Як стати сильним як моряк Папай: День свіжого шпинату - PostEat

пошук

Як стати сильним як моряк Папай: День свіжого шпинату
13-07-2021 0 2188

Партнери

Автор


День свіжого шпинату відзначають 16 липня, тому саме сьогодні активістки кампанії UA Plant-Based вирішили розповісти про цю рослину більше. 

Моряк Папай мав рацію щодо шпинату: цей темно-зелений, листовий овоч — найздоровіша їжа на планеті. Саме шпинат поміж інших цільних продуктів містить чи ненайбільше поживних речовин на калорію.

Такою репутацією рослина користується ще відтоді як Папай відкрив свою першу консервну банку і став надзвичайно сильним. Адже шпинат — є, мабуть, одним із найпопулярніших та найкорисніших листових овочів на планеті. Тому, власне, йому й призначили окремий день — День свіжого шпинату, щоб віддати йому належне.

Історія дня свіжого шпинату

Як і багато інших овочів у світі, шпинат з’явився у Стародавній Персії (сьогодні Іран) та кількох сусідніх країнах. Хто вперше завіз його до Індії — невідомо, проте саме звідти рослина дісталась Китаю, де з 657 н.е. році була відома як «перський овоч». Історія скитання шпинату по світу маршрутом нагадує підкорення територій римлянами, котрі прокладали свою дорогу у Сицилії шляхом війн з сарацинами та ширились Середземним морем, що у 14 столітті допомогло їм дістатись до Англії та Франції. Звідти рослина дісталась решти країн.

Шпинат, особливо сирий, є надзвичайно поживним та низькокалорійним продуктом. При всього 23-х калоріях на 100 грамів, він забезпечує значну частину добової потреби у вітамінах, включаючи A, B, B6, E, C та K, а також є чудовим джерелом фолатів, калію та, що особливо важливо, заліза. Недарма завдяки ньому Папай став таким сильним!

 

Як святкувати День свіжого шпинату

По-перше, хорошою ідеєю стане дізнатись більше про цей чудовий овоч. Ось кілька цікавих фактів, які, можливо, стануть для вас новинкою.

  • В епоху середньовіччя художники добували зелений пігмент зі шпинату для виготовлення фарб та чорнил.
  • Під час Першої світової війни у вино додавали концентрат соку шпинату і давали французьким солдатам, як засіб від кровотеч, оскільки шпинат містить велику кількість вітаміну К, який сприяє згущення крові.
  • Проте заліза у зелені шпинату не настільки багато, як вважалось раніше. Причиною хибного твердження була помилка одного з американських учених, який в кінці 19 століття опублікував результати своїх досліджень. В цифрі, що позначає вміст заліза в зелені шпинату, він неправильно поставив десяткову кому.
  • Є думка, що мультсеріал «Моряк Папай» з’явився через потребу підтримати фермерів, що опинились у скрутному становищі в Америці 1930-х і це йому вдалось, оскільки споживання шпинату збільшилось на 33 %.
  • Хоча вони, на перший погляд, зовсім не схожі, одним з найближчих родичів шпинату є буряк.

По-друге, корисним буде включати шпинат до кожного зі своїх прийомів їжі.

 

Наприклад, бебі шпинат добре додавати до фруктових смузі, таким чином можна збагатити сніданок потужним зарядом корисних речовин.

Рецепт освіжаючого смузі зі шпинатом

Інгредієнти:

  • шпинат ½ пучка
  • петрушка ½ пучка
  • яблуко 1 шт.
  • банан 1 шт.
  • вода 100 мл.
  • насіння льону 1 ч. л.
  • насіння кунжуту 1 ч. л.
  • імбир на смак
  • лимонний сік на смак

Приготування:

Почистити шматочок імбиру від шкірки. Беріть імбир на ваш смак, оскільки це досить специфічний інгредієнт, і не кожен його здатний вживати у великих кількостях. Але, врахуйте, що це дуже корисний продукт, який розганяє метаболізм, тому, рекомендовано взяти десь 1-2 см кореня імбиру (3 см в діаметрі).

Скласти зелень у чашу блендера. Для цього просто нарвати листя шпинату, а після порізати половину пучка петрушки.

Додати в майбутнє смузі насіння льону і кунжуту. Вони дадуть не тільки корисний ефект, а й характерний смак.

Далі потрібно додавати яблуко, очищене від серцевини. За бажанням, можна очистити від шкірки (в залежності від товщини шкірки).

Популярний інгредієнт в смузі — банан. Банан потрібно додавати свіжий, але також можна використовувати й морожений. Заморожені банани дають певну прохолоду смузі, і не роблять напій кашоподібним.

Після додавання інгредієнтів у чашу, залити все водою з лимонним соком і можна вмикати блендер.

Через 5-10 хвилин (в залежності від потужності блендера) смузі буде готовий. Подавати смузі варто тільки у свіжому вигляді, одразу після приготування, бо тільки тоді можна отримати не тільки задоволення від смаку, але і користь від вживання цього напою.

 

Шпинат також чудово доповнить будь-який салат.

Рецепт літнього салату зі шпинатом та авокадо

Інгредієнти:

  • 1 несолодке яблуко середнього розміру
  • 3 столові ложки свіжого лимонного соку
  • 1 невеликий стиглий авокадо
  • 1/4 склянки оливкової олії
  • 2 склянки нарізаної червоної цибулі 
  • 1/2 чайної ложки цільного кмину (або більше, на смак)
  • 1 склянка злегка підсмажених та подрібнених волоських горіхів
  •  280 грамів свіжого листя бебі шпинату, ретельно просушеного
  • 1/4 чайної ложки солі
  • свіжозмелений чорний перець
  • скибки лимона для подачі

Приготування:

Нарізати на тарілку яблуко тонкими скибочками та збризнути приблизно 2 чайними ложками лимонного соку. Щільно прикрити кришкою і поставити в холодильник.

Влити лимонний сік, що залишився, до іншої миски. Очистити та порізати авокадо, вкинути шматки до посудини з лимонним соком та перемішати, поки він рівномірно не покриє скибочки. Відкласти в сторону.

Розігріти оливкову олію на середнього розміру сковороді; додати цибулю і готувати на сильному вогні 5 хвилин. Насипати туди насіння кмину та волоські горіхи, зменшити вогонь до середнього, та готувати, час від часу перемішуючи ще 2-3 хвилини, або поки не з’явиться аромат підсмажених насіння та горіхів. Потрібно пильнувати, щоб вони не згоріли!

Додати суміш цибулі до шпинату, перемішати. Шпинат досить швидко приготується при контакті з гарячою олією та цибулею. Але, якщо треба пришвидшити цей процес, можна додати трохи шпинату безпосередньо на сковороду, злегка його потушкувати, а потім повернути в миску. Посипати сіллю.

Додати авокадо разом з лимонним соком та яблуко. В кінці додати чорний перець і подавати, прикрасивши лимонними скибочками, які пізніше можна вичавити за бажанням.

 

Одним з найпопулярніших та найпростіших способів включити шпинат до раціону вкласти її до бутерброду чи сандвічу.

Сандвіч зі шпинатом та копченим тофу

Інгредієнти:

  • чіабата або ваш улюблений хліб
  • скибочки копченого тофу, товщиною 6-12 мм
  • 1 червоний перець, тонко нарізаний
  • 1/2 середньої червоної цибулі, тонко нарізаної
  • 1-2 столові ложки нерафінованої оливкової олії
  • 1 столова ложка бальзамічного оцту
  • хумус 
  • свіжа зелень
  • огірок
  • сіль та перець

Приготування:

У великій каструлі для приготування соусів на середньому вогні обсмажити червоний перець та цибулю, поки остання не стане напівпрозорою.

Додати бальзамічний оцет, щіпку солі й перцю. Готувати ще 1 хвилину після чого збавити вогонь до мінімуму.

Відсунути перець і цибулю на одну сторону каструлі, а на іншу викласти копчений тофу. Готувати на слабкому вогні 3 хвилини з кожної сторони.

Приготувати тости та помастити їх шаром хумусу.

Вкласти тофу, доповнити соусом та свіжою зеленню.

Незалежно від того, як саме рецепт зі шпинатом ви оберете, обов’язково включіть його у свій раціон і ваш організм буде вам вдячний! А більше рецептів зі шпинатом та іншими не менш корисними овочами шукайте ц посібниках від UA Plant-Based: https://uaplantbased.com.ua/ebooks

Адаптація: Анжеліка Біла, представниця кампанії UA Plant-Based

 

Текст та фото надані авторкою.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi