пошук
Артем Кузьменчук
Автор
пошук
Артем Кузьменчук
Автор
Історикиня Рейчел Лодан (Rachel Laudan) у своїй книзі «Кухня та Імперія: кулінарія у світовій історії» стверджує, що українські вареники — одна з варіацій китайських булочок «маньтоу». Страва поширилась від Азії до Європи разом з монгольськими завойовниками.
Поширення булочок «маньтоу» відбулося разом з розширення Монгольської імперії у 1200-1350 роках. Згідно з даними, які зібрала дослідниця в Індії китайська страва стала основою для смажених пиріжків «самоса» з начинкою. В областях біля Уралу «маньтоу» видозмінився і став «пельменями». На території сучасної Туреччини та інших країн регіону страва завойовників стала основою для «манти».
На рубежі монгольських завоювань у Східній Європі «маньтоу» видозмінились в «вареники» (Україна), «колдуни» (Білорусь, Литва, Польща), «перогі» (Польща) та «креплач» (страва єврейської кухні Східної та Північно-Східної Європи). Ймовірно, що італійська страва «равіолі» також має зв’язок з китайськими пиріжками.
Історикиня гастрономії Рейчел Лодан отримала освіту в Кембриджі. Викладала історію в Університет Карнегі-Меллон (Піттсбург, США), Університеті Піттсбурга та Гавайському університеті.
Книгу «Кухня та Імперія: кулінарія у світовій історії» Лодан почала писати у 1996 році після переїзду в Мексику.
Робота вийшла друком у 2012 році, а 2014 року отримала премію від Міжнародної асоціації професіоналів гастрономії (IACP) у номінації «Історія кулінарії».
Фото: facebook.com/urii.restoran, wikipedia
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi