"Молодь почала активно цікавитися і потужно розуміти вина", – винороб Георгій Самсонюк, Родинна виноробня Самсонюків - PostEat

пошук

"Молодь почала активно цікавитися і потужно розуміти вина", – винороб Георгій Самсонюк, Родинна виноробня Самсонюків
14-02-2023 0 1194


10 років тому винну мапу України збагатила виноробня з Вінницької області «Авторське вино Георгія Самсонюка». Родинна виноробня Самсонюків заклала свій перший експериментальний виноградник у 2013 році, щоб досліджувати поведінку винограду на теруарі Вінничини. Як результат українці сьогодні мають змогу насолоджуватися локальними винами з цікавих сортів: Цитронний Магарача, Соляріс, Аліберне. Виноробня також працює з сортами Ркацителі, Рислінг, Шардоне, Каберне, Мерло, Піно Нуар.

Редакція Posteat поспілкувалася з виноробом Георгієм Самсонюком, який детально розкрив ідею сімейної справи. Інтерв’ю вийшло розгорнуте, багатогранне та душевне.

Головний меседж Виноробні Георгія Самсонюка. Хто він – ваш потенційний споживач?

Істина у вині. Найкращі вина для найкращих. Важливо, що в останні роки молодь почала активно цікавитися і потужно розуміти вина. На них і робимо ставку.

У перші дні війни, як і у більшості українців, дії та думки змінювалися протягом дня неодноразово. Що стосувалося вин, то заварити вхідні двері, закопати у якусь схованку. Навіть були думки вилити, аби не дісталось ворожим рукам.

Коротко про заснування

Винарня була заснована у 2013 році, а перше вино побачило світ у 2015. Саме цей рік приніс насолоду усім нашим друзям та рідним. Виноробством займаємося близько 10 років.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Де розташовані ваші виноградники, розкажіть про теруар та сорти, з якими працюєте?

Частина вин виготовляється із власного виноградника, що на Вінничині. А решту докуповуємо у Херсонській та Одеській областях.

Які принципи виноробства найважливіші для вас?

Стабільність та повага.

Які зі своїх вин порекомендуєте спробувати насамперед?

Ркацителі Оранж, Піно Нуар, Одеський Чорний (Аліберне, ­– ред.).

Розкажіть про новинки

Цитронний Магарача – ароматний старт, який завжди заворожує при відкритті пляшки. Для мене це важливо. Тому цей сорт мало кого залишить байдужим. М’який та легкий смак, водночас яскраво насичений, з вираженими нотками лимона, цедри апельсина, персика ти зеленого яблука.

Опишіть, будь ласка, що відбувалося в перші дні війни на виноробні, чи був у вас «план порятунку» продукції?

У перші дні війни, як і у більшості українців, дії та думки змінювалися протягом дня неодноразово. Що стосувалося вин, то заварити вхідні двері, закопати у якусь схованку. Навіть були думки вилити, аби не дісталось ворожим рукам.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Які плани були порушені через війну?

У 2022 ми планували побудувати дегустаційну бесідку та розширити виноробню. І ми це зробимо!

Неможливо в наш час говорити про якусь динаміку, головне щоб наш український споживач нас трохи підтримав, за що ми дякуємо нашим винолюбам.

Дефіцит чого виноробня відчуває найбільше?

Найбільший дефіцит – це наші українці, які покинули свої домівки через війну.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Як вплинула війна на команду виноробні? Усі залишились при роботі?

Виноробство – це сімейна справа. Тому нестачі рук ми не відчули

Як оціните урожай 2022?

Оцінювати урожай 2022 ще зарано, але потенційно вина 2022 року вийшли доволі цікавими, сповнені любові та невпинної жаги творити. Тому чекаємо, коли відкриється їх повний потенціал.

Кілька слів про реалізацію вина

Неможливо в наш час говорити про якусь динаміку, головне щоб наш український споживач нас трохи підтримав, за що ми дякуємо нашим винолюбам. Наше вино можна придбати на теренах Вінниці, а також на через просторах соціальної мережі інстаграм avtorskoe_vino Георгія Самсонюка.

Як усередині країни на цьому етапі відбувається підтримка виноробства? 

На жаль, війна призупинила втілення багатьох ідей, законів, змін. Періодично все ж є і підтримка, у закупівлі посадкового матеріалу зокрема. Рух все ж є.

Українці більше цікавляться українським виноробством, чи навпаки?

Зацікавленість українським вином все ж таки зростає в усьому світі, це не може не надихати працювати далі.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

 

Чи маєте намір виходити на міжнародний ринок? Які перешкоди?

Потрібно дати раду на нашому ринку, і далі дивитись у світле майбутнє українського виноробства на теренах міжнародного ринку.

Ситуація: українці за кордоном чи іноземці захотіли придбати ваше вино. Як вони можуть це зробити?

Ознайомити своїх закордонних друзів з нашим українським вином можливо, якщо привезуть. Кордони долати справа не проста.

Як популяризувати українське вино?

Світ цікавить все українське: і воля, і сила, і дух, а також українське вино. Чим більше ми розказуємо друзям, а друзі друзям, проводимо міні домашні дегустації, тим стрімкіше ми наблизимо споживачів до якісного українського вина.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Поділіться досягненнями за останній час і планами наскільки це можливо.

Маємо на меті взяти участь у дегустаційних конкурсах, які будуть у 2023 році.

Як організували роботу в умовах відключення електроенергії?

Спочатку було незвично, майже нічого не встигали, а далі ми призвичаїлися та почали розділяти свою роботу: що можна зробити без світла, що може почекати до кращих днів, а що потрібно зробити насамперед, коли увімкнуть світло.

Яке вино відкриєте з нагоди перемоги України?

Одеський чорний. Хоча коли ми переможемо, будуть відкриватися усі вина, які наші винороби матимуть у винних погребах.

Вкотре ентузіазм українських виноробів, як і всіх українців, захоплює і не залишає шансів для негативних сценаріїв. Праця, впевненість, популяризація українського вина уже вивела наше виноробство на новий щабель розвитку.

 

 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi