Арахіс: що за горіх такий? Чи овоч? - PostEat

пошук

Арахіс: що за горіх такий? Чи овоч?
15-09-2021 0 196

Партнери

Автор


А ви знали, що в арахісі майже взагалі немає холестерину? І це одна з багатьох причин, чому це такий популярний інгредієнт, снек та суперфуд!

13 вересня у світі відзначають день цього горіха. Тож ми, представники кампанії UA Plant-Based, пропонуємо вам приєднатися до цього святкування і дізнатися більше про арахіс. Чи часто ви додаєте його до свого раціону?

Арахіс – хороше джерело поживних речовин і мікроелементів. Він містить:

  • омега-3
  • вітаміни групи B
  • вітамін С
  • вітамін Е
  • пантотенову кислоту
  • кальцій
  • залізо, магній, фосфор, калій
  • цинк, мідь

Харчова цінність арахісу висока, адже містить велику кількість білків та жирів, що і пояснює його популярність серед веганів. У ньому 26,4 г білків та 45,3 г – жирів. Калорійність на 100 г продукту становить 567 ккал.

Попри високу калорійність, він підходить для схуднення, адже є джерелом насичених жирів, які набагато корисніші та поживніші, ніж ненасичені.

Позитивні аспекти вживання арахісу:

  • допомагає при гастриті та виразці
  • насичує організм антиоксидантами
  • має заспокійливу дію
  • захищає від серцевих захворювань
  • допомагає контролювати рівень цукру

 

Історія арахісу

Попри те, що арахіс часто відносять до ряду горіхів, насправді він більше схожий на овоч. Арахіс росте під землею і, швидше за все, походить з Південної Америки. Він поширився в Північній Америці у 1700-х роках.

 

Після того, як у Цирку Бартнума почали продавати смажений арахіс, його популярність різко зросла. Він навіть став незамінною частиною бейсбольних ігор. Пізніше, у 1904 році на Всесвітній виставці Св. Льюїса, люди вперше побачили арахісову пасту. 

В наш час вартість арахісових ферм в США оцінюють у $1 млрд. 

 

Як включити арахіс у свій раціон?

Ви можете готувати рецепти з додаванням арахісу навіть якщо й не дуже любите креативити зі стравами. Змішайте його з родзинками, сушеними фруктами та ягодами й уже отримаєте повноцінний і корисний перекус.

Арахіс є складовою багатьох інших рецептів. Його можна додати в панкейки та мафіни, до вівсяної каші чи смузі, або приготувати з ним заправку до салату чи соус. Більше рецептів шукайте на сайті кампанії  UA Plant-Based.

Як приготувати арахісову пасту вдома?

Арахісова паста є дуже популярною серед дітей (і дорослих також). Попри те, що у магазинних варіантів чато міститься багато цукру та консервантів, домашні варіації є корисним і смачним джерелом білка.

Для приготування вам треба взяти 2 стакани готового арахісу, помістити їх у блендер на 4-5 хвилин. Потім додати трішки сиропу (за бажанням), дрібку солі та перемішати. От і все! Ваша 100-відсотково корисна домашня арахісова паста готова. До неї також можна додати журавлину, ваніль чи шоколад. Готову пасту можна намащувати на хліб та готувати всім відомі сендвічі з арахісовою пастою та бананом, або ж просто опускати в неї скибочки яблука.

 

Алергія на арахіс

Арахіс приємний перекус і часто виникає бажання поділитись ним у колі друзів, особливо у День арахісу. Проте не забувайте про алергічні реакції! В наш час багато людей не можуть його вживати. Для них навіть невеличкий шматочок горіха може спричинити набряки або задуху. Тож не забувайте про це, коли хочете поділитися стравою з арахісом з іншими!

 

Адаптація: Аліна Тимошенко, представниця кампанії «UA Plant-Based»

 

Текст та фото: надані авторкою

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi