У США створили порошок, який очистив воду від кишкової палички за 60 секунд - PostEat

пошук

У США створили порошок, який очистив воду від кишкової палички за 60 секунд
22-05-2023 0 340


Вчені зі Стенфордського університету розробили дешевий метод очищення води за допомогою порошку та сонячного світла. Результати роботи опубліковані у журналі Nature Water.

Існуючі технології очищення води за допомогою хімічних речовин можуть залишати токсичні побічні продукти, а також витрачають багато ресурсів.

Новий підхід заснований на додаванні в забруднену воду нешкідливого металевого порошку, який поглинає ультрафіолетове випромінювання, так і світло сонця.

Порошок складається з наночастинок оксиду алюмінію, сульфіду молібдену, міді та оксиду заліза. Потім суміш піддають дії сонячних променів. Після поглинання сонячних фотонів каталізатор із сульфіду молібдену дозволяє фотонам витісняти електрони. Потім вивільнені електрони вступають у реакцію з водою, створюючи перекис водню та гідроксильні радикали. Ці сполуки швидко знищують бактерії, ушкоджуючи клітинні мембрани.

В експерименті з 200-мілілітровою склянкою води, забрудненою приблизно мільйоном бактерій кишкової палички на мілілітр, усі патогени були знищені протягом 60 секунд після додавання порошку. Хімічні побічні продукти, що утворюються за допомогою сонячного світла, швидко розсіялися.

При цьому порошок придатний для вторинної переробки: оксид заліза дозволяє видаляти наночастинки з води звичайним магнітом. У випробуваннях той самий порошок використовували 30 разів для обробки 30 різних зразків забрудненої води.

Читайте також: 

В Україні запускають кулінарні хаби, щоб підвищити кваліфікацію шкільних кухарів

Тетяна Олевська поділилась враженнями від виставки London Wine Fair 2023

Можливості для закладів готельно-ресторанного бізнесу пройти безкоштовне навчання із впровадження безвідходних і кліматично-дружніх рішень

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi