Вчені: неандертальці ще 100 тис. років тому їли морепродукти та комбінували їх з м'ясом в одній страві - PostEat

пошук

Вчені: неандертальці ще 100 тис. років тому їли морепродукти та комбінували їх з м'ясом в одній страві
07-04-2020 0 1128


Любов до морепродуктів перестала бути прерогативою лише перших представників Homo sapiens. Археологи з’ясували, що «кузени людей» неандертальці кілька тисячоліть поспіль вживали в їжу крабів, молюсків та морських вугрів.

Відкриття було зроблено групою археологів з Університету Барселони під керівництвом Жоао Зільхао (João Zilhão). В одній з печер на атлантичному узбережжі Португалії було знайдено звалище сміття, які залишили після себе групи неандертальців.

 

 

В звалищі були знайдені мушлі молюсків, рештки крабів та морських вугрів. Також було знайдено кістки оленів, морських птахів, черепах. Характер залишків свідчить про те, для неандертальців було притаманно міксувати рибні та м’ясні продукти в одній страві.

 

Поряд зі звалищами знайдено ніші для зберігання та відкладеного споживання кедрових горіхів, що свідчить про успішну довгострокову адаптацію неандертальців.

 

 

Аналіз кісток та мушель зі звалища показав, що мисливці розправились зі здобиччю близько 86-106 тис. років тому.

 

Вчені вперше знайшли такі беззаперечні докази вживання морепродуктів неандертальцями. До цього вважалось, що краби, молюски та інші дари моря були в раціоні здебільшого у перших представників Homo sapiens.

 

 

Припускалось, що жирні кислоти, що містяться у морепродуктах, сприяли розвитку мозку предків сучасних людей та розвитку їх когнітивних здібностей. Нібито це і стало однієї з причин виграшу еволюційних перегонів Homo sapiens у неандертальців.

 

 

Відкриття групи Жоао Зільхао (João Zilhão) ставить під сумнів це тезу. Неандертальці кілька тисячоліть вживали морепродукти і мали постійний доступ до жирних кислот. Ймовірно, що поведінковий розрив між двома гілками людей був не такий вже й великий, як вважалося раніше.

Фото: science.sciencemag.org

 

Сподобалась стаття? Підтримай PostEat донейтом, щоб ми могли продовжити писати цікаві матеріали!

 

Читайте також:

Вареники прийшли в Україну з Китаю разом з монгольською навалою — дослідження

Сир діє на мозок, як наркотик і викликає звикання — дослідження

В містах, де з’являється Uber, частіше ходять в бари — дослідження

 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi