Життя переможе: український гід ресторанами і кав'ярнями прованського Тулона - PostEat

пошук

Життя переможе: український гід ресторанами і кав'ярнями прованського Тулона
11-08-2022 0 2192


Культура кожної країни немислима без автентичної кухні. Де б ми не були, місцева їжа передає нам усю історію того чи іншого регіону. Завжди цікаво порівнювати локальну їжу зі своєю, знаходити відмінності і схожі смаки. Наприклад, французькі gallet дуже схожі на українські деруни, а poivron farcis – це фаршировані перці, le chou farci чимось нагадують українські голубці. Локальна кухня – це кухня, вписана у терруар та історію свого регіону. Цього разу річ піде про Тулон – один із найбільших портових міст Франції, що розташований у Провансі.

Тулон рясніє десятками ресторанів і кафе, які ніколи не пустують. Кожен заклад знаходить свою публіку, головне, не проґавити час обслуговування. У Тулоні, як і в більшості міст півдня Франції, ресторани і кафе як правило починають працювати рано-вранці, зачинені з обіду до вечора і знову приймають гостей після 19:00. А деякі, навпаки, о сьомій вечора потроху згортаються. Також не варто забувати, що низка закладів не працює в неділю та понеділок. 

Святковий і дружній захід збирає в порту тулонських риболовів, які готують найрізноманітніші страви зі свіжовиловленої риби та морепродуктів.

Кухня Тулона різноманітна, з великою кількістю морепродуктів і риби – море сприяє. Тут на початку серпня проходить спеціальний фестиваль рибалок Nuit des Pêcheurs – найбільший гастро-музичний бенкет літа у регіоні. Тисячі гостей приходять у порт поласувати великими порціями запечених дорад, сібасів, тріски, крабами, мідіями, креветками та іншими морськими делікатесами. Без сумніву, такий рибний фестиваль в Україні матиме успіх.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Найвідомішою рибною стравою є Bouillabaisse (буябес) – густий наваристий суп з різними видами риби та морепродуктів, також відомий як «марсельська уха». Але місцеві жителі застерігають від замовлення буябеса в ресторанах і кафе, де він коштує менше 30 євро і як інгредієнти часто використовують консерви. Така страва більше розчарує, ніж надихне, адже справжній буябес готується зі свожої риби та морепродуктів, і, як борщ, смачніша на наступний день.

Найпопулярнішою рибою у Тулоні є тріска, з неї готують пасту з травами, лимоном та часником. Популярна також смажена риба. Щодо м’ясних страв традиційним для Тулона є Daube – тушена баранина і телятина, заздалегідь вимочені у вині. Курка гриль і курячі реберця також серед фаворитів. Обов’язковою овочевою стравою кожного меню є рататуй. А Cade toulonnaise – це особливий вид випічки, щось на кшталт тонкого печеного коржика з нутової муки. 

Задовольнити свої гастрономічні потреби чи втілити кулінарні фантазії на власній кухні допоможе знаменний на весь Прованс ринок Cours Lafayettе. Він простягається вздовж центральної вулиці старого міста у Тулоні, яка веде до порту. Працює щодня крім понеділка з 8 ранку до обіду. Тут є все і за помірну ціну. Справжній гастрономічний рай. Наприклад, кілограм абрикосів чи три авокадо можна купити за 1 євро, а півкілограма маслин за 3 євро. Однак завжди можна знайти втричі дорожче.

У цьому матеріалі редакція Posteat дослідила ресторани і кав’ярні Тулона. Розповідаємо, де у Тулоні скуштувати традиційні страви, відкрити для себе кулінарні експерименти шеф-поварів; де шукати знамените морозиво; де випити фільтр-каву або матчу, що є рідкістю у цьому місті, і де банально зарядити телефон або посидіти у прохолодній залі, що теж наче оазис серед пустелі. Опираючись на поради місцевих жителів і на власні спостереження, пропонуємо першу добірку закладів.

Матеріал буде корисний українцям, які знайшли тимчасовий прихисток у Тулоні, а також усім, хто хоче більше дізнатись про гастрономічну культуру інших країн.

Le Chantilly

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Photo: Le Chantilly

Де: 15 place Pierre Puget

Бюджет: $$

Дещо з меню: L’avocado toast au saumon fumé (тост з авокадо і копченим лососем, зеленим салатом, яйцем «Мімоза») – 18€, Salade détox (салат з ростками, броколі, інжиром, фетою, базиліком, редискою) – 16€, Entrecôte de bœuf «simmental» grillée (стейк із телячих ребер на грилі, подається з картоплею по-домашньому і салатом) – 22€, Ceviche de dorade sébaste (севіче з морського ляща) – 18,50€, sorbets et glasses (сорбент і морозиво) – 1 кулька/2,90€, 3 кульки/6€, Vin de pays IGP (rose, blanc, rouge) – келих/3,50€, Bandol AOP – 6€.

Деталі: французький шарм, зелені оксамитові банкетки і бежеві відтінки створюють ретро атмосферу, в дизайні збережена ліпнина давніх років, є столики на антресолі, затишні куточки для усамітнення, працює з 7 ранку, різноманітне меню – від сніданків до основних страв, тераса з видом на історичний фонтан.

Le Chantilly – культовий ресторан з давньою історією, що почалася у 1907 році. На початку славилось морозивом. У Le Chantilly не раз помічали зірок французького театру та кіно. Зокрема, знаменитий французький письменник та актор Марсель Паньоль репетирував тут свої сцени. Він відомий марсельською трилогією «Фанні», «Маріус» та «Сезар», а також стрічками «Жінка пекаря», «Донька землекопа».

Цей старий добрий ресторанчик відразу порекомендують місцеві жителі кожному гостю міста. Та і самі тулонці залюбки приходять сюди на чашечку кави, аперитив чи обід – сидіти на майданчику з видом на фонтан 3 дельфінів 19 ст. одне задоволення.

Ресторан пропонує як французькі страви, так і європейську кухню. Є багато страв з риби.

AOC 41

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Photo: AOC 41

Де: 41 Rue Pascal

Бюджет: €€-€€€

Дещо з меню: Frites AOC – frites maison à l’huile de truffe et parmesan IGP (домашня картопля фрі з трюфельною олією і пармезаном) – 8€, Fritures de Joëls – petits poissons frits accompagnés d’une sauce tartare maison (маленька смажена риба з соусом тартар) – 9€, La courgette en deux façons (кабачки двома способами: квіти кабачків в соусі тартар, подаються з домашнім багетом або під козячою крихтою з томатним конфітюром) – 14€, Burrata de chèvre – tartine de pain de campagne, caviar d’aubergines aux olives taggiasche (козяча бурата з баклажанною ікрою та оливками) – 15€, Tataki d’espadon (риба-меч з оливковою олією з Baux de Provence, попкорном з каперсів та ін.) – 16€, Turbot frais rôti (риба калкан великий або трюбо, подається з соусом Virgin, цукатами з помідорів, полентою з пармезаном і сезонними овочами) – 24€; келих рожевого вина Coteaux Varois La Rose des Vents – 4,50€, келих білого вина Premières Grives Côtes de Gascogne — Domaine Tariquet – 5,5€, келих червоного вина Malbec Cahors — Les Hauts d’Aglan 2016 – 6€.

Деталі: автентична кухня, сезонні продукти, меню оновлюється кожні три місяці, спеціальні новинки щотижня, цікаві вегетаріанські страви, м’ясні, рибні та з морепродуктів, сучасний дизайн, велика тераса, зручне бронювання на сайті, недалеко від низки пляжів Лазурного берега.

AOC 41 – проект досвідченого шеф-повара Ремі і менеджера та винного ентузіаста Клеменс. Невеликий, затишний і сучасний ресторан націлений на обслуговування гостей цілий рік, а не лише під час туристичного сезону. Розташований у популярному жвавому районі Мурійон неподалік основних пляжів, вирізняється цікавим поєднанням продуктів у стравах.

Шеф-повар залюбки ділиться своїм кулінарним досвідом, отриманим у найкращих ресторанах. У його меню присутні італійські, азіатські, креольські, північноамериканські впливи, але в основі традиційна і сучасна французька гастрономія.

Формула – проста, вишукана та автентична кухня, приготована зі свіжих якісних сезонних продуктів, уважне та тепле обслуговування, в ресторані панує дружня атмосфера.

Les Caves Bazeilles Mourillon

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Фото: Les Caves Bazeilles Mourillon

Де: 381 Boulevard Bazeilles

Бюджет: €€

Дещо з меню: Moules Gratinées (запечені мідії з начинкою) – 13€, Tentacules de calamar persillées (обсмажені щупальця кальмара) – 9€, Escargots beurre Maître d’hôtel (равлики з оригінальним французьким маслом з додаванням петрушки, лимонного соку, перцю та солі)  – 13€, sole meunière (обсмажена на вершковому маслі морська риба, подається з коричневим вершковим соусом, петрушкою та лимоном) – 27€, Magnet de canard rôti (смажене нежирне качине філе) – 26€.

Les Caves Bazeilles Mourillon – нове автентичне бістро на головному морському бульварі Мурійон. Працює з квітня 2022. Власники запевняють, що через їх страви гості відчують сімейну, щиру, дружню і смачну атмосферу. Славиться недільними бранчами, але столик краще бронювати заздалегідь. Багато м’ясних страв, до страв є чотири варіанти гарнірів (трюфельні ньоки, часникова картопля, сезонні овочі або салат) Гарна винна карта, підібрана відповідно до страв. Тут часто влаштовують концерти.

Les Tables de la Fontaine

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Foto: Les Tables de la Fontaine 

Де: 4 Place Gustave Lambert

Бюджет: €€

Дещо з меню: Fish and chips, sauce tartare, mesclun de salades, gaspacho de tomates au basilic – 20,5€ (один з варіантів комплексних обідів)

Деталі: французька, європейська кухня, є вегетаріанські страви, в серці старого міста, тераса біля фонтану, кожні два тижні спеціальне меню, комплексні обіди, автентичний дизайн з предметами французької гастрономічної культури, уважне обслуговування, можливе бронювання онлайн, вівторок, середа, четвер працює з 11:45 до 13:00, п’ятниця і субота – до 21:00, але в період 13:00-19:30 зачинено, є парковка.

Les Tables de la Fontaine – французький ресторан, проект двох професіоналів, дуже популярний. Всередині може розмістити 24 гостей. Великі порції за розумну ціну. Має активну сторінку у фейсбуці з багатьма фотографіями страв, що рідкість для закладів у Тулоні. Кожне повідомлення доповнене підбіркою анекдотів. Самі печуть хліб і готують пасту. Особливістю є те, що меню динамічне і формується на два тижні. Крім комплексної формули можна обрати спеціальні пропозиції, які також часто змінюються. Шеф-повар Фред завжди знаходить час поспілкуватися з гостями або принаймні «кинути» якусь смішну репліку. Власники пропонують зануритись у гастрономічну культуру різних регіонів Франції та світу, які відвідали самі. Відповідно страви – це результат їх гастрономічних експедицій. Наприклад, тут можна скуштувати фудформулу з італійським шармом – помідори з буратою і песто, домашню шинку і крафтове морозиво з козячого сиру з медом, або Сальтімбоку – тонкий шніцель із телятини зі скибочкою прошуто і шавлією, що є знаменитою стравою римської кухні. Власники наполегливо рекомендують бронювати столики для обіду, оскільки знайти вільне місце випадково – це диво.

А як щодо кави? В той час, коли у Провансі побудує приказка «День без вина – це день без сонця», в Україні так можна сказати про каву. У кав’ярнях Тулона готують популярні рецепти кави, такі як еспресо (café noir), рістрето (café ristretto), café crème (еспресо зі збитими вершками), café macchiato (еспресо з шаром молока і молочною пінкою), café latte, café au lait (еспресо з молоком), capuccino, café allongé (американо). Кавовою родзинкою Франції є café noisette – це еспресо з краплинкою молока, яке забарвлює її в горіховий колір.

Каву в Тулоні можна замовити у кожному закладі, навіть у тютюнових крамницях. У добірці розповідаємо про три абсолютно різні за атмосферою місця, які об’єднує смачна кава. 

L’Opéra Brasserie Toulon

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Foto: L’Opéra Brasserie Toulon

Де: 14 Rue Molière

Бюджет: €€

Дещо з меню: Crêpe Sucré Citron – 4€, café noisette – 1,90€, L’Opera Signature (коктейль з горілкою, соком апельсина та лічі, трояндовим сиропом) – 250 мл/9,80€, L’Opera Champagne Signature (коктейль з шампанським, апельсиновим фрешем, ананасовий соком і полуничним сиропом) – 230 мл/15€, рожеве вино Cotes de Provence Château Maïme – Cuvée Héritage – 120 мл/5€, пиво Bière du Moment – 500 мл/7,80€, Fada Blanche – пляшка 330 мл/5€.

Деталі: смачна кава, швидке обслуговування, помірні ціни, дуже велика пропозиція напоїв, гарні відгуки про пиво та коктейлі, карта млинців, атмосферне місце, працює з 7 ранку до 1 ночі.

L’Opera – броварня з великим вибором пива на величезній терасі навпроти Оперного театру в Тулоні, заснованого у 19 ст. Сидиш і вдихаєш історію. Попри решту напоїв на особливу увагу заслуговує café noisette. Крім пива дуже велика карта алкогольних і безалкогольних напоїв. З пивом завжди приносять якийсь снек. З особливих переваг те, що тут більший вибір вина побокально, ніж в багатьох інших ресторанах Тулона. Багато коктейлів на основі шампанського. Тут можна замовити келих знаменитого червоного вина Bandol з сорту Мурведр або біле вино Cassis. Це цікаві нерожеві вина з Провансу. Також є карта млинців з різними десертними начинками – у поєднанні з ароматною, міцною, насиченою, чи більш стриманою кавою – справжнє комбо.

Columbus Café & Co Toulon

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Foto: Columbus Café & Co Toulon

Де: 9 Pl. Pierre Puget

Бюджет: €€

Дещо з меню: Café Filtre – 2,80€, Lungo – 1,90€, – Chaï Latte (масала) – 4,40€, Con panna (еспресо зі збитими вершками) – 2,20€, Coco Matcha – 4,80€, Frappes – 4,60€, Cold brew latte – 4,20€, Smoothie (fraise, murtille, cassis, mangue) – 4,60€, Garre Columbus (noix de pecan) – 3€, Pein perdu – 2,80€.

Деталі: великий вибір кави, є фільтр-кава, кавові і молочні коктейлі, холодні і гарячі напої, фреші і смузі, тости, сендвічі, круасани, чіабати, тости, брецелі, салати, боули, десерти, можна вибрати комплексне замовлення (вибір гнучкий), wi-fi, розетки під столами, інтернет-магазин кави, кондиціонер, доставка.

Columbus Café & Co Toulon – кафе першої у Франції мережі кав’ярень, яка з’явилася у 1994 році. Мережа об’єднує майже 200 кав’ярень по всій Франції і одну в Монреалі (Канада). Відкривши двері просторого закладу з кількома залами, відчуваєш свіжий подих кондиціонера і зітхаєш з полегшенням. Непризвичаєні до постійної спеки гості міста знаходять тут порятунок. Також великою перевагою є те, що персонал розмовляє англійською і є wi-fi.

Кафе співпрацює з місцевими постачальниками та партнерами, щоб пропонувати свіжі та якісні продукти. Обіцяє суворий підхід до вибору сировини, страви готують з мінімальним використанням солі і не використовують пальмову олію.

Каву готують на 100% арабіки. З цікавинок холодний чай масала. Крім перекусів можна поласувати різноманітними десертами: чотири види чізкейків, французька випічка, торти, мафіни).

Cocoon Coffee x Vegetals

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Foto: Cocoon Coffee x Vegetals

Де: 5 Rue Berthelot

Бюджет: €€

Дещо з меню: Latte Noisette – 5,75€, Matcha Latte – 5,40€, Latte Speculoos (2 Ristretto, сироп Speculoos, молоко та подрібнений Speculoos) – 5,75€, Milkshake Rio (морозиво з ромом/виноградом, ананасом, манго, маракуєю та кокосовим молоком) – 6,90€, Salade verte de Mescluns et son Granola salé Vegan (мікс зелені, солена гранола та білий бальзамічний вінегрет) – 3,40€, Salade Quinoa Halloumi Veggie (кіноа, халумі на грилі, авокадо, цукати з помідорів, мікс насіння, смажена цибуля та білий бальзамічний вінегрет – 9,70€, Quiche lorraine (корзинка на пісочному тісті, з копченим беконом, шинкою, емменталем та моцарелою – 4,60€, Cake au Mojito (торт з ромом, лаймом і м’ятою) – 2,90€.

Cocoon Coffee x Vegetals – міський садовий центр і кав’ярня в центрі Тулона. Відчуття, наче потрапляєш в оранжерею – все навколо у рослинах, вони скрізь – на столиках, стелажах, сходах, гості сховані між рясними вітами зелені. Усі квіти можна придбати. Кафе працює у форматі take away, але все таки кілька столиків є, на вулиці під парасольками можна посидіти за смачним кавовим напоєм чи коктейлем, перекусити гігантським сендвічем з овочами, зеленню і лососем або поласувати десертом. Десерти є різні: чізкейки, тарти, торти, пироги, морозиво.

Респект закладу за те, що в залі через рослин висить український прапор. «Слава Україні» – повторили за мною гасло працівники кафе.

 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi