Вареники прийшли в Україну з Китаю разом з монгольською навалою — дослідження - PostEat

пошук

Вареники прийшли в Україну з Китаю разом з монгольською навалою — дослідження
10-01-2020 0 2014


Історикиня Рейчел Лодан (Rachel Laudan) у своїй книзі «Кухня та Імперія: кулінарія у світовій історії» стверджує, що українські вареники — одна з варіацій китайських булочок «маньтоу». Страва поширилась від Азії до Європи разом з монгольськими завойовниками.

Поширення булочок «маньтоу» відбулося разом з розширення Монгольської імперії у 1200-1350 роках. Згідно з даними, які зібрала дослідниця в Індії китайська страва стала основою для смажених пиріжків «самоса» з начинкою. В областях біля Уралу «маньтоу» видозмінився і став «пельменями». На території сучасної Туреччини та інших країн регіону страва завойовників стала основою для «манти».

На рубежі монгольських завоювань у Східній Європі «маньтоу» видозмінились в «вареники» (Україна), «колдуни» (Білорусь, Литва, Польща), «перогі» (Польща) та «креплач» (страва єврейської кухні Східної та Північно-Східної Європи). Ймовірно, що італійська страва «равіолі» також має зв’язок з китайськими пиріжками.

Історикиня гастрономії Рейчел Лодан отримала освіту в Кембриджі. Викладала історію в Університет Карнегі-Меллон (Піттсбург, США), Університеті Піттсбурга та Гавайському університеті.


Книгу «Кухня та Імперія: кулінарія у світовій історії» Лодан почала писати у 1996 році після переїзду в Мексику.

Робота вийшла друком у 2012 році, а 2014 року отримала премію від Міжнародної асоціації професіоналів гастрономії (IACP) у номінації «Історія кулінарії».

Фото: facebook.com/urii.restoran, wikipedia 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi