Життя переможе: український гід ресторанами і кав'ярнями прованського Тулона - PostEat

пошук

Життя переможе: український гід ресторанами і кав'ярнями прованського Тулона
11-08-2022 0 679


Культура кожної країни немислима без автентичної кухні. Де б ми не були, місцева їжа передає нам усю історію того чи іншого регіону. Завжди цікаво порівнювати локальну їжу зі своєю, знаходити відмінності і схожі смаки. Наприклад, французькі gallet дуже схожі на українські деруни, а poivron farcis – це фаршировані перці, le chou farci чимось нагадують українські голубці. Локальна кухня – це кухня, вписана у терруар та історію свого регіону. Цього разу річ піде про Тулон – один із найбільших портових міст Франції, що розташований у Провансі.

Тулон рясніє десятками ресторанів і кафе, які ніколи не пустують. Кожен заклад знаходить свою публіку, головне, не проґавити час обслуговування. У Тулоні, як і в більшості міст півдня Франції, ресторани і кафе як правило починають працювати рано-вранці, зачинені з обіду до вечора і знову приймають гостей після 19:00. А деякі, навпаки, о сьомій вечора потроху згортаються. Також не варто забувати, що низка закладів не працює в неділю та понеділок. 

Святковий і дружній захід збирає в порту тулонських риболовів, які готують найрізноманітніші страви зі свіжовиловленої риби та морепродуктів.

Кухня Тулона різноманітна, з великою кількістю морепродуктів і риби – море сприяє. Тут на початку серпня проходить спеціальний фестиваль рибалок Nuit des Pêcheurs – найбільший гастро-музичний бенкет літа у регіоні. Тисячі гостей приходять у порт поласувати великими порціями запечених дорад, сібасів, тріски, крабами, мідіями, креветками та іншими морськими делікатесами. Без сумніву, такий рибний фестиваль в Україні матиме успіх.

Найвідомішою рибною стравою є Bouillabaisse (буябес) – густий наваристий суп з різними видами риби та морепродуктів, також відомий як «марсельська уха». Але місцеві жителі застерігають від замовлення буябеса в ресторанах і кафе, де він коштує менше 30 євро і як інгредієнти часто використовують консерви. Така страва більше розчарує, ніж надихне, адже справжній буябес готується зі свожої риби та морепродуктів, і, як борщ, смачніша на наступний день.

Найпопулярнішою рибою у Тулоні є тріска, з неї готують пасту з травами, лимоном та часником. Популярна також смажена риба. Щодо м’ясних страв традиційним для Тулона є Daube – тушена баранина і телятина, заздалегідь вимочені у вині. Курка гриль і курячі реберця також серед фаворитів. Обов’язковою овочевою стравою кожного меню є рататуй. А Cade toulonnaise – це особливий вид випічки, щось на кшталт тонкого печеного коржика з нутової муки. 

Задовольнити свої гастрономічні потреби чи втілити кулінарні фантазії на власній кухні допоможе знаменний на весь Прованс ринок Cours Lafayettе. Він простягається вздовж центральної вулиці старого міста у Тулоні, яка веде до порту. Працює щодня крім понеділка з 8 ранку до обіду. Тут є все і за помірну ціну. Справжній гастрономічний рай. Наприклад, кілограм абрикосів чи три авокадо можна купити за 1 євро, а півкілограма маслин за 3 євро. Однак завжди можна знайти втричі дорожче.

У цьому матеріалі редакція Posteat дослідила ресторани і кав’ярні Тулона. Розповідаємо, де у Тулоні скуштувати традиційні страви, відкрити для себе кулінарні експерименти шеф-поварів; де шукати знамените морозиво; де випити фільтр-каву або матчу, що є рідкістю у цьому місті, і де банально зарядити телефон або посидіти у прохолодній залі, що теж наче оазис серед пустелі. Опираючись на поради місцевих жителів і на власні спостереження, пропонуємо першу добірку закладів.

Матеріал буде корисний українцям, які знайшли тимчасовий прихисток у Тулоні, а також усім, хто хоче більше дізнатись про гастрономічну культуру інших країн.

Le Chantilly

Photo: Le Chantilly

Де: 15 place Pierre Puget

Бюджет: $$

Дещо з меню: L’avocado toast au saumon fumé (тост з авокадо і копченим лососем, зеленим салатом, яйцем «Мімоза») – 18€, Salade détox (салат з ростками, броколі, інжиром, фетою, базиліком, редискою) – 16€, Entrecôte de bœuf «simmental» grillée (стейк із телячих ребер на грилі, подається з картоплею по-домашньому і салатом) – 22€, Ceviche de dorade sébaste (севіче з морського ляща) – 18,50€, sorbets et glasses (сорбент і морозиво) – 1 кулька/2,90€, 3 кульки/6€, Vin de pays IGP (rose, blanc, rouge) – келих/3,50€, Bandol AOP – 6€.

Деталі: французький шарм, зелені оксамитові банкетки і бежеві відтінки створюють ретро атмосферу, в дизайні збережена ліпнина давніх років, є столики на антресолі, затишні куточки для усамітнення, працює з 7 ранку, різноманітне меню – від сніданків до основних страв, тераса з видом на історичний фонтан.

Le Chantilly – культовий ресторан з давньою історією, що почалася у 1907 році. На початку славилось морозивом. У Le Chantilly не раз помічали зірок французького театру та кіно. Зокрема, знаменитий французький письменник та актор Марсель Паньоль репетирував тут свої сцени. Він відомий марсельською трилогією «Фанні», «Маріус» та «Сезар», а також стрічками «Жінка пекаря», «Донька землекопа».

Цей старий добрий ресторанчик відразу порекомендують місцеві жителі кожному гостю міста. Та і самі тулонці залюбки приходять сюди на чашечку кави, аперитив чи обід – сидіти на майданчику з видом на фонтан 3 дельфінів 19 ст. одне задоволення.

Ресторан пропонує як французькі страви, так і європейську кухню. Є багато страв з риби.

AOC 41

Photo: AOC 41

Де: 41 Rue Pascal

Бюджет: €€-€€€

Дещо з меню: Frites AOC – frites maison à l’huile de truffe et parmesan IGP (домашня картопля фрі з трюфельною олією і пармезаном) – 8€, Fritures de Joëls – petits poissons frits accompagnés d’une sauce tartare maison (маленька смажена риба з соусом тартар) – 9€, La courgette en deux façons (кабачки двома способами: квіти кабачків в соусі тартар, подаються з домашнім багетом або під козячою крихтою з томатним конфітюром) – 14€, Burrata de chèvre – tartine de pain de campagne, caviar d’aubergines aux olives taggiasche (козяча бурата з баклажанною ікрою та оливками) – 15€, Tataki d’espadon (риба-меч з оливковою олією з Baux de Provence, попкорном з каперсів та ін.) – 16€, Turbot frais rôti (риба калкан великий або трюбо, подається з соусом Virgin, цукатами з помідорів, полентою з пармезаном і сезонними овочами) – 24€; келих рожевого вина Coteaux Varois La Rose des Vents – 4,50€, келих білого вина Premières Grives Côtes de Gascogne — Domaine Tariquet – 5,5€, келих червоного вина Malbec Cahors — Les Hauts d’Aglan 2016 – 6€.

Деталі: автентична кухня, сезонні продукти, меню оновлюється кожні три місяці, спеціальні новинки щотижня, цікаві вегетаріанські страви, м’ясні, рибні та з морепродуктів, сучасний дизайн, велика тераса, зручне бронювання на сайті, недалеко від низки пляжів Лазурного берега.

AOC 41 – проект досвідченого шеф-повара Ремі і менеджера та винного ентузіаста Клеменс. Невеликий, затишний і сучасний ресторан націлений на обслуговування гостей цілий рік, а не лише під час туристичного сезону. Розташований у популярному жвавому районі Мурійон неподалік основних пляжів, вирізняється цікавим поєднанням продуктів у стравах.

Шеф-повар залюбки ділиться своїм кулінарним досвідом, отриманим у найкращих ресторанах. У його меню присутні італійські, азіатські, креольські, північноамериканські впливи, але в основі традиційна і сучасна французька гастрономія.

Формула – проста, вишукана та автентична кухня, приготована зі свіжих якісних сезонних продуктів, уважне та тепле обслуговування, в ресторані панує дружня атмосфера.

Les Caves Bazeilles Mourillon

Фото: Les Caves Bazeilles Mourillon

Де: 381 Boulevard Bazeilles

Бюджет: €€

Дещо з меню: Moules Gratinées (запечені мідії з начинкою) – 13€, Tentacules de calamar persillées (обсмажені щупальця кальмара) – 9€, Escargots beurre Maître d’hôtel (равлики з оригінальним французьким маслом з додаванням петрушки, лимонного соку, перцю та солі)  – 13€, sole meunière (обсмажена на вершковому маслі морська риба, подається з коричневим вершковим соусом, петрушкою та лимоном) – 27€, Magnet de canard rôti (смажене нежирне качине філе) – 26€.

Les Caves Bazeilles Mourillon – нове автентичне бістро на головному морському бульварі Мурійон. Працює з квітня 2022. Власники запевняють, що через їх страви гості відчують сімейну, щиру, дружню і смачну атмосферу. Славиться недільними бранчами, але столик краще бронювати заздалегідь. Багато м’ясних страв, до страв є чотири варіанти гарнірів (трюфельні ньоки, часникова картопля, сезонні овочі або салат) Гарна винна карта, підібрана відповідно до страв. Тут часто влаштовують концерти.

Les Tables de la Fontaine

Foto: Les Tables de la Fontaine 

Де: 4 Place Gustave Lambert

Бюджет: €€

Дещо з меню: Fish and chips, sauce tartare, mesclun de salades, gaspacho de tomates au basilic – 20,5€ (один з варіантів комплексних обідів)

Деталі: французька, європейська кухня, є вегетаріанські страви, в серці старого міста, тераса біля фонтану, кожні два тижні спеціальне меню, комплексні обіди, автентичний дизайн з предметами французької гастрономічної культури, уважне обслуговування, можливе бронювання онлайн, вівторок, середа, четвер працює з 11:45 до 13:00, п’ятниця і субота – до 21:00, але в період 13:00-19:30 зачинено, є парковка.

Les Tables de la Fontaine – французький ресторан, проект двох професіоналів, дуже популярний. Всередині може розмістити 24 гостей. Великі порції за розумну ціну. Має активну сторінку у фейсбуці з багатьма фотографіями страв, що рідкість для закладів у Тулоні. Кожне повідомлення доповнене підбіркою анекдотів. Самі печуть хліб і готують пасту. Особливістю є те, що меню динамічне і формується на два тижні. Крім комплексної формули можна обрати спеціальні пропозиції, які також часто змінюються. Шеф-повар Фред завжди знаходить час поспілкуватися з гостями або принаймні «кинути» якусь смішну репліку. Власники пропонують зануритись у гастрономічну культуру різних регіонів Франції та світу, які відвідали самі. Відповідно страви – це результат їх гастрономічних експедицій. Наприклад, тут можна скуштувати фудформулу з італійським шармом – помідори з буратою і песто, домашню шинку і крафтове морозиво з козячого сиру з медом, або Сальтімбоку – тонкий шніцель із телятини зі скибочкою прошуто і шавлією, що є знаменитою стравою римської кухні. Власники наполегливо рекомендують бронювати столики для обіду, оскільки знайти вільне місце випадково – це диво.

А як щодо кави? В той час, коли у Провансі побудує приказка «День без вина – це день без сонця», в Україні так можна сказати про каву. У кав’ярнях Тулона готують популярні рецепти кави, такі як еспресо (café noir), рістрето (café ristretto), café crème (еспресо зі збитими вершками), café macchiato (еспресо з шаром молока і молочною пінкою), café latte, café au lait (еспресо з молоком), capuccino, café allongé (американо). Кавовою родзинкою Франції є café noisette – це еспресо з краплинкою молока, яке забарвлює її в горіховий колір.

Каву в Тулоні можна замовити у кожному закладі, навіть у тютюнових крамницях. У добірці розповідаємо про три абсолютно різні за атмосферою місця, які об’єднує смачна кава. 

L’Opéra Brasserie Toulon

Foto: L’Opéra Brasserie Toulon

Де: 14 Rue Molière

Бюджет: €€

Дещо з меню: Crêpe Sucré Citron – 4€, café noisette – 1,90€, L’Opera Signature (коктейль з горілкою, соком апельсина та лічі, трояндовим сиропом) – 250 мл/9,80€, L’Opera Champagne Signature (коктейль з шампанським, апельсиновим фрешем, ананасовий соком і полуничним сиропом) – 230 мл/15€, рожеве вино Cotes de Provence Château Maïme – Cuvée Héritage – 120 мл/5€, пиво Bière du Moment – 500 мл/7,80€, Fada Blanche – пляшка 330 мл/5€.

Деталі: смачна кава, швидке обслуговування, помірні ціни, дуже велика пропозиція напоїв, гарні відгуки про пиво та коктейлі, карта млинців, атмосферне місце, працює з 7 ранку до 1 ночі.

L’Opera – броварня з великим вибором пива на величезній терасі навпроти Оперного театру в Тулоні, заснованого у 19 ст. Сидиш і вдихаєш історію. Попри решту напоїв на особливу увагу заслуговує café noisette. Крім пива дуже велика карта алкогольних і безалкогольних напоїв. З пивом завжди приносять якийсь снек. З особливих переваг те, що тут більший вибір вина побокально, ніж в багатьох інших ресторанах Тулона. Багато коктейлів на основі шампанського. Тут можна замовити келих знаменитого червоного вина Bandol з сорту Мурведр або біле вино Cassis. Це цікаві нерожеві вина з Провансу. Також є карта млинців з різними десертними начинками – у поєднанні з ароматною, міцною, насиченою, чи більш стриманою кавою – справжнє комбо.

Columbus Café & Co Toulon

Foto: Columbus Café & Co Toulon

Де: 9 Pl. Pierre Puget

Бюджет: €€

Дещо з меню: Café Filtre – 2,80€, Lungo – 1,90€, – Chaï Latte (масала) – 4,40€, Con panna (еспресо зі збитими вершками) – 2,20€, Coco Matcha – 4,80€, Frappes – 4,60€, Cold brew latte – 4,20€, Smoothie (fraise, murtille, cassis, mangue) – 4,60€, Garre Columbus (noix de pecan) – 3€, Pein perdu – 2,80€.

Деталі: великий вибір кави, є фільтр-кава, кавові і молочні коктейлі, холодні і гарячі напої, фреші і смузі, тости, сендвічі, круасани, чіабати, тости, брецелі, салати, боули, десерти, можна вибрати комплексне замовлення (вибір гнучкий), wi-fi, розетки під столами, інтернет-магазин кави, кондиціонер, доставка.

Columbus Café & Co Toulon – кафе першої у Франції мережі кав’ярень, яка з’явилася у 1994 році. Мережа об’єднує майже 200 кав’ярень по всій Франції і одну в Монреалі (Канада). Відкривши двері просторого закладу з кількома залами, відчуваєш свіжий подих кондиціонера і зітхаєш з полегшенням. Непризвичаєні до постійної спеки гості міста знаходять тут порятунок. Також великою перевагою є те, що персонал розмовляє англійською і є wi-fi.

Кафе співпрацює з місцевими постачальниками та партнерами, щоб пропонувати свіжі та якісні продукти. Обіцяє суворий підхід до вибору сировини, страви готують з мінімальним використанням солі і не використовують пальмову олію.

Каву готують на 100% арабіки. З цікавинок холодний чай масала. Крім перекусів можна поласувати різноманітними десертами: чотири види чізкейків, французька випічка, торти, мафіни).

Cocoon Coffee x Vegetals

Foto: Cocoon Coffee x Vegetals

Де: 5 Rue Berthelot

Бюджет: €€

Дещо з меню: Latte Noisette – 5,75€, Matcha Latte – 5,40€, Latte Speculoos (2 Ristretto, сироп Speculoos, молоко та подрібнений Speculoos) – 5,75€, Milkshake Rio (морозиво з ромом/виноградом, ананасом, манго, маракуєю та кокосовим молоком) – 6,90€, Salade verte de Mescluns et son Granola salé Vegan (мікс зелені, солена гранола та білий бальзамічний вінегрет) – 3,40€, Salade Quinoa Halloumi Veggie (кіноа, халумі на грилі, авокадо, цукати з помідорів, мікс насіння, смажена цибуля та білий бальзамічний вінегрет – 9,70€, Quiche lorraine (корзинка на пісочному тісті, з копченим беконом, шинкою, емменталем та моцарелою – 4,60€, Cake au Mojito (торт з ромом, лаймом і м’ятою) – 2,90€.

Cocoon Coffee x Vegetals – міський садовий центр і кав’ярня в центрі Тулона. Відчуття, наче потрапляєш в оранжерею – все навколо у рослинах, вони скрізь – на столиках, стелажах, сходах, гості сховані між рясними вітами зелені. Усі квіти можна придбати. Кафе працює у форматі take away, але все таки кілька столиків є, на вулиці під парасольками можна посидіти за смачним кавовим напоєм чи коктейлем, перекусити гігантським сендвічем з овочами, зеленню і лососем або поласувати десертом. Десерти є різні: чізкейки, тарти, торти, пироги, морозиво.

Респект закладу за те, що в залі через рослин висить український прапор. «Слава Україні» – повторили за мною гасло працівники кафе.

 

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi