося».

У цій статті автори спробували розкрити деякі причини того, чому люди можуть реагувати на веганів та вегетаріанців настільки негативно. Звичайно, чітких і швидких відповідей не існує, але тут розкриті деякі провідні теорії.

Роль ЗМІ

Хай там як, ЗМІ можуть формувати думку суспільства в цілому. Інше питання зрозуміти, чи ЗМІ стимулюють поведінку чи поведінка стимулює ЗМІ. Але знання того, як ЗМІ реагують на веганів, є інформативним.

У дослідженні 2011 року розкривалось питання, як друковані засоби масової інформації у Великобританії повідомляють про веганство. Розглянувши 397 статей, де згадувалося про веганство, дослідники визнали 20,2% нейтральними та 5,5% позитивними, тоді як решта 74,3% розцінювались як  негативні.

Негатив у цих статтях мав різні форми. Найчастіше в історіях висміювали веганство як «самоочевидно абсурдне» або характеризували його як аскетизм спосіб життя, який передбачає утримання від задоволення задля досягнення духовних цілей.

Автори дослідження вважають, що це незбалансоване уявлення про веганство демонструє «культурне відтворення спесішизму».

Вони вважають, що цей несправедливий напад допомагає людям виправдати підсвідоме, майже природжене, байдуже ставлення до тварин, яким судилось стати нашою їжею.

Дослідження 2015 року розглядало ставлення до веганів та вегетаріанців у порівнянні зі ставленням до інших груп людей, до яких є упередження, таких як: гомосексуальні люди, іммігранти, атеїсти та темношкірі люди. На думку авторів:

«Тільки людей з наркозалежністю оцінювали більш негативно, ніж вегетаріанців та веганів».

Вони виявили, що в цілому люди сприймають вегетаріанців та веганів негативніше, особливо тих, хто «мотивований правами тварин чи екологічними проблемами». Дослідники також показали, що особи з більш правими поглядами мали найменш прихильну думку щодо веганів та вегетаріанців.

Підсвідомий напад

Частина проблеми, як дехто стверджує, полягає в тому, що не вегани відчувають, що їх ідентичність піддається нападу. Коли веган згадує про свій вибір раціону, люди, які їдять м’ясо, можуть зробити висновок, можливо, підсвідомо, що веган, мабуть, вважає їх прихильниками жорстокого поводження з тваринами.

Люди відмовляються від м’яса з цілого ряду причин, причому два суттєві аспекти мотивації це здоров’я та довкілля. Однак основна причина жорстоке поводження з тваринами.

Люди сприймають перехід на веганство, як моральну позицію, і часто, звичайно, це так і є. Вегани та вегетаріанці, як правило, проти заподіяння шкоди тваринам задля забезпечення їжею. Вживаючи м’ясо, легко вважати, що людина-веган, не сказавши жодного слова, визначає вас, як морально неправильного.

Коротко кажучи, є усвідомлення, що ця група людей (вегани) вирішила проявляти більше турботи до тварин і що, своєю чергою, всі решта вирішили продовжувати не піклуватися про тварин. Визнання цього може бути неприємним.

Виклик нормам

Деякі дослідники вважають, що злість на людей, які дотримуються рослинного раціону, може залежати від «символічних загроз» для статус-кво.

Теорія міжгрупових загроз, яку також називають теорією інтегрованої загрози, намагається пояснити, як сприйнята загроза на відміну від реальної може призвести до упереджень між соціальними групами.

Прихильники цієї теорії вважають, що люди, які їдять м’ясо та негативно реагують на веганів, вважають, що дієтичний вибір веганів представляє символічну загрозу їх переконанням, поглядам або моралі. Автори дослідження 2015 року, яке згадувалось вище, пишуть: «Добровільне утримання вегетаріанців та веганів від вживання м’яса, що суперечить цінностям всеїдної більшості, представляє символічну загрозу таким чином, що сприяє негативному ставленню до цих людей».

Крім того, вегетаріанці та вегани чинять опір культурним нормам, що може підсвідомо вважатись екзистенційною загрозою. Люди можуть сприймати вегетаріанців та веганів, як таких, хто підриває сучасний спосіб життя, навіть якщо цей спосіб життя експлуатує тварин.

Наприклад, Medical News Today поспілкувався з веганом, який виріс у відносно невеликій громаді, і вони сказали, що «їжа дуже важлива в культурі та традиціях, тому відмова від їжі виглядає, як образа або непокора».

Дослідження 2018 року розглядало ставлення до веганів та вегетаріанців у Новій Зеландії.  Автори виявили, що «ставлення до веганів було значно негативнішим, ніж ставлення до вегетаріанців, а чоловіки-учасники висловлювали менше позитивного ставлення до обох груп, ніж жінки-учасниці».

Автори пишуть, що «вегани можуть розглядатися як такі, що загрожують соціальній стабільності, оскаржуючи соціальні норми щодо дієтичної практики, а також, оскаржуючи нормативні моральні переконання щодо статусу тварин».

Автори вважають, що суспільство цінує м’ясо не тільки за його харчову цінність, аргументуючи це тим, що воно має «символічні асоціації з домінуванням людини над природою».

Коли вони заглибились у психологічні профілі тих, хто був найбільш схильний до негативних почуттів щодо веганства, дослідники виявили, що ці люди частіше сприймають світ, як небезпечне місце. В результаті вони вважають, що вегани представляють «сприйняту символічну загрозу соціальним і культурним нормам».

Авторитарні праві 

Вищезазначене дослідження в Новій Зеландії також виявило, що особи з більш правими політичними поглядами найбільш схильні сприймати веганів неприхильно. Це з‘ясувалося в інших подібних дослідженнях.

Люди, які більш схильні до лівих поглядів, частіше прихильно чи нейтрально дивляться на веганів. Водночас люди, які дотримуються рослинного раціону, частіше бувають лівими.

Вегани та вегетаріанці також частіше є представниками середнього класу, атеїстами чи агностиками, освіченими та жінками.

Опитування Gallup 2018 року показало, що люди, які вважають себе лібералами більш ніж у п’ять разів частіше були вегетаріанцями, ніж ті, хто визнав себе консервативними.  Подібним чином ліберали мали більш ніж удвічі більшу ймовірність, ніж консерватори, бути веганами.

З цього висновку випливає, що, принаймні частково, більша кількість правих людей може сприймати веганство, як ознаку того, що хтось ідеологічно відрізняється і за межами їхнього вибору раціону, що, безумовно, може зіграти певну роль у генерації негативних почуттів.

У статті в журналі «Особистість та індивідуальні відмінності» використовувались дві анкети для вивчення взаємозв’язку між правими прихильниками, споживанням м’яса та поводженням з тваринами.

Вони дійшли висновку, що «права ідеологія передбачає прийняття експлуатації тварин та споживання м’яса».

Негативне ставлення до вегетаріанців та веганів може вийти далеко за межі вибору раціону.  Вибір їжі у когось зображує їхній вірогідний політичний світогляд та ідеологію.  Як підсумовують автори однієї статті: «Їсти тварин це не тільки смакова поведінка, як це широко вважають, але й ідеологія».

Когнітивний дисонанс

Когнітивний дисонанс описує людську здатність тримати у своєму розумі одразу дві суперечливі ідеї, установки чи поведінку. Коли ми зустрічаємо інформацію, яка проливає світло на ці невідповідності, це може спричинити психічний стрес та дискомфорт.

У цьому випадку наша любов їсти м’ясо міститься глибоко в нашому розумі поруч із любов’ю до тварин і неприязню до їх вбивства.

Деякі експерти називають цей конфлікт «м’ясним парадоксом» люди класифікують певних тварин, як домашніх, деяких як диких, а інших як сільськогосподарських тварин.

Все наше суспільство потрапило в пастку парадоксу. З одного боку, ми щорічно вбиваємо мільярди тварин, але, з іншого, якщо хтось поводиться погано з собакою, він може опинитися у в’язниці.

Щоб позбутися цього психічного страждання, ми використовуємо когнітивні прийоми, які допомагають зменшити напругу.  Один зі способів зняти когнітивний дисонанс це змінити свою поведінку і перестати їсти м’ясо. Якщо ми не можемо цього зробити, ми повинні змінити погляд на тварин.

Наприклад, всеїдні люди применшують коло думок та емоцій, які можуть зазнати певні тварини. Ми можемо розглядати кота чи собаку як розумних, але бачимо свиню чи вівцю, як не більше ніж роботизовану брилу бутербродного наповнення. Насправді деякі господарські тварини дуже розумні, тоді як деякі собаки можуть бути такими ж тупими, як баранина.

Всеїдні люди, коли стикаються з кимось, хто дотримується рослинного раціону,  можуть підсвідомо відчувати шпильки когнітивного дисонансу.  Може виникати порив захищати категорії, що були створені, щоб захистити себе від потворної правди.

Ця підсвідома потреба захищати наші когнітивні пісочні замки може призвести до непереконливих аргументів, таких як «рослини теж мають почуття».

Ми намагаємось уникнути поломки, використовуючи ряд методів, одним із яких є спроба мінімізувати нашу роль.

Наприклад, веган, з яким нещодавно спілкувався журналіст Medical News Today, пояснює: «Коли з’ясовується, що я веган, люди починають говорити мені, як часто вони їдять м’ясо, як запобіжний захист».

Цей приклад, мабуть, звучить знайомо багатьом веганам. Люди апріорі відчувають себе засудженими, хоча їх ніхто відкрито не судить, і тому відчувають потребу виправдати себе.  Деякі з них, в глибині душі, знають, що те, що вони роблять (їдять м’ясо), не є ідеальним, і відчувають потребу мінімізувати свою роль як для себе, так і для інших.

Зустріч з веганом чи вегетаріанцем робить діри в багатьох підсвідомих спробах утримати негативні почуття когнітивного дисонансу під поверхнею.  Вегани лопають бульбашку і нагадують людям, що вони вбивають тварин, щоб покласти їх на свій стіл.  Вони також показують, що можна нести відповідальність і робити свій вибір, і нагадують, що жертви цього не варті.

Вегани також змушують поставити під сумнів глибокі переконання, що тварини не відчувають болю чи страху. І, будучи здоровими та повними енергії, вегани демонструють, що продукти тваринного походження не є важливим компонентом раціону людини.

Оскільки люди не обов’язково усвідомлюють цей збій у своїх, як правило, безаварійних когнітивних механізмах, вегани можуть викликати страшну лють у, в іншому випадку, доброзичливих, добре врівноважених людей.

Звичайно, кожна людина, яка негативно ставиться до веганства, швидше за все, має унікальний набір драйверів за своїми емоціями. Розуміння, чому веганство активує ці емоції, є складним питанням, але гідним вивчення.

Оскільки все більша кількість людей вирішує дотримуватися рослинного раціону, зрозуміти невдоволення цим є дуже важливо.

Якщо взяти до уваги, що Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) класифікує перероблене м’ясо, як канцероген групи 1, можливо, настав час нам всім прогулятися поряд з відділом з веганськими продуктами в супермаркеті?

Дізнатись більше про рослинний раціон та спробувати веганську дієту на 10 днів можна, зареєструвавшись на безкоштовну програму від кампанії UA Plant Based за посиланням: https://plantbasedchallenge.com.ua/

Джерело: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325220

Переклад та адаптація: Ніна Новосельська, представниця кампанії UA Plant Based 

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст авторського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки автора.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi