Великі вина, молоді винороби та декантери з українською символікою. Грандіозна дегустація Le Grand Tasting 2022 у Парижі - PostEat

пошук

Великі вина, молоді винороби та декантери з українською символікою. Грандіозна дегустація Le Grand Tasting 2022 у Парижі
01-12-2022 0 232


25 і 26 листопада у знаменитому торговому центрі Carrousel du Louvre у Парижі зібралися понад 300 виноробів із усієї Франції. Це чи не найбільша винна подія року під назвою Le Grand Tasting Paris 2022, організаторами якої є легендарні французькі критики Мішель Беттан і Тьєрі Дьоссов (Michel Bettane et Thierry Desseauve). Щороку вони випускають винний гід Bettane & Desseauve, який для французів настільки важливий, як Wine Spectator для американців. Та й загалом для винної культури всього світу.

Вибір дати не випадковий. Що може краще потішити похмурий, туманний листопад у Парижі як не грандіозна винна подія. Стратегічно, з огляду на те, що попереду Різдво та Новий рік – час сімейно-дружніх зустрічей та обміну подарунками. А захопити пляшечку вина в гості у Франції, це як взяти шоколадку у гості в Україні. Словом, гарна нагода для виробників нагадати про себе, презентувати новинки і встановити ментальні зв’язки з потенційними споживачами.

Для нашої редакції присутність на виставці стала нагодою розповісти учасникам та гостям про ситуацію в Україні, озвучити стан розвитку українського виноробства.

На дегустації було представлено більш як 2500 вин, відібраних Bettane & Desseauve, який має на меті полегшити дегустацію легендарних вин і популяризувати продукцію талановитих молодих виноробів. На 25 майстер-класах під супроводом виноробів та експертів була нагода спробувати рідкісні вина, такі як Famille Hugel (Sélection de Grains Nobles, Alsace 1989), порівняти вінтажі (наприклад, маловідомий сорт Танат від виноробні Château Montus з Південного Заходу), продегустувати хіти від Dom Ruinart, відкрити смак китайських вин, зроблених на висотах Гімалаїв (Ao Yun Grand Cru 2018 (rouge), Adong 1er Cru 2018 (rouge), Shuori 1er Cru 2018 (rouge), Xidang 1er Cru 2018 (rouge).

Редакція Posteat мала змогу привідкрити ширму масштабного винного фестивалю Франції, і далі поділиться своїми спостереженнями.

На старт

Кожен гість отримує на вході келих Riedel за заставу 10 євро. Це келихи Riesling із колекції Vinum, що вважаються найбільш універсальні та пристосовані для дегустацій різних типів вин. Зі слів представниці компанії, Riedel є партнером виставки 6 років. Щороку постачається 15 тис. келихів. Це означає, що щорічно виставку відвідують 15 тисяч любителів вина. До речі, цього року організатори вказують на шалену кількість гостей, пояснюючи це «післяковідними часами».

Один із сомельє зазначив, що «захоплений єдністю українців і сумнівається, що французький народ був би в такому єднанні, як ваші співвітчизники. Знімаю шляпу перед українцями».

Ремарка про Україну

На Le Grand Tasting 2022 були виставлені декантери з українською символікою. Зі слів представниці Riedel Анастасії Семенової, один із сомельє зазначив, що «захоплений єдністю українців і сумнівається, що французький народ був би в такому єднанні, як ваші співвітчизники. Знімаю шляпу перед українцями«. Зворушливо і приємно. Віримо, що невдовзі французькі критики зніматимуть капелюхи після дегустації українських вин.

Загалом знаменовані українським стягом декантери «розійшлись» у перший день.

Головні учасники

У виставці взяли участь виробники вина з Бордо, Бургундії, Ельзасу, Божоле, Провансу, Долини Луари, Долини Рони, Лангедока, Русільйона, Південного Заходу, Коньяку, Шампані, а також з інших країн: Італії, Іспанії, Португалії, Чилі, Австралії, США.

Близько 100 культових вин, назви яких століттями на слуху: La Chablisienne, Domaine Laroche, Louis Jadot, Famille Hugel, Champagne Ruinart, Moët & Chandon, Philipponnat.

До прикладу, на виставці був присутній відомий виробник з Бургундії Domaine Louis Jadot. Домен також є негоціантом – компанією, що закуповує виноград. Виноробня існує з 1859 року, а якість його вин завжди чудова. Рекомендація винного гіда – спробувати 2017 рік була виправданою – вина гармонійні і збалансовані, насичені вишукані червоні, і навіть у чомусь привабливіші білі.

Головний виробник виноробного регіону Chablis – La Chablisienne представив усю свою лінійку вин: Les Petit Chablis, Les Chablis, Les Premier Cru, Les Grand Cru. Рекомендовано коштувати все. Останні дві категорії демонструють безпрецедентний рівень якості. Нагадаємо, що Chablis – це регіон у Бургундії, де виробляють вина виключно з сорту Шардоне.

Засноване у 17 ст. сімейне господарство Famille Hugel привезло найрізноманітніші вина. Це найвідоміший виробник Ельзасу і, мабуть, чи не єдиний, що не позначає свої вина як Grand cru, навіть якщо виноград зібраний із відбірних ділянок. Відвідувачі мали змогу спробувати розкішні вина з традиційних ельзаських сортів (Рислінг, Піно Грі, Гевюрцтрамінер, Піно Нуар та ін.), а також благородні ботритизовані.

Ода Розе

Майже 80 позицій рожевого вина, яке французи обожнюють. Розе дуже добре працює з різноманітними стравами, особливо з азійською кухнею. Гарна нагода для виробників нагадати про себе напередодні каруселі різдвяних та новорічних покупок.

«Я п’ю шампанське, коли щаслива і коли сумую…»

П’ята частина виставки була присвячена Шампані. Розкинуті поміж виробників тихих вин 56 шампанських домів збирали навколо своїх стендів найбільшу кількість людей. Компанії-гіганти, як Moët & Chandon, Ruinar, і доми, про які знають лише затяті поціновувачі Шампані (A.R Lenoble, La Maison Brimoncourt).

Перший раз у перший клас

Учасники з року в рік повторюються, але є й такі, що вперше приєдналися. Цього року було 26 новеньких. Вони привезли свої останні урожаї (Champagne Charpentier, Domaine de Rimauresq, La Font des Pères, Guffens-Château des Tourettes, Clos Saint-Jean, Château Lafaurie-Peyraguey, Château Guiraud, Château Citran, Mas Jullien, Clément + Jérôme).

Le Domaine de Rimauresq із Провансу привезли органічні білі, червоні і рожеві вина. Висаджені на піщаних, сланцевих та кварцових ґрунтах виноградні лози демонструють свіжість і багатство смаку у білих винах (Роль у «бургундському стилі»). Рожеві представлені широкою палітрою смаків – витончені та делікатні, м’ясисті та пряні, але завжди гастрономічні. Червоні мають гарний потенціал для витримки.

Champagne Charpentier – дім, історія якого почалася у 1855 році. При цьому це його перша поява на престижній виставці. Виноградар-власник Жан-Марк Шарпантьє вдихнув нову енергію у сімейну справу, яку розвивали 8 поколінь. Винороб сповідує принципи біодинамічного виноградарства. Гості мали змогу продегустувати лінійку Terre d’Émotion, яка є колекцією фірмових шампанських вин. Особливістю дому є те, що у всіх винах переважає Шардоне, що нетипово для долини Марни.

Органіка тримає тренд

Безперечним фаворитом, судячи з відгуків гостей, стало Blanc de Blancs ADN Montgueux 2010. Це 100% Шардоне. Свіже, елегантне, з нотками сіна і фенхелю в ароматі, тонами відбірних садових фруктів і ментолу та солоною структурою.

Великий акцент на цьогорічній виставці приділено виноробним господарствам, що працюють тільки в галузі органічного виноградарства та біодинаміки. Таких на дегустації було понад півсотні. Зокрема, домен із Ельзасу Marcel Deiss запам’ятався нестандартним для Франції підходом щодо виробництва вина. Він практикує комплантацію – змішування різних сортів винограду на одному теруарі. До речі, цю традицію зберегли і розвивають португальські винороби, які вважаються найкращими у світі майстрами блендингу. Португальські вина, до слова, також представлені на виставці.

Зі слів виноробів Domaine Marcel Deiss, це найдавніша форма виноградарства. Вона забезпечує регулярні врожаї, створюючи складну та натуралістичну екосистему. На виноградниках виноробні росте 13 ельзаських сортів винограду. Особливо запам’яталося біле Mambourg (Grand Cru 2019) – купаж сімейства Pinots: Gris, Beurrot, Blanc et Noir. Cухий, потужне, маслянисте і надзвичайно складне. Виноград зібраний із найпершого схилу Mambourg.

Вперше виставку відвідав біодинамічний виробник шампанського Vincent COUCHE, який отримав сертифікацію Demeter у 2008 році. Його експозиція – реальний приклад того, наскільки по-різному розвивається одне і те ж вино у пляшках різних об’ємів. Гості дегустували шампанське Sensation 1999 у стандартній пляшці, Magnum, Jeroboam, Mathusalem. Асамбляж 50% Піно Нуару і 50% Шардоне продемонструвало надзвичайну свіжість попри майже 20-річний вік навіть у звичайній пляшці. Цікаво, що вино у магнумі виявилося з незначною редукцією. Винороби таким чином показали, що і таке буває, адже вино – це живий організм. А загалом шампанське дуже щедре в носі і смаку, з ідеальним балансом і мінеральним виміром.

Безперечним фаворитом, судячи з відгуків гостей, стало Blanc de Blancs ADN Montgueux 2010. Це 100% Шардоне. Свіже, елегантне, з нотками сіна і фенхелю в ароматі, тонами відбірних садових фруктів і ментолу та солоною структурою. Те, що треба для розвитку дегустаційного досвіду.

Чи вдалий рік

Підсумовуючи сказане виноробами та представниками, 2022 рік досить добрий стосовно врожаю, загалом непоганий відносно кліматичних умов.

Pедакція Posteat на зв’язку найголовніших винних і гастрономічних подій року, незважаючи на складну ситуацію в Україні. Перемога близько, інформація на користь.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi