Поговоримо про хумус? - PostEat

пошук

Поговоримо про хумус?
13-05-2021 0 349

Партнери

Автор


13 травня мільйони людей у всьому світі, святкують День своєї улюбленої страви. У 2021 році відзначається 9-й офіційний Міжнародний день хумусу. Приєднатись до святкування може кожен: просто їжте 13 травня хумус на сніданок, обід та вечерю.

 

Хумус – це страва з багатою історією та ще багатшою добіркою методів його приготування. Є навіть жартівлива думка про те, що рецептів хумусу більше, ніж людей на Близькому Сході – головному осередку його приготування – де, своєю чергою, точаться дискусії стосовно регіону його походження. Заведено вважати, що батьківщиною цієї неймовірно розповсюдженої страви є саме Ізраїль, але за це звання також борються Туреччина, Ліван, Єгипет та навіть Кіпр.

Широкого розповсюдження ця страва кочовиків зазнала завдяки своїй простоті, доступності та водночас поживності. Між іншим, щоб дотримуватися балансу у раціоні, варто зважати на хімічний склад та властивості продуктів, наприклад хумус – джерело протеїну, рослинних білків та клітковини, які є важливими складовими веганської дієти. Серед нутрієнтів також варто виокремити достатньо високий вміст кальцію, магнію, калію та вітамінів групи A, С і В.  Детальніше про те, як збалансувати та урізноманітнити харчування можна дізнатись, зареєструвавшись на безплатний 10-ти денний  Plant-Based Challenge.

На калорійність та хімічний склад хумусу впливають інші інгредієнти, що додають до традиційного рецепта задля збільшення варіативності його споживання та винайдення нових смаків. Перш за все, класичний хумус складається з нуту, тахіні, оливкової олії, лимонного соку, кмину та копченої паприки. Але все ж в тому й особливість цього продукту, що доволі короткий список складників надає простір для фантазії та оригінальних поєднань. Представниці кампанії UA Plant-Based зібрали кілька цікавих рецептів хумусу для вас:

 

Грибний хумус

У печерицях містяться 20 амінокислот, в тому числі всі незамінні для людини: метіонін, цистеїн, цистин, триптофан, треонін, валін, лізин, фенілаланін. Тому, якщо ви хочете отримати супербілковий продукт, то грибний хумус – чудовий варіант.

Інгредієнти:

  • 3 склянки нарізаних шампіньйонів;
  • ½ склянки + 2 столові ложки оливкової олії;
  • 400 г попередньо звареного нуту* (воду злийте та залишіть);

*Перед тим, як варити нут, його потрібно залишити на 10-12 годин замоченим у воді. Врахуйте те, що після замочування його маса збільшиться приблизно вдвічі. Перед приготуванням воду потрібно злити й промити нут холодною водою. Час приготування нуту – близько 40 хв. Для приготування хумусу можна використовувати також консервований нут. Воду, в якій варився нут, не виливайте одразу, а залиште для регулювання консистенції вашого хумусу.

  • ⅓ склянки тахіні;
  • 2 зубчики часнику;
  • сік одного лимона;
  • ст. л. подрібненої петрушки;
  • морська сіль та свіжозмелений перець на смак.

 

Приготування:

  • Розігрійте духовку до 220 ℃.
  • Покладіть нарізані гриби на деко, полийте оливковою олією та приправте сіллю і перцем. Запікайте 15 хвилин, допоки вони не зарум’яняться, на половині часу перемішайте. Вийміть з печі, відставте для охолодження.
  • З’єднайте оливкову олію, яка залишилась з нутом, тахіні, часником та лимонним соком у кухонному комбайні (або блендері) та збивайте протягом кількох секунд.
  • Додайте гриби, подрібнену петрушку. Знову збивайте. Додайте достатньо залишеної із замочування нуту рідини, поки не досягнете потрібної консистенції. 
  • Приправте морською сіллю та перцем до смаку. Подавайте з лавашами або пітою. Смачного!

 

Буряковий хумус

Завдяки буряку хумус отримає не лише красивий рожевий колір, але й стане джерелом вітамінів (B, P, PP), фолієвої кислоти, клітковини, магнію, калію, йоду, марганцю, заліза, сірки, і ще цілого ряду поживних компонентів. Окрім цього, буряк містить деякі амінокислоти: аргінін, бетанін, гістидин. 

Інгредієнти:

  • 500 г сирого буряка (листя обріжте, але коріння залишіть цілим);
  • 800 г готового нуту;
  • сік з двох лимонів;
  • ст. л. меленого кмину;
  • підсмажене насіння кмину, м’ята та хрусткий лаваш для подачі.

 

Приготування:

  • Варіть буряк у великій каструлі із закритою кришкою протягом 30-40 хвилин до готовності, або запечіть в духовці. Готовність можна перевірити ножем. Злийте, а потім відкладіть остигати.
  • Очистьте буряк та ретельно перетріть блендером до однорідної маси. 
  • Змішайте щойно перетертий буряк з попередньо підготованим та також перетертим нутом, лимонним соком, кмином, сіллю та перцем. 
  • Подавайте з підсмаженим насінням кмину, м’ятою та хрустким лавашем. Насолоджуйтесь!

 

Смарагдовий хумус зі свіжими травами


Додавання трав зроблять ваш хумус приємного зеленого кольору та збагатять корисними речовинами. Це вітаміни, мінерали, харчові волокна та інші необхідні нутрієнти. 


Інгредієнти:

  • 420 г готового нуту;
  • 2 ст. л. лаймового соку;
  • 1 маленький очищений зубчик часнику;
  • морська сіль та свіжозмелений перець до смаку;
  • 1 склянка свіжого листя шпинату;
  • ½ склянки свіжого листя кінзи;
  • ¼ склянки свіжого листя петрушки;
  • ¼ склянки нарізаної зеленої цибулі.

 

Приготування:

  • У блендері або кухонному комбайні поєднайте нут, сік лайма, часник та ⅓ склянки води (краще використовувати відвар, який залишився з приготування нуту). 
  • Змішайте до однорідності. Приправте сіллю та перцем. Додайте решту інгредієнтів, збивайте до готовності.
  • Остудіть, накривши кришкою. Готово! Смачного!

Це лише декілька прикладів того, як можна урізноманітнити таку просту та корисну страву, як хумус. А більше корисних рецептів, не лише хумусу, можна знайти тут.

Авторка статті: Хитренко Світлана, представниця кампанії UA Plant-Based

Текст та фото надані авторкою.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi