Вирощувати виноград без крапельного зрошення стало неможливо, – Володимир Паларієв, виноробня «Фрумушика-Нова» - PostEat

пошук

Вирощувати виноград без крапельного зрошення стало неможливо, – Володимир Паларієв, виноробня «Фрумушика-Нова»
18-10-2023 0 706


Ніколи не забуду, як 10 років тому потрапила на італійську органічну ферму та виноробню, яка розташована в межах монастирського парку за кілька кілометрів від Болоньї. Серед полотен виноградників, пшеничних полів і фруктових дерев панувала повна гармонія. Як же приємно, що сьогодні низка українських виноробень наповнюють не менш особливими враженнями. Скажімо, «Фрумушика-Нова» практично з нуля заклала центр сільського, зеленого туризму і сімейного відпочинку на Бессарабії. Господарство розташоване в однойменному селі у Болградському районі Одеської області. Там гостей зустріне найкремезніший у світі гранітний памʼятник чабану, для оглядин відкрита найбільша в Європі вівчарських ферм з вирощування овець каракульської породи, етнографічний музей під відкритим небом, виноградники та степові пейзажі, і найцікавіше – виноробня.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

З повагою до історії, свого походження, культури та традицій бессарабського краю сімʼя Паларієвих працюють на своїх землях і відроджують потенціал для майбутнього.

З чого усе починалось, які виклики стояли перед виноробнею і чим особлива локація, розповів винороб Володимир Паларієв. Розмова вийшла інформативна та захоплива. 

Чому ви стали виноробом? 

Історично склалось, що ми працюємо на землі наших предків. У 1933 році у селі Фрумушика-Нова народився мій дідусь Андрій Діомідович Паларієв. Я як послідовник роду перейняв його справу.

Як зародилось виноробство у Фрумушиці-Новій?

Ідея відродити традиції виноробства виникла тоді, коли ми знайшли в архівах документи, що сімʼя Паларія у 1833 році переробила 6 тонн винограду і отримала 5 тонн вина. Це було доказом того, що наші предки займалися на цих землях виноробством. У 2006 році ми заклали погреб, де зараз витримуються ігристі вина на дріжджовому осаді. 

Чим живе сучасна Фрумушика?

У Фрумушики незвичайна історія. У 1946 році військові знесли 5 сіл (Фрумушика, Кантемир, Гофрумсталь, Зурум і Рошія), побудувавши натомість танковий полігон площею 23 тисячі га. І лише у 2000-их він припинив діяльність, землі перейшли органам місцевої влади, і мій батько взяв частину площ в оренду. У той час, коли решта господарів «пустили» землі під зернові, ми зайнялися традиційною для Бессарабії справою – вівчарством. Спонукали ще й батькові дитячі спогади: він щоліта пас овець на пасовиськах, де зараз розташована Фрумушика. Він хотів відновити культуру поселення. Ми побудували ферму з поголівʼям 12 тисяч овець, але з часом оптимізували діяльність і зараз розводимо 4 тисячі. І це найбільше господарство з розведення каракульської породи овець в Україні.

Згодом зацікавленість з боку туристів зростала, і ми звели гостьові будинки, корчму з традиційними місцевими стравами. І так почалось будівництво туристичного комплексу, який зараз став рекреаційною зоною відпочинку.

Які вина виробляєте?

Як столові, так і ігристі вина за традиційним методом шампанізації. 2006-2013 рр.. виноробством займався дідусь, але йому все набридло і я вирішив перейняти справу. 

З 2013 до 2019 у виробництві вина ми використовували давні рецепти нашого регіону. У 2019 ми відчули потребу змін. Новий виток нашого розвитку, з абсолютно іншим підходом до виноградарства та виноробства, почався зі знайомства з нашими консультантами, учителями Оксаною Ткаченко і Наталією Каменевою. 

Яка вона – сучасна виноробня «Фрумушика-Нова»?

Це цілком нова виноробня за стилістикою та філософією. Якщо раніше на 10 га виноградників росли багато проблемних сортів, то після 2019 ми почали оновлення і сьогодні освоїли 8 га. Залишилось 2 га, щоб наші виноградники стали на 100% органічними. Наразі ми не подавали заявку на отримання сертифікації, бо це передбачає певні щорічні витрати. Але згодом ми неодмінно це зробимо.

Ми маємо на виноробні все обладнання, щоб зібрати гарний урожай, проконтролювати температуру на всіх циклах і дотриматись усіх протоколів. 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Які сорти вирощуєте?

Майбутнє українського виноробства за автохтонними сортами, тому ми культивуємо три локальних сорти. Це Одеський Чорний, Сухолиманський (виведено в інституті Таїрова в Одесі) і Цитронний Магарача (виведено в інституті Магарача в Криму). З європейських Піно Нуар, Каберне Совіньйон, Рислінг, Мускат Оттонель, Ркацителі.

У 2019 ми єдині в Україні почали працювати з італійським сортом Совіньйон Рітос. Цей сорт виведено в італійському інституті в Удені і є кросом Совіньйон Блану і Бʼянки. Сортові якості він перейняв від Совіньйона, а стійкість до хвороб від Бʼянки. 

Як охарактеризуєте теруар?

Важкі суглинки, глини, чорнозем, дуже вітряно і сонячно. Це створює багато викликів, адже виноград – живий організм. Він зазнає різних видів стресу: сонячні опіки або неправильний розподіл вологи. Так званий надземний гідрострес блокує набір води з ґрунту і ягода погано набирає всі необхідні фізично-технологічні параметри.

Як опишете особливості клімату та врожай 2023?

За останні 7-8 років настільки змінились кліматичні умови, що вирощувати виноград без крапельного зрошення стало неможливо. Усі старі виноградники сохнуть. Ми заклали виноградники уже з крапельним зрошенням і займаємось інтенсивним виноградарством – 5290 кущів на одному гектарі. Усі наші саджанці на середньорослих пілщепах. Ми регулюємо навантаження на кущ зеленими операціями. Не дарма кажуть, що вино робиться на винограднику. 

Скажімо, Сухолиманський білий дуже бурхливий, рослий, має величезні листя. Ми міркуємо над тим, щоб посадити багаторічні рослини, які дещо заберуть ресурс на себе. Одеський Чорний повільно набирає цукор. Водночас ми не робимо спиртуозні вина, а тяжіємо до легких, свіжих, елегантних.

Засуха впливає не лише на виноград, але й на розведення овець. Щоб забезпечувати кормову базу у потрібному обʼємі, ми зменшили їх поголівʼя. 

2023 дуже тяжкий. Білі сорти винограду погано набираюсь цукри. Цього року все дозріло дуже швидко і одночасно. Однак ми впорались і готуємо навіть новинки. 

Отож про новинки…

Новинкою минулого року став випуск нефільтрованих вин (Сухолиманський білий, Каберне Совіньйон рожеве). У 2023 випустили skin contact Шардоне, яке 120 днів витримане на меззі. Впродовж місяця вийде лімітована версія Каберне Совіньйон Blanс de Noir врожаю 2022 (всього 1350 пляшок). У кінці року буде реліз Limited Edition по 1350 пляшок трьох сортів (Шардоне, Рислінг, Каберне Совіньйон). Це особливі вина, з винограду, переробленого у період війни, з новим смисловим оформленням, в іншій пляшці. Базова етикетка також зазнає змін.

Ваші улюблені вина.

Я люблю усі наші вина, особливо Одеський Чорний та ігристі. Ми проводимо сліпі дегустації, аналізуємо, відстежуємо тренди. Це все цікаво у розрізі особистого та професійного розвитку. Як для мене, цікава стилістика ігристих французьких вин. 

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Які тренди на вино панують зараз?

Сильний тренд на українське вино загалом, а також нефільтровані та ігристі вина. Ми самі задаємо тренди: класичне ігристе з сорту Сухолиманський є лише у нашої виноробні.

Чи був план порятунку вина на початку війни?

Ми залишилися в Україні. Нам пощастило, що над «Фрумушикою» не літали ракети. З початком війни всі продажі вина зупинились через «сухий» закон. Ми зосередились на експорті і сьогодні працюємо з естонським імпортером, експортуємо наші вина у Болгарію, у ресторани української кухні. 

У 2022, незважаючи на все, ми завезли з Італії саджанці, а також посадили 15 тисяч нових кущів винограду (Цитронний Магарача, Ркацителі, Мускат Оттонель). Так ми й врятували свою улюблену справу.

Дефіцит чого виноробня відчуває найбільше?

Вина не вистачає. На початку 2022 був дефіцит пляшок. Але оскільки співпрацюємо з молдавським заводом, швидко зорієнтувалися.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Де купити ваше вино?

Переважно ми працюємо з хорекою, не працюємо з ритейлом, масмаркетом.

Як слід популяризувати українське вино?

Українське вино в тренді. Як на мене, популяризація відбувається автоматом, якщо винороб робить високоякісний продукт. Все йде своїм шляхом: спочатку якість, потім маркетинг. «Фрумушика» багато зробила для того, щоб її вина полюбили споживачі. Ми розвиваємо винний туризм, виноробня спроектована так, щоб у рамках маршруту гості познайомилися з технологіями, режимами зберігання. Працює дегустаційна зала.

І про нагороди.

Одеський Чорний 2021 отримав золото на конкурсі «Кращий Одеський Чорний 2023». У цьому році ми брати участь в європейському дегустаційному конкурсі у Будапешті Winelovers. З-поміж 800 зразків вина «Фрумушики» отримали три медалі – 2 срібла та одну бронзу. Це одні з найсерйозніших медалей для мене як для винороба.

Яке вино відкриєте в день Перемоги?

Вино Limited Edition – це вино війни. І концептуально воно має бути відкрито, коли офіційно оголосять, що Україна перемогла. Хоча Україна уже перемогла.

Кожна історія винороба унікальна і варта пошани. Завдяки клопіткій праці українці можуть з гордістю заявляти, що Україна – виноробна країна. Слідкуйте за наступними публікаціями.

Фото: Володимир Паларієв

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi