пошук
Партнери
Автор
пошук
Партнери
Автор
Разом з поширенням доступних замінників м’яса, як от Impossible Burger, Beyound Meat, або ж українських EAT ME AT чи WANTED VEGAN, по всьому світу, науковці почали цікавитися питанням того, як співвідноситься харчова цінність такого м’яса і звичайного.
Все більша кількість рецензованих досліджень показує, що рослинне харчування є одним з найздоровіших варіантів для багатьох людей. Проте, є багато способів перейти на рослинне харчування. Збалансована дієта з цільними овочами, різноманітними стравами за рецептами UA PLANT-BASED допоможе вам почуватись добре. Але споживання однієї картоплею фрі та кетчупом – це не про здоров’я, хоча така дієта теж повністю рослинна. Після того, як кількість доступних замінників м’яса, таких як Beyound Meat, зросла, постало запитання: «Як вплине така їжа на якість і користь рослинного харчування?» Така продукція є переробленою, часто містить вищий рівень солі та такий же рівень жиру, як і звичайне м’ясо. Виходячи з цього, чи справді такі замінники корисніші?
Дослідження, опубліковане в Американському журналі клінічного харчування (The American Journal of Clinical Nutrition) вкінці 2020 року, було націлене саме на це. Проєкт отримав смішну назву: «Дослідження апетитних рослин – тестування альтернативного м’яса» або ж «Заміна м’яса».
Це рандомізоване клінічне перехресне дослідження періоду обробки. Що це означає? Розберімо кожен термін по черзі.
У дослідженні взяли участь 36 людей. Під час рослинного харчування суб’єкти з’їдали 2 або більше порцій продуктів Beyond Meat на день (наприклад, гамбургери, ковбаси, курячі нагетси). На м’ясному етапі вони вживали 2 м’ясних продукти на день. Під час другої частини вони мали дотримуватися максимально схожого раціону.
Що ж показало дослідження?
Здоров’я всіх суб’єктів перевіряли до дослідження і після кожної 8-тижневої частини.
По-перше, після вживання рослинних замінників м’яса протягом кількох тижнів, рівень ТМАО (Триметиламіноксид) зменшився, що свідчить про покращення стану здоров’я. В цьому є сенс, адже минулі дослідження показали, що рівень ТМАО вищий у людей, які більше їдять червоного м’яса. Проте, вони виявили дещо дивне: здоров’я суб’єктів, котрі спочатку харчувалися рослинною, а потім тваринною їжею, не зазнало якихось змін в ході дослідження. У тих, хто був спочатку на тваринній дієті рівень ТМАО підвищився (погіршилося здоров’я серця), а потім різко впав, коли люди перейшли на рослинну дієту.
Вчені не знають, що саме є причиною таких змін, але оскільки дослідження не перевіряло велику кількість суб’єктів (згадаймо, що група 1, що харчувалася спочатку м’ясом, а потім рослинними замінниками, складалася лише з 18 осіб), це могло бути простою випадковістю. Дивлячись на резутьтати дослідження, видно, що одна чи дві людини мали значне збільшення ТМАО на тваринному раціоні, що могло спричинити цю тенденцію. Також це мого відбутися через те, що суб’єкти були флекситеріанцями, тобто їли дуже мало м’яса до цього, тому, коли дослідження вимагало від них збільшити його споживання, їхні організми відреагували погано.
По-друге, в середньому суб’єкти також втратили 1 кг на рослинній дієті, і їхній рівень холестерину ЛПНЩ (поганого холестерину) знизився. Дослідники підтвердили, що ці результати не були пов’язані з відмінностями у раціоні між групами. Цікаво, що суб’єкти втратили вагу, вживаючи рослинні альтернативи, попри те, що вони не споживали менше калорій. Це могло бути пов’язано з тим, що рослинні альтернативи м’яса, які використовували в дослідженні, мали більше клітковини та менше насичених жирів.
Деякі показники залишилися без змін: рівні ІФР-1, ЛПВЩ, тригліцеридів, інсуліну, рівень цукру в крові та артеріальний тиск. Крім того, не було змін у мікрофлорі кишківника. Однак це дуже індивідуальний показник, який є унікальним для кожної людини. Також наука про нього є відносно новою, тому важко виявити зміни, якщо не протестувати велику групу людей. Тому варто ставитися до цього прискіпливо, адже потрібні додаткові дослідження.
То ж який вердикт?
Дослідження показує, що заміна м’яса на його альтернативи може покращити здоров’я серця у кількох аспектах (рівень ТМАО і ЛПНЩ) всього за 2 місяці. Дослідження було ретельнішим, ніж більшість проведених раніше. Дослідники навіть залучили незалежного статиста для аналізу даних. Однак невелика кількість суб’єктів означає, що певний вплив рослинної дієти на здоров’я міг залишитися непоміченим. А все-таки, загалом, це дослідження додає ще один ряд доказів, які вказують на те, що рослинне харчування може зробити людей здоровішими.
Додаткові подробиці про методи дослідження для зацікавленого читача
Спробувати рослинний раціон та дізнатись більше про рослинні альтернативи м’ясу можна, зареєструвавшись на безплатний 10-денний челендж від UA Plant-Based.
Оригінал тут.
Переклад та адаптація: Аліна Тимошенко, представниця кампанії «UA Plant-Based»
Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi