Бліц про вино з сомельє Богданом Павлюхом - PostEat

пошук

Бліц про вино з сомельє Богданом Павлюхом
25-03-2021 0 1944


Богдан Павлюх — один з перших українських сомельє, які у 2020 році отримали сертифікацію Міжнародної Асоціації Сомельє (ASI) та відзнаку Gold Diploma ASI. У 2019 році Богдан посів друге місце у конкурсі «Найкращий сомельє Литви» та перше місце у конкурсі «Український сомельє».

Винна карта колишнього програміста у львівському закладі Park. Art of Rest тричі отримувала відзнаку Restaurant Awards від Wine Spectator. А для тих, хто хоче знати про вино більше Богдан створив освітній курс Wine is Easy School.

У рубриці «Бліц про вино» сомельє розповів, що таке теруар для вина, чим хороший сомельє відрізняється від поганого і чому шампанське — це не всі ігристі вина світу.

Богдан Павлюх

Вік: 31

Винна освіта: ASI Gold Diploma

Місце роботи: ресторан Park. Art of Rest (Львів)

Досвід роботи з вином: 6 років

Винні основи

Головне у роботі сомельє — «чути» гостей.

Отримати освіту сомельє можна в будь-якому місці. Головне бажання.

Зараз я б радив звернути увагу на невідомі регіони з класичних країн. Наприклад Жура чи Байрада.

Найдивнішим вином у моєму житті було безалкогольне.

Найбільш недооцінене вино сьогодні — це Шампань. Бо вважається вином для свята, хоча насправді це одне з найцікавіших та гастрономічних вин світу.

Найбільшу винну перспективу я бачу у Китаї.

Якби я інвестував у вино, то я б купив Vivino.

Міф, який назавжди має зникнути зі світу вина — це «порошкове вино».

Винні поради

Обираючи вино, ніколи не будьте снобом.

Головне правило при підборі вина до страви — не боятись експериментувати.

У ресторанах наливають невелику кількість вина у келих, щоб аромат і смак вина правильно відкривались. Якщо п’єте вино вдома і хочеться, то можна налити й більше.

Великі вина Франції, Іспанії, Італії і інших країн такі дорогі, бо попит перевищує пропозицію. І не всі дорогі, завжди є варіанти.

Найвишуканіше поєднання страви та вина, яке я зустрічав — це найпростіше поєднання.

Хороший сомельє відрізняється від поганого сомельє тим, що розуміє чим займається.

Винний словник

Перляж (фр. perlage, від фр. perle — «перли») — це гра бульбашок в ігристих винах. Його інтенсивність може вказати на стиль вина.

Шампанським (від фр. Champagne — Шампань) не можна називати всі ігристі вина світу. Шампань забрала у нас цю можливість, коли почала контролювати цю назву за походженням.

Вино з різних сортів винограду правильно називати «купаж» або «бленд». Інші терміни (асамбляж або кюве) мають трішки вужче значення.

Теруар вина — це ДНК вина.

Вино на диких дріжджах — це завжди цікаво.

«Натуральні» вина — це вина які завжди були і які завжди мали свою неповторність.

Якщо вино фарбує губи, то це значить, що вино багате на антоціани (барвні речовини синього, червоного і фіолетового кольору, що містяться в багатьох рослинних клітинах — PostEat), або це вже далеко не перший ваш келих вина. Щоб позбавитись кольору, попийте води та витріть губи.

Якщо людина бере келих за чашу, а не за ніжку, то це значить, що їй так зручно. На дегустаціях тримайте за ніжку, а вдома чи ресторані… просто отримуйте задоволення від вина.

Фото: Facebook / Bohdan Pavliukh

Читайте також:

Иван Бачурин: «Я никогда не искал работу, я всегда делал своё дело, работа сама меня находила»

Бліц про вино з сомельє Сергієм Гірманом

№1 у рейтингу Vivino України Інна Насадюк про алгоритм успіху, натуральні вина і сексизм у вині

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi