Правила українських виноробів: Василь Надь - PostEat

пошук

Правила українських виноробів: Василь Надь
19-03-2021 0 586


Закарпатський винороб Василь Надь хвилюється у передчутті весни, — «Маю 20 000 кущів винограду. До кожного треба підійти, кожному приділити увагу». Засновник виноробні Nota Bene вірить, що вино творить природа, а людина тільки створює умови. Василь Надь любить поєднання вина зі стейком, цінить культура вина і досі шукає відповідь на питання, — це він сам обрав вино, чи вино його обрало для створення.

Василь Надь

Вік: 58

Освіта: середня, професійно-технічна

Основний бізнес: виноградарство і виноробство

Площа власного виноградника: 5 га (3 га дають врожай, 2 га — молоді лози)

Обсяг виробництва на рік: 10 000-15 000 л на рік

Я не можу жити без вина й виноградарства. Це хобі, яке переросло у професію.

Найважче мені миритись з брехнею і лицемірством.

Якби мав шанс почати все спочатку, то я б робив у житті все так само. Наново б вивчив професію бондарства, щеплення винограду, виноробства. Всі етапи були важливі.

Винороб повинен трошечки попотіти, щоб зробити вино. Хтось купляє виноград, а я думаю, що треба виростити його від саджанця до дорослої лози. Тоді ставлення до свого вина інше, вино інше.

5 га виноградників — це 20 000 кущів винограду. До кожного треба підійти і не обійти увагою. Вино ж твориться на винограднику: у кожен обхід, під час кожної обрізки.

Мій душевний стан зараз — весна. В очікуванні тепла, сонця і величезної кількості роботи, яка скоро звалиться на мене.

Винороб може «літати» у думках про вино — воно буде таке і таке. Буває, що погода ламає йому крила.

Моя «суперсила»…. Суперсили вже немає! Але є надія у якесь більш логічне, більш людське майбутнє. Іноді складається враження, що навколо все робиться тільки, щоб руйнувати, шкодити і ламати. Є надія на зміни на краще. 

Ніколи не дозволю собі недооцінити чужу працю.

Я займаюсь вином тому що вино само знайшло мене. Я обрав вино, чи вино мене обрало? Тяжко сказати.

Культура вина — це культура вживання. Шукати хороші вина, виказувати їм повагу правильними келихами, культурним ставленням.

Моє найбільше відкриття у вині сьогодні — це те, що не людина робить вино, а природа. Людина може тільки створити умови для цього.

Найбільша проблема українського виноробства у неврегульованому законі про мале виноробство. У ньому досі багато підводних каменів.

Найбільше мені подобається поєднання вина зі стейком або барбекю.

Мій ідеальний день — коли зранку намітив плани і до вечора реалізував їх.

Якби мені до кінця життя довелось пити одне вино, то це був би рислінг чи леанка.

Головне у вині — це душа.

Вино не винне, якщо компанія погана.

Якби мені дали $1 000 000, я б розширив виноградники і побудував би сучасну виноробню.

Найбільше у нас недооцінені можливості різних теруарів і потенціал різних сортів. Вони просто ще не розкриті.

Найдивнішим вином у моєму житті було вино з червоного сорту блаубургер. З ним було важко на винограднику, вино з нього вийшло таке, що хотів вилити. Але пройшов рік-два і вино стало прекрасним.

Для винороба успіх — коли вина продаються та отримають добрі відгуки.

Щастя для мене — коли вся сім’я вдома, я разом з ними і маємо добре вино.

Мій герой в історії виноробства — це Іван Плачков (засновник виноробні «Колоніст»в Одеській області — PostEat).

Якби моє життя було фільмом, воно б називалось «Історія маленької виноробні».

Якби мені дали необмежені повноваження та ресурси, щоб розвинути в Україні виноробство, то я б надав людям, які хочуть працювати у сфері вина всі можливості для розвитку — законодавчі, технологічні, фінансові тощо. Стимулював би збільшення площі виноградників, які за часів Австро-Угорщини були безперервним морем від міста до міста. Якщо є люди, які хочуть працювати з лозою і вином, то їм треба дати свободу і можливості для цього.

Фото: Facebook / Nota Bene, Facebook | Maks Adamenko

Читайте також:

Правила українських виноробів: Богдан Павлій

Правила українських виноробів: Борис Слабошевський

Правила українських виноробів: Геннадій Гутман

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi