У гастропабі «Довгі Бурхливі Оплески» проходить тиждень, який присвячений культурі кримських татар - PostEat

пошук

У гастропабі «Довгі Бурхливі Оплески» проходить тиждень, який присвячений культурі кримських татар
17-05-2023 0 335


У львівському гастропабі «Довгі Бурхливі Оплески» з 16 по 21 травня проходить тиждень, який присвячений культурі кримських татар. Про це гастропаб повідомляє у Facebook. 

У закладі пояснюють, що такі дати були обрані не випадково. 18 травня — День пам’яті жертв депортації кримських татар, яка розпочалася о 3 годині ранку 18 травня 1944 року і завершилася 20 травня. За різними підрахунками, внаслідок депортації загинуло від третини до майже половини тогочасного кримськотатарського населення Криму.

“Історія цього тижня почалася зі спогадів про Крим, лавандові поля і кримськотатарські частування у Бахчисараї. З розмов про страви, які навіювали ностальгію: про прибережну медову пахлаву, солодкавий плов з родзинками і соковиті чебуреки, які ви неодмінно колись купували за час перебування на півострові.  

Це — спроба нашої команди завдяки гастрономії та подіям познайомитися самим і познайомити наших гостей з культурою киримли — корінного народу Криму, історія якого міцно переплетена з історією України — а отже і з нашою ідентичністю”, — каже власник закладу, ресторатор Сашко Боїм.

Спеціально до цього тижня шеф-кухар закладу Михайло Кранцевич підготував меню, що складається зі страв, притаманних гастрономічній культурі киримли. Сюди потрапили чебуреки з яловичиною, які для кримських татар є способом продемонструвати гостинність господарів дому. Суп лагман, що перекочував до півострова з китайської кухні. Солодкавий плов з родзинками, кисломолочний напій язма на основі кефіру і традиційний десерт баклава, перша згадка про який датована ще XV століттям.

“До нас ще долучилася Дарія Іщенко та пекарня “Тісно”, що знаходиться на Кульпарківській, 59. Їхня команда випекла традиційні для кримських татар солодощі — кураб’є, ніжне печиво з горіховим присмаком, яке у киримли часто випікалося до пишних застіль. Перед подачею страв, як це заведено було у кримськотатарських родинах, будемо пригощати вас чорним чаєм. Для киримли такий жест вважався проявом гостинності”, — додають у закладі. 

Всі квитки і деталі подій можна переглянути тут

Де: вулиця Січових Стрільців, 3, Львів, гастропаб «Довгі Бурхливі Оплески».

Фото: Facebook Довгі Бурхливі Оплески

Читайте також: 

Стали відомі переможці кавового українського національного чемпіонату 2023

У Мексиці люди крадуть останки мамонтів і обмінюють їх на пиво

У світі зростають ціни на розчинну каву через дефіцит зерен робусти – Bloomberg

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi