Гастро-замітка: італійський спеціалітет панчета - PostEat

пошук

Гастро-замітка: італійський спеціалітет панчета
08-09-2023 0 757


Панчета – італійський делікатес, в’ялене свиняче м’ясо (відносять до Salumi, італійських в’ялених м’ясних спеціалітетів. Слово salumi означає «солоне м’ясо», походить від латинського sal, «сіль»). 

Photo credit: Taste Atlas

Примітка автора. В’ялення – один із способів збереження та ароматизації продуктів, таких як м’ясо, риба, овочі, шляхом додавання солі та з метою вилучення вологи з продукту за допомогою процесу осмосу. В’ялення\соління збільшує концентрацію розчинених речовин у харчових продуктах і, отже, зменшує їхній водний потенціал, їжа стає негостинною для зростання мікробів, які спричиняють псування їжі. В’ялення відоме з глибокої давнини і було основним методом зберігання м’яса та риби до кінця 19 століття. 

В Італії панчету часто використовують для додання глибини смаків у супах і пастах. Двома основними типами панчети є arrotolata (згорнута) і stesa (плоска).

Арротолата – солена, в основному нарізається тонкими скибочками і подається сирою як частина закусок або просто до брускети, сендвічу, бутерброда.

Стеса часто використовується в нарізаному вигляді як інгредієнт у багатьох рецептах або її ріжуть товстими смужками для приготування на грилі. Існує також варіант арротолата, до якого капікола додається в центр рулету (панчета коппата). Згорнутий вид характерний для північної Італії, тоді як сплющений тип типовий для центральної та південної Італії.

 

Photo credit: Taste Atlas

Більшість видів панчети в’ялять і сушать, однак вид pancetta affumicata в’ялять і коптять. Цей різновид подібно до бекону.

Читайте також: 

Гастро-замітка: португальський спеціалітет альєйра

Гастро-замітка: італійський спеціалітет брезаола

Гастро-замітка: сиров’ялена та злегка копчена шинка «Тірольський шпик»

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi