Бліц про вино з сомельє Іваном Перчеклієм - PostEat

пошук

Бліц про вино з сомельє Іваном Перчеклієм
13-04-2021 0 538


Іван Перчеклій — переможець конкурсу «Кращий сомельє України 2017», який проводить Асоціація сомельє України (АСУ). У 2000-х він мріяв стати барменом, але так захопився вином, що відправлявся у «експедиції» з Полтави до Харкова у пошуках книг про вино й енологію. Коли зібрав гроші на навчання, то переїхав у Київ і здобув винну освіту у «Школі вин» Дмитра Сидоренко.

З 2007 року по 2018 року Іван пройшов шлях від кількаразового півфіналіста та віцечемпіона українського конкурсу сомельє, переможця конкурсу Austrian wine до звання кращого сомельє України. «Коли взяв у руки кубок, то зрозумів, що збулася мрія. З першого дня роботи сомельє хотів стати найкращим. Але за величезною радістю прийшло спустошення: я так довго йшов до цього моменту й ось він позаду», — згадує Іван.

Сьогодні він обіймає посаду віцепрезидента АСУ, займається пропагуванням культури вина та розвитком професії сомельє в Україні. Іван вірить в українське виноробство, вважає, що знань про вино забагато не буває і у пошуках ідеальних поєднань радить орієнтуватись на головний критерій — власний смак.

Іван Перчеклій

Вік: 36

Винна освіта: «Школа вин»

Місце роботи: ресторан «Веранда на Дніпрі»

Досвід роботи з вином: 12 років

Винні основи

Головне у роботі сомельє — любити свою справу.

Сьогодні я б радив звернути увагу на Португалію та Чилі. Також зараз дуже популярні легкі вина, тому раджу звернути увагу на піно нуар з Бургундії та Німеччини.

Якби не став сомельє, то працював би вчителем історії або екскурсоводом.

Найбільш недооцінені вина сьогодні — чилійські.

Найбільш перспективна країна, регіон та сорт винограду — це Китай, Долина Луари та шенен блан.

Якби я інвестував у вино, то купив би українську виноробню.

Найхимерніший міф у світі вина — це «порошкове вино». І те, що в Україні не можуть виробляти гарні вина.

У роботі з вином найбільше подобається багата палітра його смаків.

Моя мета у винній кар’єріпостаріти з вином.

Найбільше світ вина змінили… люди. Вони постійно шукають нові виклики.

Хороший сомельє відрізняється від поганого тим, що для нього робота — улюблена справа.

Винні поради

Обираючи вино, ніколи не звертайте увагу на винну моду, керуйтесь тільки своїм смаком.

Головне правило пейрінга вина та страви — власний смак.

Якщо після вина болить голова, то… спробуйте пити воду та помірно вживати.

Винна культура — це люди, які спілкуються однією мовою.

Гвинтовий ковпачок замість корка у пляшці вина — це технологічний прогрес. Сподіваюсь що в Україні він набуде більш масового характеру.

Різниці між винами за ₴100 і за ₴1000 у тому що у друге вкладено більше маркетингу.

Якщо у вас вдома немає винної шафи, то зберігайте вино у… шафі.

Найкоротший шлях до розуміння вина — це його любити.

Найцінніший урок, який я отримав у роботі з вином — це те, що багато знань не буває, а винні стереотипи збивають з курсу.

Винний словник

Теруар вина — це місце, де ви отримуєте унікальний смак.

Якщо кажуть, що вино «зелене», то це значить, що до нього краще не повертатись.

Класичний метод виробництва ігристого вина цінний тим, що дає багатство смаку.

Мейнстрим у вині — це «натуральні» вина.

«Тіло» вина — це сила відчуттів, яку відчуваєш під час дегустація вина.

Сухі вина цінують за те, що вони гарно поєднуються з їжею.

Аромати «скотного двору» можна знайти у червоних винах. У молодому віці це, як правило, порок вина. Але не завжди — є багато виключень й дискусій з цього приводу. Причина виникнення аромату — бретаноміцес або «брет». (Brettanomyces spp. — дріжджі, вид грибів сімейства Pichiaceae — PostEat).

Якщо вино називають «питким», то це значить, що його можна багато випити.

Найбільше табу у світі вина — пити вино з пластикового стаканчика.

Фото: Facebook / Ivan Percheklii, Drinks.ua

Читайте також:

Бліц про вино з сомельє Дмитром Гончаруком

Бліц про вино з сомельє Богданом Павлюхом

Бліц про вино з сомельє Сергієм Гірманом

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi