Важко відстежити, хто першим сфотографував страву та виклав на свою сторінку в Instagram. Проте саме з того моменту почалась епоха масового розквіту фуд-фотографії та зміни сприйняття ресторанних страв. Якщо раніше шеф-кухар міг пожертвувати подачею страви та сконцентруватись лише на смаку, то за часів переважно візуального сприйняття інформації вишуканість та гармонія у страві зайняли перші позиції.
Редакція PostEat розповідає про найпопулярніші тренди фуд-фото та знайомить вас із instagram-акаунтами, які надихатимуть вас на творчі та гастрономічні звершення щодня.
Цікаві факти про фуд-фотографію:
Відправною точкою сучасної фуд-фотографії слід вважати натюрморти художників XVII-XVIII століть. В ті часи вже цілком сформувалися основи художньої композиції, якими не варто нехтувати і сьогодні.
Одна з перших фотографій з їжею в якості основного предмета була виконана в 1845 році — це натюрморт із зображенням кошиків персиків і ананаса Вільяма Генріха Фокса Тальбота.
У 1940-х роках американські продуктові компанії почали випускати «кулінарні книги» — безкоштовні рекламні брошури, що містять рецепти з яскравими фотографіями страв і напоїв, які рекламують їхні продукти. Авокадо і апельсиновий сік увійшли в повсякденний харчовий раціон саме через ці кулінарні фотокниги.
Тренд: Монохромність
Чорно-біла фотографія — класика, яка, напевно, ніколи не вийде з моди. Вона дуже популярна серед фотографів, тому що дозволяє домогтися особливої атмосфери і світовідчуття в кадрі. У монохром цікаво переводити фотографії, на яких глядач очікує побачити колір — в такому випадку підключаєтесь уява і домальовує ці кольори. Перевагою монохрома є його здатність об’єднувати композицію та переносити увагу глядача зі сприйняття кольорів на зміст знімку.
Один з найпопулярніших трендів фуд-фотографії останніх років у всьому світі. Знімки виходять дуже атмосферними — одночасно темні та надзвичайно стильні. Їжа на них особливо підкреслюється фоном, тому виглядає незвично і особливо апетитно. Для стилю характерне використання максимально темних кольорів фону, посуду, атрибутики та натуральність фактури і легка недбалість в оформленні страви. Важливу роль відіграє освітлення, завдання якого ідеально підкреслити страву на контрасті.
Мінімалізм — стиль, який можна застосовувати не тільки до фотомистецтва. Головна суть мінімалізму — використання якомога меншої кількості компонентів у всьому: в формі, в лініях, в кольорі, у фактурі поверхні об’єктів, яких теж мінімум на зображеному просторі. Мінімалізм залишає широкий простір для сприйняття твору глядачем. Кожен глядач може сам вкладати свій зміст в фотографію або інший твір мистецтва. Простір, що оточує головний об’єкт, має акцентувати увагу на значимості цього об’єкта. Тому все те, що відволікає увагу, не потрапляє до кадру.
Особливість цього тренду — не просто продемонструвати страву, а розповісти про неї історію, яка буде вгадуватися на фотографії. Зображення ранкової каші розповідає історію про затишний родинний сніданок, свіжоспечені круасани з кавою про романтичний початок дня — глядач має зрозуміти контекст та уявити повну картину, закладену у фото. Одним з найпопулярніших прийомів є руки в кадрі, які сиплють, тримають, вичавлюють, ліплять, перемішують і наливають. Такий прийом викликає відчуття динамічності зображеного процесу, що збільшує емпатію у глядача.
Щоб максимально передати фактуру їжі або страви, продемонструвати її смакові характеристики, фотографи роблять «крупний план», зображуючи основний елемент композиції близько. Проте до цього прийому варто вдаватись лише в тому випадку, коли об’єкт фотографування досконалий, адже при такому ракурсі усі недоліки будуть помічені глядачем.
Цей тренд з’явився через популярність фотографій на смартфон, коли щоб захопити композицію, необхідно стати на стілець та зробити знімок зверху. Переваги верхнього ракурсу зйомки — у 99% випадків красиве фото без спотворень предметів. Завдяки технологічності сучасних камер та майстерності фотографів, фотографії зі смартфонів не поступаються знімкам з професійних камер.
Футуризм — це авангардна течія в художньому мистецтві початку ХХ століття, послідовники якої позиціонували себе революціонерами в мистецтві. Головним завданням було повне відторгнення застарілих традицій і стереотипів. Сучасні фуд-фотографи також використовують постулати футуризму, руйнуючи стереотипи про їжу та її зображення.
Коментарi