У проєкті «Їжакультура» розповіли про страви, які готують під час єврейського свята «Ханука» - PostEat

пошук

У проєкті «Їжакультура» розповіли про страви, які готують під час єврейського свята «Ханука»
08-12-2023 0 525


Співзасновниця проєкту їzhakultura та видавництва їzhak, співавторка книги «Україна. Їжа та історія» Олена Брайченко розповіла у Telegram, які страви заведено готувати під час єврейського свята «Ханука».

Ханука — єврейське свято чуда, свято перемоги у війні між святістю і нечистотою. Це єврейське восьмиденне зимове свято. В перекладі з івриту слово ханука означає «відданість». Цього року свято почалось 7 грудня і триватиме 15 грудня.

Обрядові страви свята – хрумкі латкес. Олена Брайченко додає, що їх смак знайомий кожному в Україні, та не всі знають, що це обрядова страва до свята. Латкес – картопляні млинці, або деруни, тертюхи.

Також готують смажені в олії пончики, пампухи з повидлом «суфганійот», поливають їх солодким сиропом.

«В Україні здавна жило багато єврейських громад в містах та селах. Переживши переслідування, Голокост та фактичне вирізання сторінок єврейської історії у радянський призвело до того, що досі багато людей дуже мало знають про свята, кулінарні традиції, їжу й культуру.

Свого часу для мене стало відкриттям, що хліб «плетінка» — це хала, а деруни є не просто поширеною українською стравою, а обрядовою у єврейській гастрономічній культурі», – розповіла Олена Брайченко.

Читайте також

Італійська випічка у хлібному кошику вашого ресторану

Актор серіалів «Клан Сопрано» та «Білий лотос» Майкл Імперіолі відкрив бар на Манхеттені

Один з улюблених шеф-кухарів Тейлор Свіфт відкрив новий ресторан у Форт-Лодердейлі

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi