пошук
Артем Кузьменчук
Автор
пошук
Артем Кузьменчук
Автор
Іван Перчеклій — переможець конкурсу «Кращий сомельє України 2017», який проводить Асоціація сомельє України (АСУ). У 2000-х він мріяв стати барменом, але так захопився вином, що відправлявся у «експедиції» з Полтави до Харкова у пошуках книг про вино й енологію. Коли зібрав гроші на навчання, то переїхав у Київ і здобув винну освіту у «Школі вин» Дмитра Сидоренко.
З 2007 року по 2018 року Іван пройшов шлях від кількаразового півфіналіста та віцечемпіона українського конкурсу сомельє, переможця конкурсу Austrian wine до звання кращого сомельє України. «Коли взяв у руки кубок, то зрозумів, що збулася мрія. З першого дня роботи сомельє хотів стати найкращим. Але за величезною радістю прийшло спустошення: я так довго йшов до цього моменту й ось він позаду», — згадує Іван.
Сьогодні він обіймає посаду віцепрезидента АСУ, займається пропагуванням культури вина та розвитком професії сомельє в Україні. Іван вірить в українське виноробство, вважає, що знань про вино забагато не буває і у пошуках ідеальних поєднань радить орієнтуватись на головний критерій — власний смак.
Іван Перчеклій
Вік: 36
Винна освіта: «Школа вин»
Місце роботи: ресторан «Веранда на Дніпрі»
Досвід роботи з вином: 12 років
Винні основи
Головне у роботі сомельє — любити свою справу.
Сьогодні я б радив звернути увагу на Португалію та Чилі. Також зараз дуже популярні легкі вина, тому раджу звернути увагу на піно нуар з Бургундії та Німеччини.
Якби не став сомельє, то працював би вчителем історії або екскурсоводом.
Найбільш недооцінені вина сьогодні — чилійські.
Найбільш перспективна країна, регіон та сорт винограду — це Китай, Долина Луари та шенен блан.
Якби я інвестував у вино, то купив би українську виноробню.
Найхимерніший міф у світі вина — це «порошкове вино». І те, що в Україні не можуть виробляти гарні вина.
У роботі з вином найбільше подобається багата палітра його смаків.
Моя мета у винній кар’єрі — постаріти з вином.
Найбільше світ вина змінили… люди. Вони постійно шукають нові виклики.
Хороший сомельє відрізняється від поганого тим, що для нього робота — улюблена справа.
Винні поради
Обираючи вино, ніколи не звертайте увагу на винну моду, керуйтесь тільки своїм смаком.
Головне правило пейрінга вина та страви — власний смак.
Якщо після вина болить голова, то… спробуйте пити воду та помірно вживати.
Винна культура — це люди, які спілкуються однією мовою.
Гвинтовий ковпачок замість корка у пляшці вина — це технологічний прогрес. Сподіваюсь що в Україні він набуде більш масового характеру.
Різниці між винами за ₴100 і за ₴1000 у тому що у друге вкладено більше маркетингу.
Якщо у вас вдома немає винної шафи, то зберігайте вино у… шафі.
Найкоротший шлях до розуміння вина — це його любити.
Найцінніший урок, який я отримав у роботі з вином — це те, що багато знань не буває, а винні стереотипи збивають з курсу.
Винний словник
Теруар вина — це місце, де ви отримуєте унікальний смак.
Якщо кажуть, що вино «зелене», то це значить, що до нього краще не повертатись.
Класичний метод виробництва ігристого вина цінний тим, що дає багатство смаку.
Мейнстрим у вині — це «натуральні» вина.
«Тіло» вина — це сила відчуттів, яку відчуваєш під час дегустація вина.
Сухі вина цінують за те, що вони гарно поєднуються з їжею.
Аромати «скотного двору» можна знайти у червоних винах. У молодому віці це, як правило, порок вина. Але не завжди — є багато виключень й дискусій з цього приводу. Причина виникнення аромату — бретаноміцес або «брет». (Brettanomyces spp. — дріжджі, вид грибів сімейства Pichiaceae — PostEat).
Якщо вино називають «питким», то це значить, що його можна багато випити.
Найбільше табу у світі вина — пити вино з пластикового стаканчика.
Фото: Facebook / Ivan Percheklii, Drinks.ua
Читайте також:
Бліц про вино з сомельє Дмитром Гончаруком
Бліц про вино з сомельє Богданом Павлюхом
Бліц про вино з сомельє Сергієм Гірманом
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi