Неділя і понеділок — це дні, коли є настрій лише на побачення з собою. Але коли йдеться про Україну, українське вино, українців, які несподівано опиняються на відстані двох пересадок метро, ба навіть сотень кілометрів, я з ними. Бо разом сила.
Так і відвідала вечір українських вин у Сорбонні. Організував захід Укрвинпром, на що пішло кілька місяців підготовки.
Як гадаєте, наскільки легко влаштувати дегустацію українських вин у Парижі?
Та геть нелегко. Тому хто був на моїх дегустаціях, поставте вподобайку, мені буде приємно.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Що було
- На вході не відчула жодного стресу у стилі «куди іти, а я така то, тут така ось подія». Тебе чекають з усмішкою французькі представники і одразу запрошують пройти до зали. Організація супер.
- За дві години я почула доповіді про історію українського виноробства від професіоналів. Уявіть лише, вмістити у цей час максимально наріжні теми (етапи розвитку, реалії, виноградники і вино у Львові, що таке український Кагор і до чого тут французький регіон Каор)!
- Війна триває, виноробам нелегко працювати у сьогоденні, але результати вражають: уявити лише, з початку війни українські вина вийшли на ринки 49 країн.
- Клімат не стоїть на місці. Разом з основними виноробними регіонами маємо і нові, і це не може не тішити. Для мене взагалі тема клімату і свіжих виноградників особливо трепетна, бо пишу науково-дослідну роботу про це. Вивчайте вина Київської, Житомирської, Вінницької, Львівської, Тернопільської областей. Будете приємно здивовані.

- Ігристе brut Odesa 2022 Prestige Wine Company. Квіти і свіжі жовті фрукти. Дуже зрозуміла етикетка «Ти знаєш чим святкувати перемогу!». І між іншим для французького ринку гарна альтернатива просеко, яке тут на 3 місці зі споживання після шампанського і креманів.
- Carpates Sekt Chersegi 2022. Chateau Chizay — Шато Чизай. Ексклюзивний сорт, передає теруар, свіжо, квітково, оповито фруктово, в балансі.
- Біле Шардоне, Совіньйон 2022 Selection Spéciale. Вина Villa UA. Свіжо і мʼяко водночас.
- Цитронний Магарача 2021. Graevo. Крафтова виноробня. Одне з відкриттів для всіх. Поєднання цитрусових, ананасів і бананів в ароматі це цікаво. Смак насичений, округлий з довгим посмаком. Цінно, що винороб сам презентував своє вино.
- Gorobchiki Rose 2021. Cotnar Hills Vineyard. Вино мого студентства. Роки минули, а образ тримається. Це про стабільність смаку. Невимушено, яскраво, легко.
- Каберне Совіньйон 2021 від Graevo просто знахідка для цінителів «золотої середини» червоного з потенціалом.
- Pinot noir et Merlot, Sélection Spéciale. Багато фруктів і соковитості. Гарний баланс. Напередодні розпалу Божоле Нуво це вино гарна альтернатива.
- Мої улюбленці Cotnar у відмінній формі. Урожай 2019 тільки виграє з роками. Це я про I KRAPKA та Merlot.
- Десертне Фурмінт Late Harvest 2022. Чизай. Еліксир, так ніжно і свіжо. Щедре вино з ароматами цукатів цитрусових, айви, абрикосів, смак оксамитовий з гарною кислотністю і дуже довгим посмаком.
- Десертне «Кагор» Каберне Совіньйон, Мерло. Чизай. Це не той приторний незрозумілий напій, смак його тягнеться з давніх-давен. Це не мій стиль, але для любителів солодких дижестивів буде ок.
В чому сенс? Оскільки я живу якийсь час у Парижі, я намагаюсь максимально якісно і близько познайомити споживачів з українськими винами. Чи то на своїх дегустаціях, чи то на таких ось заходах. Бо вони того варті. Уклін нашим виноробам. Най поможе нам наша сила.
Фото: Валентина Дуткевич
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi