Сирний тріумф України на World Cheese Awards 2022: 13 українських сирів отримали нагороду - PostEat

пошук

Сирний тріумф України на World Cheese Awards 2022: 13 українських сирів отримали нагороду
09-11-2022 0 1126


Один з наймасштабніших сирних конкурсів світу World Cheese Awards відбувся 2 листопада у місті Ньюпорт, Уельс, Велика Британія. Загалом цього року в конкурсі взяли участь 4434 різноманітних сири з 42 країн світу. Вперше серед конкурсантів були представлені й українські сири, які отримали безліч позитивних відгуків та свої перші відзнаки. Редакція PostEat поспілкувалася з офіційними представниками нашої країни на WCA — Ardis Group та спільнотою поціновувачів сиру ProCheese — й розповідає про реакцію світової спільноти на український стенд, враження експертів світового рівня про сири українських виробників та перші нагороди для українського сиру від міжнародної колегії.

Сирне «Євробачення» — World Cheese Awards

Конкурс World Cheese Awards проходить щороку з 1988 року в різних країнах світу: цього року 2 листопада в Уельсі, минулого року в іспанському Ов’єдо. Цьогоріч подія мала вперше відбутися в Україні, але через повномасштабне вторгнення була відтермінована до 2024-го року. 

Судить конкурс професійне міжнародне журі, кожен зразок оцінюється за кількома параметрами: зовнішній вигляд сирної голови, текстура й аромат скоринки та сирного тіста, відсутність зайвих запахів. Смак є головним показником якості сиру та дуже вагомим фактором (наприклад, у сирі Грюйєр можна відчути близько 80 різних смаків).

Сири розподіляються по столам і понад двісті експертів, працюючи у групах по три особи, присвоюють сиру одну з нагород — золоту, срібну чи бронзову. З кожного столу сири з найбільшою кількістю балів потрапляють на оцінювання до Super Gold Jury — 16-ти кращих професіоналів галузі, які обирають переможця. Більшість учасників конкурсу з Європи, однак, подають заявки на конкурс з усього світу.

Переможцем World Cheese Awards 2022 визнали швейцарський сир Le Gruyère AOP surchoix від виробника Vorderfultigen and affineur Gourmino — зрілий грюйєр з сирого коров’ячого молока, з трохи розсипчастою структурою та нотами «трав, цитрусових фруктів та землі».

Дебют українського сиру

Цьогоріч вперше за 34 роки існування конкурсу світова сирна спільнота познайомилась з українськими сирами — це стало можливим завдяки компанії Ardis Group і спільноті ProCheese — офіційним представникам України на WCA та за підтримки Швейцарії в рамках швейцарсько-української програми Quality Food Trade Program. Редакція PostEat вже розповідала про деяких учасників, які представили Україну на міжнародному сирному заході.

На World Cheese Awards діяв національний стенд від України, на якому відбулася дегустація сирів-учасників конкурсу для всіх охочих, розповсюджувався пізнавальний друкований гайд «Сири України» та проводились перемовини із байєрами та представниками мереж. «Freedom tastes great» — слоган, з яким Україна була представлена на WCA, розкрив світовій спільноті сміливість українського бізнесу та українських сироварів, які попри труднощі, продовжують працювати та підтримувати країну на економічному фронті.

«Увага до українських сирів та в цілому до України була неймовірна. Що важливо, до стенда також підходили представники міжнародних ЗМІ, що прагнули почути нашу історію. Ми отримали багато позитивних відгуків щодо якості та смакових властивостей наших сирів, щиро дякую партнерам за підтримку», — відмічає Наталія Кагадій, директорка департаменту ProCheese в Ardis Group.

Україна — на сирній карті світу

Не тільки багаточисельні гості заходу, а й професійне журі високо оцінило українські сири — цього року 13 українських сирів отримали нагороду та відзнаку від міжнародної колегії. «Я неймовірна рада, що нам вдалось зробити те, про що ми так давно мріяли — нанести Україну на сирну карту світу. Ця історична подія відбулася! Вперше за всю сирну історію нашої країни світ дізнався про українські сири та скуштував їх на смак. Результат — 13 переможців з різних регіонів отримали почесні нагороди. Пишаюсь і радію неймовірно!», — ділиться враженнями Оксана Чернова, сирна експертка ProCheese, суддя від України на World Cheese Awards.

Нагороду Bronze отримали:

  • «Мукко Витриманий», Мукко, Львівська область;
  • «Мукко Козячий», Мукко, Львівська область;
  • «Легенда», Доообра Ферма, Київська область;
  • «Форе Нуар козиний», Лісова Коза, Кіровоградська область;
  • «Чеддер», Старий Порицьк, Волинська область;
  • «Чорний Чеддер», O’BEREG, Сумська область;
  • «Ланкашир Аль Пачіно», O’BEREG, Сумська область.

Нагородою Silver відзначені:

  • «Богуславський», RORY, Київська область; 
  • «Шевр Шедевр», Доообра Ферма, Київська область; 
  • «Гауда», Європейська сироварня, Одеська область;
  • «Золоте Руно», Джерсей, Львівська область.

Нагорода Gold дісталась: 

  • «Віхола», Сироман, Київська область.

Нагороди Super Gold удостоїли:

  • «Сирна торбинка», Станіславська сироварня, Івано-Франківська область.

«Це була надважка робота нашої команди Ardis Group та ProCheese, яка вартувала надзусиль та величезних ресурсів. Але я дуже рада, що це все було недарма. Ми 4 роки йшли до цього. І попри всі складнощі ми це зробили. Нам вдалось привезти сири на конкурс, організувати національний стенд та отримати аж 13 перемог!», — відмічає Наталія Кагадій, директорка департаменту ProCheese в Ardis Group.

Представники міжнародних компаній та експертів світового рівня поділились своїми враженнями щодо сирів українських виробників: 

«Дивовижний смак. Насправді у мене, думаю, і в інших сирних експертів, раніше складалось враження, що українські виробники поки не готові до конкурсів світового масштабу. Але цьогорічна дегустація дійсно вразила мене. Смак та його вигляд повністю відповідають всім технічним нормам та говорять про те, що сир виробили при правильних умовах», — поділився Paul Thomas, технічний директор Academy of Cheese та суддя на World Cheese Awards.

 

«Українські сири дійсно вражають своїм смаком. Ми дуже раді, що українські сирні виробники починають представляти свій продукт на міжнародний ринок та шукають способи його вдосконалення. Звичайно, поки цей сир не можна назвати досконалим по всіх факторах. Але його смак та чудовий вигляд є амбітним та зачаровують нас спостерігати за його подальшим розвитком», — зазначила Noemie Richard, представниця Groupe Savencia Fromage and Dairy та суддя на World Cheese Awards.

 

«Я можу відзначити, що наші сири дійсно гідні представлення міжнародній авдиторії. Українські виробники турбуються не тільки про смак свого продукту, а і про його вигляд. Сподіваємось, що через декілька років ми зможемо знайти українські сири на полицях великих закордонних супермаркетів», — резюмує сирна експертка ProCheese Оксана Чернова.

Слідкувати за новими сирними проєктами та ініціативами, дізнаватися про різноманіття української та світової сирних культур можна на сторінках у Facebook або Instagram спільноти поціновувачів сиру ProCheese.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi