Вчені: первісні люди могли навчитись варити м'ясо раніше, ніж смажити - PostEat

пошук

Вчені: первісні люди могли навчитись варити м'ясо раніше, ніж смажити
28-09-2020 0 524


Археологи знайшли у Танзанії сліди гарячих джерел поряд з поселеннями ранніх людей. Вчені припускають, що задовго до освоєння вогню, наші предки вже вміли варити м’ясо на природних «кухнях».

Група вчених Массачусетського технологічного інституту (Massachusetts Institute of Technology) та Університету Алькала (University of Alcala) вивчала шар ґрунту, що склався 1,7 млн років тому в Олдувайській ущелині (Olduvai Gorge) у Танзанії.

Цей пласт разюче відрізняється від іншого шару віком у 1,8 млн років. Вчені вважають, що причиною тому стала переміна клімату — на зміну вологим густим лісам прийшла посуха, яка зробила ландшафт ближчим до степу.

Вчені шукали у ґрунті залишки воску дерев, щоб реконструювати фауну того часу, а знайшли залишки життя бактерій-екстремофілів. Ці мікроорганізми пристосовані до існування у гарячій воді від +80°C. Наприклад, їх родичів можна знайти у гейзерах Єллоустонського національного парку у США.

Археологи зробили висновок, що 1,7 млн років тому у предків людей в Олдувайській ущелині постійно була гаряча вода. Ділянки колишніх джерел з окропом розташовані впритул до місць приживання древніх людей, де були знайдені знаряддя праці та кістки тварин.

Цілком ймовірно, що пращури людей варили м’ясо та корені рослин на природних «кухнях» задовго до освоєння вогню.

Археологи припускають, що технологія варіння їжі виникла випадково. Наприклад, тварина могла впасти в окріп, а коли люди її дістали й з’їли, то відчули, що варене м’ясо смачніше і легше жується.

Фото: MIT News

Читайте також:

Вчені: неандертальці ще 100 тис. років тому їли морепродукти та комбінували їх з м’ясом в одній страві

Дослідження: морепродукти допомогли доісторичним людям мігрувати з Африки

«Стаканчик епохи бронзи»: Британський Музей показав одноразові чаші для вина Мінойської цивілізації

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi