Pink it's my new obsession: як виробляють рожеві вина? - PostEat

пошук

Pink it's my new obsession: як виробляють рожеві вина?
09-12-2019 0 2336


Колір «стегна наполоханої німфи» — це нормально для рожевого вина? Як роблять рожеві вина? Чому рожеві вина стали такі популярні?

Рожеве вино — суцільна загадка. Так склалось, що розе існувало століттями, але окремою категорією таке вино стало лише у XX сторіччі. Дехто вважає рожеве вино напоєм для дівчат, але перше комерційно успішне рожеве вино було розраховано на ветеранів та солдат. Отже, з чого почалась «рожева» історія.

Перше рожеве вино — це червоне

Якби ми могли повернутись у Європу XV-XVI ст. та запитати виноробів про рожеве вино, то вони б нас, напевно, не зрозуміли. Річ в тім, що в той час виноробні техніки були зовсім інші і червоні вина не були такими насиченими, як зараз. Саме тоді найкращі вина Бордо отримали назву «кларет» від фр. сlair — прозорий або блідий. Зараз би їх назвали рожевими. Більш ранні версії рожевого вина, навіть за часів Середньовіччя також вважались різновидом червоного. Імідж повноцінної і самостійної винної категорії розе отримало у XX сторіччі завдяки туристам.

«Офіційне» вино Лазурного берега

Свої успіхом розе має завдячувати популярності Французької Рив’єри. З моменту відпочинку тут королеви Вікторії у 1892 році регіон став місцем паломництва багатих туристів з усієї Європи.  З ними на узбережжя почала вчащати паризька богема і багаті мандрівники із США. Вся ця публіка пила місцеві рожеві вина Провансу, які були традиційними для регіону. Вони були недорогі й легко пилися. Так розе отримало постійний канал збуту та набуло іміджу серйозного вина. Туристи, які повертались додому тепер шукали рожеве вино в місцевих магазинах, бо звикли до нього.

Пляшка-фляга

Першими, хто відреагував на попит стали не французи, а португальці. 1942 року винороб Фернандо Ван Зелер Геджес запустив у продаж рожеве вино під назвою  Mateus. Особливою була його пляшка — обрисами вона нагадувала військову флягу. Така форма була розрахована на ветеранів 1-ї світової війни, солдат та всіх, хто хотів спробувати справжній чоловічий напій у флязі — рожеве вино. Успіх Mateus був приголомшливий, рожеве вино купували по обидва боки Атлантики, пляшка-фляга стала впізнаваним символом, її шукали у винних картах ресторанів та барах. Цей приклад показав іншим виробникам потенціал категорії. Рожеві вина почали виготовляти всі — від Франції до Каліфорнії. В XXI століття розе увійшло, як найбільш трендове вино.

Як роблять рожеві вина?

Виноградний сік прозорий і не має кольору. Колір йому дає виноградна шкірка і винороб може регулювати відтінок майбутнього вина — від блідо-рожевого до насичено-червоного. Все залежить від часу контакту соку зі шкірками.

Для рожевих вин використовується техніка короткої мацерації (настоювання) — винороб тримає сік у контакті зі шкірками, поки не отримає потрібний відтінок розе. Це може буди «стегно наполоханої німфи», «лосось» або «багряний захід сонця». Кількох годин настоювання достатньо. Потім сік зливається і починається етап бродіння. Далі готове вино фільтрують та розливають у пляшки. Так роблять більшість рожевих вин у світі.

Складніший і дорожчий спосіб виробництва розе називається «кровопускання». Тут ягоди виділяють рожевий сік під тиском власної ваги. Після цього сік зливають і починається етап бродіння. Далі фільтрація і розлив. Спосіб використовують для топових рожевих вин (близько 10% усього виробництва розе).

Змішування червоних та білих вин для отримання розе також можливе. Але тільки для ігристих вин. Для тихих розе така практика здебільшого заборонена.

Більшість рожевих вин краще випити молодими, коли вони на піку своїх характеристик. Якщо шукаєте свій стиль розе, то спробуйте рожеві вина з північних та південних регіонів — перші будуть свіжими та кислотними. Другі — пишними, а іноді матимуть «характер» червоних вин. Смачні пари для розе універсальні — зазвичай, це одні з найгастрономічніших вин.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi