Їжа як соціальний досвід: ринок їжі Halles de Toulon - Biltoki – місце, що об’єднує. Частина 2. - PostEat

пошук

Їжа як соціальний досвід: ринок їжі Halles de Toulon - Biltoki – місце, що об’єднує. Частина 2.
23-08-2022 0 1912


У другій частині нашого матеріалау ми розкажемо ще більше цікавого про заклади, з якими познайомились на ринку їжі в Тулоні, а ви матимите можливість познайомитись з культурою французьких закладів та кулінарними особливостями регіону.

Їжа – це корисний соціальний досвід за умови вдалої концепції. Місць, де їжа об’єднує людей, як зірок на небі. Це може бути великий сімейний домашній стіл, вишуканий столик у ресторані, жваве переповнене бістро, пікнік на природі. А може бути й ринок. Переосмислення концепції ринку як місця, куди люди приходять за високоякісними продуктами, смачними стравами, обміном досвідом, укріпленням соціальних зв’язків, за гарним настроєм, стало в основі мережі французьких гастрономічних фуд холів або ж ринків їжі під назвою Biltoki.

Наша колега Валентина Дуткевич, редакторка винного напряму у Posteat нещодавно відвідала французький Тулон, де відвідала один із ринків їжі Biltoki, що розташований у прованському Тулоні. Розказуємо всі деталі нижче. 

Biltoki з баскської перекладається як «місце, що об’єднує людей». Саме на цьому побудована філософія низки гастрономічних залів по всій Франції. Це сімейний бізнес трьох братів і їх компаньйона-однодумця. Кістяком їх проєктів є якісні продукти, справжні професіонали і добра щира атмосфера. Сніданок, ланч, обід, вечеря, кава, коктейль чи вино – усе з продуктів, які на 100% надходять безпосередньо від перевірених продавців.

Жвавий ринок у центрі міста має назву Halles de Toulon — Biltoki. Він був створений групою гастроентузіастів Джеромом Леспарром та трьома братами Аламан (Біксенте, Роменом і Хабі). Ці хлопці втілили ствою мрію та пристрасть до якісної їжі, автентичної гастрономії та місцевих виробнків їжі. І сьогодні містяни та туристи мають можливість відвідувати унікальний ринок їжі Halles de Toulon для обміну гастрономічним досвідом.  У культовій будівлі міста Тулон 25 незалежних ремісників і торговців продуктами переосмислюють гастрономічні традиції регіону та пропонують усім своїм гостям познайомитись з місцевими кулінарними надбаннями.

Au pied d’Poule

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Дещо з меню: Caviar d’aubergine au boursin (баклажана ікра з ароматним свіжим сиром) – 10€, Pancakes au saumon fumé guacamole œuf au plat (панкейки з копченим лососем, авокадо і яйцями-пашот) – 12€, Brioche perdu façon banoffee (Бріош у стилі банофі) – 8€, Bol vitaminé: fromage blanc au miel, compote de pêche, granola, fruits frais (сир з медом, компот з персиків, ґранола, свіжі фрукти) – 8€.

Au pied d’Poule – ресторан і бістро пригощає свіжою та автентичною кухнею. Він розташований по сусідству з Black Poule. Головна ресторація базується у місті Єр, а у Тулоні працює стенд з основним і динамічним меню від досвідченого шеф-кухара Олександра Спінеллі. Деякі страви стали флагманами, тому у Les Halles Biltoki завжди є можливість потішити свої смакові рецептори тартаром, тайським салатом, булкою Бріош. Господарі стенда заохочують відкрити для себе гастрономічну карту, що пропливає крізь усі пори року, спробувати оновлені страви з їх дитинства. Тарілки оформлені з увагою до найменших деталей.

Épicerie Popol

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Дещо з меню: Navettes (tomatine, jambon & croustllant d’oignons) – 10€/5 штук, Tartines (saumon fumé, avocat & mangue) – 10€/4 штуки, Verrines (poivron rouge, tomates séchées & chèvre) – 10€/4 штуки.

Épicerie Popol – прованська продуктова крамниця локальних спеціалітетів: крафтові оцет, олія, сіль, перець, приправи, печиво, консервовані місцеві продукти. Особливо хочеться виділити білий оцет у поєднанні з фруктовим пюре та чорні оливки конфі з цитрусовими. Однак на стенді можна придбати різноманітні закуски та страви: популярні намазки-тапінати, овочеві кульки-гриль, овочеві запіканки, сирні кульки з фісташками, канапки в асортименті (овочі, лосось, хамон). Цінність закладу ще й у тому, що можна обрати різноманітні закуски за помірну ціну. Наприклад, одна сирна кулька обійдеться всього у 50 євроцентів.

Ціни плюс-мінус однакові на всю продукцію. Їжу можна замовити як з собою, так і попросити сервірувати на місці. Подача автентична у гарному глиняному посуді.

Break’in Boul Healthy Snacking

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Дещо з меню: LE SPORTIF (Riz, poulet, avocat, grenade, concombre, edamames, œuf mollet, noix) – 8€, LE SWEETY SPICY (Mélange Quinoa Boulgour, salade, crevettes, avocat, chou rouge, radis, mangue, cacahuètes, sauce spicy mayo) – 11€, LE CREAMY TUNA (Riz, Thon Creamy, Avocat, Cream cheese, Concombre, Chou rouge, Edamames, Coriandre) – 11€, L’EXOTIQUE (Riz, saumon, ananas, avocat, concombre, poivron rouge, radis, baies de Goji) – 10€, L’HAWAÏEN (Riz, poulet sauce coco-curry, ananas, poivron rouge, oignon rouge, cacahuètes, radis) – 8€.

Break’in Boul Healthy Snacking – ресторан здорової та вишуканої кухні, в якій обігруються гавайські мотиви. В основі меню різноманітні боули, не менш як 12 готових міксів. Також можна скласти свій персональний. Вибрати є з чого – до послуг гостей близько 30 інгредієнтів. Соуси на вибір, є солодкі, пряні, гострі. Порції готують у трьох варіантах: Х (300-350 г), L (650-700 г), XL (900-1000 г). Є дитяче меню і десерти. Страви мають яскравий ефектний вигляд, все свіже і смачне. Можна замовити з собою або поїсти з гарного посуду на території Halles de Toulon. 

Balme  

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Дещо з меню: Carpaccio de truffe d’été (карпачо з літніх трюфелів) – 21,90€, Miel de lavande à la truffe noire 2,2% (лавандовий мед з чорним трюфелем) – 11,90€, La terrine de canard à la truffe noire 2,2% (качиний террін з чорним трюфелем – 8,60€, Saucisson à la truffe de la Saint Jean 2% (трюфельна ковбаса) – 13,90€/200 г, Chips à la truffe – 3,20€/40 г.

Balme – трюфельний бар. Свіжі трюфелі та делікатеси з трюфелями, якісні продукти та вишукані закуски. Це сімейна справа, яка почалася більш як століття тому e Воклюзі в самому серці Провансу. Асортимент гігантський: від снеків з трюфелями до страв. Серед пропозицій свіжі трюфелі, ковбасні вироби, ікра, фуа-гра, паштети та терріни з трюфелями, морепродукти, трюфельні омлети, дегустаційні таці. Тож є варіанти на одного і сети на компанію. Виробники запевняють, що їх трюфелі найгарніші, найсвіжіші та найсмачніші. Працюють лише з перевіреними часом постачальниками.

Натрапивши випадково на цю трюфельну галявину, почуваєшся героєм казки про трюфелі, де головні ролі грають El Gaspacho (гаспачо, збагачений трюфелями Святого Іоана), L’impératrice – «Імператриця» (салат з курятиною, зеленню, яйцями і трюфелями), Tomates-Burrata (класична бурата під лавиною трюфелів), Le filet trop mignon (тоненькі скибочки філе міньйон під трюфельним майонезом), La stracciatella de la Mamma («Мамина страчителла», щедро наповнена тертими трюфелями). Словом, справжній трюфельний рай.

Gekko Gourmet

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Дещо з меню: Entrecôte – 13,95€, Magret de Canard Herbes de la Garrigue – 38,95€/кг, Filet Mignon d’Agneau au Romarin – 37€/кг, Brochette Pur Bœuf Japon – 31,95€/кг, Brochette de Porc Tex Mex – 16,95€/кг, Kebab de Gigot – 3,20€/100 г, Brochette Pomme de Terre – 12,95/кг.

Gekko Gourmet – гастрономічний бренд, у центрі якого м’ясо у всіх його формах: сире, мариноване, варене. Тут працюють справжні гуру чиполати. Чиполата – це французькі ковбаски з грубо рубленої свинини, приправлені сіллю, перцем та травами. Хоч слово і походить від італійського cipolla (цибуля), у Франції як правило вона не входить у склад. На стенді можна замовити дуже багато страв з м’яса (свинина, телятина, курятина) та овочів (баклажани, помідори, цукіні, картопля, качани кукурудзи). Є навіть щупальця восьминога на шампурах. Все можна приготувати на грилі або ж купити з собою у свіжому вигляді. Тут є шашлики, реберця, стейки, кебаби, антрекоти та ін. На вітрині також є готові м’ясні вироби (хамони, шинки, бекон, ковбаси). Рай для м’ясних гурманів. Бренд пропонує також послуги кейтерингу.

La Rascasse

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Дещо з меню: Fines de claires №4 – 14,90€/dz, Qillardeau №3 – 33€/dz, Qillardeau №5 – 25€/dz, Crevettes cuites 20/30 – 46,50€/кг.

La Rascasse – рибний ресторан і крамниця, проєкт майстрів своєї справи Ніколя і Жюльєна. Менеджери двох відомих рибних закладів у Каркеранні вирішили об’єднати зусилля, щоб сприяти розвитку місцевого рибальства. «Якісна продукція – це справа честі» – запевняють власники. Рибним гурманам Тулона неабияк пощастило – тут вони можуть відірватися наповну. Асортимент дарів моря вражає: устриці дюжинами, креветки, кальмари, восьминоги, молюски, тріска, сардини, дорада, сібас, морський окунь, тунець, лосось та багато інших місцевих видів риби.

Все можна приготувати на місці, працівники на ваших очах запечуть рибу на грилі, сервірують і вуаля. Ресторан має затишний куточок з високими столиками, але звичайно можна обрати будь-яке вільне місце в залі чи на терасі. Страви також можна забрати з собою. Приготування риби на запит обійдеться в додаткові 5 євро. Сюди часто приходять за свіжою продукцією. Персонал надзвичайно привітний, допомагає обрати, дає поради щодо приготування. Рибу ретельно почистять, запакують у вакуум. На упаковці навіть вкажуть час приготування для різних видів риби. Дуже зручно.

Ресторан має також стандартне меню. Серед страв – цілий восьминіг або сардини на грилі, тунець з зеленим карі, рибні тартари, рибні шашлики, тартар з морських гребінців з трюфелями і навіть хот-дог з дарами моря.

Café Toulonnais

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Дещо з меню: Cannelloni Saumon fumé gambas – 10€, Tartellette avocat pistache tomates confites – 7€, Bruschetta straciatella jambon truffé – 10€, Mini Brochette de Chorizo – 10€.

Café Toulonnais – ресторан на даху з великою терасою, критою залою і видом на площу Распай з фонтаном. Потрапити в цей зелений оазис можна сходами або на ліфті. У кафе панує дуже релаксна атмосфера, звучить ненав’язлива музика, а розглядання живих зелених стін з кімнатних рослин знімають усю напругу і втому дня. З тераси відкривається панорама на строкаті покрівлі тулонських будинків. Якщо зайняти місце за стійкою по периметру ресторану, можна спостерігати за сповільненим потоком перехожих, які геть нікуди не поспішають. Це також виграшна локація під час концертів, які час від часу влаштовують на площі. Щодо гастрономічного наповнення, Café Toulonnais пропонує велику карту напоїв і різноманіття стартерів, особливо багато тапасів.

На цьому перелік гастрономічних стендів не закінчується. Любителі піци зможуть удосталь відірватися у Pizz’Oggi – тут готують піцу по-римськи al taglio.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

A Comptoir corse (Casa Corsa) – магазин делікатесів з Корсики, виробники пропонують ковбасні вироби, сир, традиційні страви з середземноморського острова.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Les Tontons Fromtons – сироварня, острів крафтових локальних сирів і класики з інших країн. Славиться своїми кольоровими сирними тарілками.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

L’Atelier Original – пекарня, розташована справа від центрального входу. Дуже стратегічне місце – переступивши поріг ринку, пройти повз звабливі проникливі аромати свіжоспеченого хліба, випічки та Бріош неможливо.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Terres du Var – кафе на колесах, пропонують традиційні локальні продукти регіону Вар.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Chez Molinari – ще один ресторан і крамниця з італійським шармом. Подають фірмові страви, свіжу пасту, виготовлені власноруч та на місці.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

La Casa Pincho – крамниця-постачальник іберійських смаків. Визнані спеціалісти з тапасів і пінчос. Є послуга кейтерингу.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

На цьому кулінарні експедиції Тулоном не завершуються, попереду ще багато відкриттів. Адже їжа і кухня сприяє соціальній взаємодії і робить нас інтелектуально багатими.

 

Фото: La Casa PinchoChez MolinariTerres du VarL’Atelier OriginalLes Tontons Fromtons, Comptoir corse (Casa Corsa)Pizz’Oggi, Café Toulonnais, La RascasseGekko GourmetBalme Épicerie PopolBreak’in Boul Healthy SnackingAu pied d’Poule

 

 

Читайте першу частину одразу зараз і прямо тут. 

А ще можна почитати наш класний матеріал «Гід винами Провансу і не тільки. Французькі кавісти підготували добірку вин для українців»

А якщо вам і цього мало, і ви цікавитесь гастролокаціями у Тулоні, то ось ще одна наша крута стаття «Життя переможе: український гід ресторанами і кав’ярнями прованського Тулона»

 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi