Хто такі вегани, вегетаріанці, пескетаріанці, флекситаріанці, поллотаріанці та що вони їдять? - PostEat

пошук

Хто такі вегани, вегетаріанці, пескетаріанці, флекситаріанці, поллотаріанці та що вони їдять?
30-09-2022 0 3545

Партнери

Автор


Перехід на рослинне харчування став популярним трендом у світі. Серед відомих зірок від вживання продуктів тваринного походження відмовились такі люди, як Бенедикт Камбербетч, Майлі Сайрус, Мобі, Біллі Айліш, Наталі Портман, Хоакін Фенікс та ще сотні інших.

Але терміном «рослинне харчування» нерідко позначають зовсім не схожі одна на одну дієти, що створює плутанину понять і непорозуміння серед прихильників різних раціонів. Тож ми в UA Plant-Based вирішили, що день вегетаріанства (1 жовтня) найбільше підходить для того, щоб розібратися! І почнемо з найвідомішого. 

Що таке веганство?

Веганство – це вид дієти, прихильники якої не їдять м’ясо тварин, а також продуктів тваринного походження (молоко, яйця, мед, ікра). Окрім таких очевидних продуктів тваринного походження вегани та веганки мають уважно читати етикетки на продуктах, адже хліб чи печиво не містить у собі м’ясо, але там можуть бути певні приховані тваринні продукти – казеїн, сироватка, желатин, колаген і кармін.

Що таке вегетаріанство?

Вегетаріанство – це така система рослинного харчування, яка дозволяє певні продукти тваринного походження, наприклад яйця та молоко. Але вегетаріанці як і вегани не вживають м’ясо, рибу та птицю. Вегетаріанців можна розділити на 3 типи:

  •  Ововегетаріанці – включають у свій раціон яйця;
  • Лактовегетаріанці – вживають молоко;
  •  Лактоововегетаріанці – в раціоні присутні яйця та молоко.

Що таке пескетаріанство?

Пескатеріанство – це вид дієти, подібний до вегетаріанства, але його особливістю є те, що в харчуванні присутня риба та інші морепродукти. Тобто пескетаріанці додають у свій раціон рибу, але виключають м’ясо та птицю. Подібними до пескетаріанців є островегани. Вони не їдять м’ясо та рибу, але в їх раціоні присутні мідії та устриці.

Що таке поллотаріанство?

Поллотаріанство – ця система харчування, яка дозволяє вживання різноманітної птиці у своєму раціоні, але виключає червоне м’ясо (яловичина, свинина, телятина та інше). При такому харчуванні допустимо споживати молочні продукти, яйця, рибу та морепродукти.

Що таке флекситаріанство?

Флекситаріанська дієта – це вид харчування, основою якого є рослинні продукти з включенням в раціон різних тваринних продуктів, але в обмеженій кількості. Ця дієта є однією з найзручніших для переходу до будь-якого іншого типу рослинного харчування. Детальніше про цю дієту ми розповідали минулоріч.

А якого способу харчування дотримуєтесь ви?

Автор статті: Вячеслав Кот, представник проєкту UA Plant-Based

Photo: Unsplash

Текст та фото надані автором.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi