7 зразків вин з TOP24 Best Wines of Ukraine, які варто спробувати кожному - PostEat

пошук

7 зразків вин з TOP24 Best Wines of Ukraine, які варто спробувати кожному
04-11-2024 0 984


31 жовтня в межах Міжнародної виставки вин та міцних напоїв Wine&Spirits Ukraine 2024 відбулась коментована дегустація найкращих зразків з добірки TOP24 вин України за версією міжнародних експертів Masters of Wine. Дегустацію провела Світлана Цибак, голова Асоціації крафтових виноробів України, представниця Wines of Ukraine, СЕО Beykush Winery. 

Наприкінці липня 2024 року команда Wines of Ukraine організувала грандіозний за своїм значенням і масштабом захід: дегустацію близько 100 українських вин комісією, що складалась із шести Masters of Wine з Великої Британії, Німеччини, Нідерландів, Фінляндії та Польщі. Masters of Wine — дипломовані винні експерти найвищого рівня, сертифіковані міжнародною організацією The Institute of the Masters of Wine. Усього у світі наразі таких експертів — 416, вони є журналістами, викладачами, консультантами, бренд-амбасадорами та представниками найкращих виноробень та дистрибʼюторських компаній з різних країн.

Відомі експерти відібрали 24 найкращих вина в різних категоріях. Саме ці вина стали візитною карткою українського виноробства на міжнародній арені, і саме вони є надихаючим зразком для виноробів і споживачів на локальному ринку. 

На дегустації Світлана представила сім зразків вин, які потрапили до ТОП 12 кращих українських вин за вибором Masters of Wine:

  1. Grande Vallée White Brut  2023 «Méthode Charmat» (Шардоне 40%, Ріслінг 30%, Піно Блан 30%),
  2. Frumushika-Nova – Suholymanske нефільтроване 2023,
  3. SHABO Telti Kuruk Grande Reserve 2022,
  4. Beykush Winery Pinotage 2023,
  5. SHABO Cabernet Merlot Grande Reserve 2022 (Cabernet Sauvignon 70%, Merlot 30%),
  6. Grande Vallée Saperavi Reserve 2022,
  7. Chateau Chizay Furmint Late Harvest 2022.

Під час дегустації, Світлана Цибак розповіла кілька важливих фактів для розуміння ситуації в українській виноробній галузі:

  • На момент початку 2022 року до повномасштабного вторгнення загальна площа виноградників в Україні налічує 27 тис. га (за виключенням виноградників на тимчасово окупованих територіях, оскільки достовірних даних з тих місцевостей наразі немає). До окупації Криму в 2014 році площа українських виноградників налічувала 67 тис. га.
  • Зараз в Україні ліцензовано працюють 160 виноробень, і наразі процес ліцензування триває швидко і доволі просто: «В 2018 році  розпочався процес спрощення ліцензування малих виробників, щоб надати поштовх до їх розвитку. Оскільки малий бізнес є двигуном економіки та допомагають будувати імідж економічно розвиненої країни», — зазначає Світлана. Малим виробниками вважаються ті виноробні, які виробляють до 120 тис. пляшок на рік.
  • За рік Україна виробляє 39 млн. літрів вина. Це доволі мала цифра, бо для порівняння, Франція виробляє на рік 12 млрд. літрів вина.
  • Розвиток нової хвилі українського виноробства розпочався в 2005-2006 роках, коли «з’явилися виробники, які змінили фокус свої уваги з кількості та якість вина».
  • «Бум» малого виноробства в Україні почався в 2014 році, коли виробники з Криму почали переносити свої підприємства на материкову частину країни.
  • Зараз ведеться робота в рамках євроінтеграційного закону № 9139, зокрема щодо визначення виноробних зон в залежності від їх сприятливості — але виноробною стає вся територія України.
  • Українські винороби працюють з великою кількістю міжнародних та європейських сортів. Також винороби широко використовують автохтонні сорти винограду: Тельті-Курук, Цитронний Магарача, Сухолиманський Білий, Кокур, Одеський Чорний, Кефесія, Екім Кара. Та експериментальні сорти: Солярис, Тіморассо, Албаріньо, Йоханнітер.

Асоціація крафтових виноробів України була створена у 2021 році. Її задачі — координація та розвиток української виноробної галузі, підвищення конкурентоспроможності українських вин на міжнародному рівні та просування бренду Wines of Ukraine. На поточний момент до складу Асоціації входять 72 виробні.

Команда Wines of Ukraine складається зі Світлани Цибак, а також Сергія Клімова, амбасадора українських вин і власника фестивалів Brave Wine та Kyiv Food and Wine Festival; Вікторії Агромакової, CEO Wine&Spirits; Євгенії Ніколайчук, винної експертки та Вікторії Макарової, менеджерки з комунікацій проєкту.

Фото: https://www.facebook.com/wineandspirits.com.ua; https://www.facebook.com/winesofukraine

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi