Олена Брайченко розповідала, чому потрібно говорити про військовополонених та їжу - PostEat

пошук

Олена Брайченко розповідала, чому потрібно говорити про військовополонених та їжу
06-03-2023 0 490


Співзасновниця проєкту їzhakultura та видавництва їzhak, співавторка книги «Україна. Їжа та історія» Олена Брайченко розповіла, що тема про військовополонених та їжу — важка, про неї важко думати, писати, проговорювати, але вона дуже важлива. Про це вона повідомила у Facebook.

За її словами, людям, які були в полоні, знадобиться терпіння й роки аби відновитись. 

Про військовополонених та їжу треба говорити, щоб: 

  • фіксувати злочини росіян;
  • показувати антилюдську сутність російського режиму підкреслюючи, що політика упокорення голодом — це частина їх культури яка з’явилась не сьогодні. Голодомори в Україні — це так само справа їх рук;
  • українське суспільство, яке працює й живе у тилу, має враховувати цей травматичний досвід при розробці рекламних активностей, комунікації, взаємодії в колективі, публікацій у ЗМІ, просто коли купуєте щось у крамниці чи їдете у транспорті.  

“Я не фахівчиня у цій темі, але тортури голодом які вчиняють росіяни над українцями, вони націлені на те аби залякати,  «зломати», упокорити людину.  Українців, які знаходяться у російському полоні виснажують, морять голодом, про це вже є багато свідчить, але також достатньо подивитись відео та фото після обміну”, — розповідає Олена Брайченко.

Вона додає, що зовсім інша картина — це російські військові в українському полоні. З усіх опублікованих інтерв’ю Олена Брайченко простежила, що вони всі говорять, коли мова йде про харчування російських загарбників до полону. 

“… до полону вони використовують такі слова «пропитаніе», «довольствіе», «сухпай», «обеспіченіє». Це дуже показові слова, це така спадщина радянського режиму, в якому взаємини їжі й людини саме такі, де є «пропітанія», навіть не «піща», а тим паче не «еда»

А от в розмовах про український полон в який потрапляють російські окупанти ви почуєте: «вкусно кормят», «едим», «еда хорошая, нормальная» и «нас кормят». Оце «нас кормят» — на цьому вони роблять окремий наголос. Бо зрозуміло, це виходить з їх уявлень «про норму», бо в їх картині світу, нормальне забезпечення їжею це якраз ненормальне ставлення. Такі спостереження я собі дозволяю прослухавши інтерв’ю з рос.полоненими на каналі Володимира Золкіна”, — підсумовує Олена Брайченко.

Читайте також: 

У Німеччині розробили порошкове пиво

Міша Кацурін опублікував новий випуск фуд-тревел-шоу про їжу Польщі

Пасажирський літак здійснив екстрену посадку через запах дуріану

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi