Нова спільнота Slow Food в Україні розпочала роботу з амбітного проєкту - PostEat

пошук

Нова спільнота Slow Food в Україні розпочала роботу з амбітного проєкту
25-02-2021 0 3687

Партнери

Автор


Наприкінці 2020 року в Україні зареєстрована нова спільнота Slow Food. ЇЇ ініціатором став проєкт підтримки малих українських виробників «Лавка традицій». За 10 років існування «Лавка традицій» вже відшукала по всій Україні 160 фермерів, які виробляють натуральні, смачні, локальні продукти, і допомогла їм потрапити в роздрібний продаж.

«Лавка Традицій» – це саме слоуфудівська модель продовольчої системи (і тим примітніше, що вона створена найбільшою торговельною мережею України, а, отже – є пілотом реальності трансформації всієї системи). Це – короткий (прямий) ланцюг постачання; дрібний виробник; смачний, чистий і чесний продукт; промоція виробника; зв’язок споживача і виробника через поїздки, зустрічі (фестивалі), відео, інфо в точці; пільгові умови роботи з дрібним виробником (підтримка); об’єднання виробників в проєкті (вони розуміють, що не одні, і що вони важливі). Тому успіх Лавки – вже успіх філософії руху Slow Food, і ми зацікавлені наповнювати Лавку ідеями, можливостями, know-how і досвідом світового руху», — каже лідер Slow Food в Україні Юлія Пітенко.

Нова спільнота отримала назву – Slow Food. Fair, clean, true and local food from Kyiv region. Її мета – показати, що в київському регіоні є локальні фермери та крафтові виробники, які виробляють чесні, натуральні і смачні продукти, використовуючи традиційні рецепти і / або експериментуючи. Сторони докладають зусиль для того щоб донести цінність і відмінності цих продуктів до українських споживачів. 

Першим глобальним івентом нової спільноти став спільний проєкт «Лавки традицій» і «ТОПОТ» (гастропроєкт члена Альянсу кухарів Slow Food Ігоря Мезенцева).

«У нас, як у ком’юніті є певні зобов’язання, одне з них – участь в глобальних проєктах, які проводить Slow Food. Одна з таких подій – щорічний фестиваль Терра Мадре. Зі зрозумілих причин, в 2020-му було прийнято рішення проводити фестиваль онлайн і робити це протягом 6 місяців.

Ми думали, як саме нам взяти участь в ньому, вивчали те, як уявляють себе слоуфуддісти з різних країн. Нам хотілося зробити щось незвичайне, і ми почали шукати складний шлях. Замість того, щоб просто опублікувати фото і опис всіх членів ком’юніті, ми знайшли Ігоря Мезенцева – українського шефа, який входить до Альянсу кухарів Slow Food, а потім побачили його проєкт ТОПОТ і зрозуміли, що ось в такому міксі наша самопрезентація може бути набагато цікавіше. Дуже хотілося, щоб ті, хто буде підключатися до Терра Мадре з усього світу побачили те, як молоді українські шефи інтерпретують продукти крафтових виробників і змінюють їх до невпізнання навіть самими виробниками. Хотіли показати нашу зиму і наше «усамітнення» з природою», – каже Марина Булацька, голова Slow Food. Fair, clean, true and local food from Kyiv region, керівниця «Лавки Традицій».

В Україні це був перший випадок, коли в одному проєкті об’єдналися шефи і виробники. Він показав, яким може бути локальний продукт в руках талановитих кухарів. В рамках проєкту учасники проводили вечори в розмовах про гастрономію. Виробники ділилися тонкощами виробництва, а шефи – поєднаннями і своїми власними експериментами у виробництві деяких продуктів. Всі залишилися під враженням: шефи були приємно здивовані якістю крафтових продуктів, а виробники – неймовірними поєднаннями і подачею.

«Перша і основна мета, яка стояла переді мною в цьому проєкті – познайомити шефів з фермерами та їх продуктом. Адже не секрет, що в повсякденному житті над кожним шеф-кухарем стоять постачальники продуктів, магазини з їх рекламою імпортних продуктів, і шефи іноді просто не помічають українських фермерів. І ось разом з Мариною ми змогли показати абсолютно з іншого боку продукт, який роблять в Україні. Ми зібрали фермерів і крафтових виробників, і молодих амбітних шеф-кухарів, і сказали їм: «Готуйте те, що ви любите, і ось для вас фермерський продукт». Те що вони зробили – не піддається опису. Страви, які раніше ніхто не міг собі уявити – зі справжнім українським смаком», – каже Ігор Мезенцев, автор проєкту ТОПОТ і член Альянсу кухарів Slow Food.

Всі учасники проєкту залишилися в захваті від подібної колаборації. «Цей проєкт для нас дуже важливий. Він частина нашого довгого шляху популяризації Спільноти однодумців, яке існує 35 років в Європі і світі та зараз зароджується у нас. Це довгострокова мета і досягти її одним проєктом неможливо, але ми впевнені, що це дуже добрий початок для того, щоб показати, що у нас в країні є виробники чистих, чесних і смачних продуктів, і що ми пишаємося ними», – підсумовує Марина Булацька.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi