На станції «Академік Вернадський» встановили артінсталяцію «Дім. Спогади» - PostEat

пошук

На станції «Академік Вернадський» встановили артінсталяцію «Дім. Спогади»
15-03-2023 0 430


На українській антарктичній станції «Академік Вернадський» встановили артінсталяцію «Дім. Спогади». Проєкт був ініційований та реалізований завдяки підтримці мережі «Сільпо», ідея й дизайн арту були створені у студії balbek bureau, а артінсталяцію виконали фахівці дослідно-конструкторського бюро «Майстерня чудес». Про це повідомляє balbek bureau.

Виробництво інсталяції розпочали в грудні 2021 року. Основою конструкції став легкий, але міцний каркас із 15-міліметрових труб з неіржавної сталі. Подіум навколо інсталяції виготовили зі зварного цинкованого решіткового настилу, аби більшість опадів просипалися крізь його комірки. 28 січня 2022 року криголам із конструкцією вирушив до Антарктиди, а вже в березні архітектор Слава Балбек і керівник «Майстерні Чудес» Дмитро Зінов’єв мали їхати на станцію для монтажу інсталяції. Однак через повномасштабне вторгнення Росії в лютому втілення задуму довелося відкласти.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

“Реалізувати проєкт вдалося рік потому: в січні 2023 року Слава з Дмитром вирушили до станції на запрошення Національного антарктичного наукового центру. 

Дорога з Києва до острова Галіндез відстанню в 15 тисяч кілометрів зайняла більше тижня. На встановлення інсталяції пішло ще два: Слава з Мітею відшукали елементи конструкції, які доставили на криголамі минулої весни, і розпочали монтаж під суворим наглядом пінгвінів.

Старий паливний бак пофарбували в антарктичний блакитний. Навколо інсталяції, аби будиночок можна було обійти, змонтували подіум. Конструкцію додатково посилили, щоб вона витримувала різкі пориви вітру та зледеніння”, — повідомляють у balbek bureau.

Станція «Академік Вернадський» розташована на острові Галіндез архіпелагу Аргентинські острови. На її території є старий паливний бак, який давно не експлуатують за призначенням. Ця споруда – чи не перше, що бачать чотири тисячі туристів, які щорічно відвідують станцію «Академік Вернадський» під час антарктичного літа. Вона потрапляє на більшість фото, які залишаються на згадку про подорож Антарктидою.

Завданням команди balbek bureau було переосмислити вигляд і функції паливного бака: перетворити його на обʼєкт, привабливий для туристів та органічно вписаний в антарктичні пейзажі. Інсталяція мала знайомити гостей станції з нашою культурою, адже для багатьох іноземців це перша точка контакту з Україною.

“Основним фактором, на який ми зважали під час проєктування, були суворі погодні умови. Головна вимога до конструкції – стійкість до низької температури (від +5 до -30 °C), шквального вітру (до 40 м/с) та майже 300 днів опадів на рік.

Крім 12 працівників станції, на острові мешкає понад 3,5 тисячі пінгвінів. Інсталяцію необхідно було зробити безпечною для місцевої фауни та водночас досить міцною, щоб пінгвіни не могли розібрати деталі на гнізда”, — розповідають у balbek bureau.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Викликом стали й умови транспортування та спорудження. Конструкцію, виготовлену в Києві, мали збирати на місці, без професійної техніки. Продумати потрібно й подальшу експлуатацію, щоб догляд за обʼєктом (як-от зчищення намерзлого снігу) не був трудомістким.

“Для наших полярників станція «Академік Вернадський» це дім вдалині від дому. З огляду на це, ми запропонували створити інсталяцію, натхненну типовим українським будинком – таким, що асоціюється з теплом, затишком і канікулами в бабусі. Для наших дослідників це живий спогад про найрідніше. Для гостей станції – натхнення запланувати візит до самої України.

Ми проаналізували будівлі в різних областях і склали збірний образ українського будинку – з шиферним дахом, димарем і характерними вікнами. Відтворити його вирішили за допомогою тонкого деталізованого каркасу навколо бака. За нашим задумом, інсталяція мала нагадувати ескіз олівцем: ніби хтось пригадує свій дім і робить замальовку по памʼяті”, — додають в архітектурній студії.

На стінах бака вирішили розмістити мініекспозицію – борди із символічними предметами на кшталт гілки смереки, фрагменту вишиванки та зразком визнаної ЮНЕСКО косівської мальованої кераміки, залитими епоксидною смолою.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

“Частина артінсталяції – це факти про Україну та станцію, а також символічні предмети на кшталт грудки чорнозему чи фрагменту вишиванки. Минулого року наша коротка історія України для міжнародних туристів закінчувалася на анексії Криму росіянами і боротьбі з проросійськими сепаратистами на сході України. Цього року ми доправили на станцію ще один борд, що розповідає про повномасштабне вторгнення рф в Україну у 2022 році. Туристи матимуть можливість задонатити на підтримку «бойових пінгвінів» – полярників, які долучилися до ЗСУ та переодягнули червону форму учасника експедиції на піксель”,розповідають у «Сільпо».

У компанії додають, що зараз у розпал кровопролитних боїв за майбутнє України, артінсталяція отримала новий сенс. Адже “Дім. Спогади” — це ескіз з металу, що ніби малює обриси традиційного українського будинку. Для мільйонів українців найбільшою мрією є повернення на рідну землю, до власної домівки. Рідний дім є символом спротиву проти збройної агресії, джерелом натхнення та спогадів про близьких людей.

Фото: balbek bureau

Читайте також: 

Юрій Ковриженко долучиться до відкриття нового ресторану на Сейшелах

Нова Їстетика: перезапуск місця про красу в усьому, смачну їжу і своїх людей

Hellmann’s випустив майонез з індикатором температури

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi