ТОП-5 продуктів, які їдять лише вегани - PostEat

пошук

ТОП-5 продуктів, які їдять лише вегани
28-09-2020 0 265

Автор


Цікаво, що у світі є понад двадцять тисяч їстівних рослин, з яких можна створити нескінченну кількість страв, при цьому покривши потребу у всіх, необхідних організму речовинах.

Та чи їдять вегани лише траву? Зараз дізнаємось.

Спостерігаємо ситуацію у веганському кафе. Дві жінки приблизно одного віку займають столик біля вікна. З розмови розуміємо, що це давні подруги, котрі не бачилися вже досить довгий час. 

На обличчі однієї помітно читається незадоволеність.

— Маша, куда ты меня привела? Я кушать хочу. 

— Ну чекай, зараз принесуть меню і щось швидке замовимо.

— Нет, ты не поняла. Я салатом с травки не наемся. 

Маша сміється. Декілька хвилин тиші. Дивляться меню.

А вже згодом голодна подруга перепитує у Маші, чи бургер зі звичайною булкою, чи замість неї якийсь капустяний листок. Майже всі відвідувачі з ближніх столиків ледь стримують сміх. 

Далі розмови майже не чутно. Маша розповідає про життя в Британії.

Ми доїдаємо веганський омлет з тофу й тостами з авокадо (про це трохи пізніше), аж тут дівчата вже залишають заклад. Поки не зачинилися двері, чуємо:

— Ну ты, Машка, меня и накормила. Так что, получается, веганы не одну траву едят?!

В залі знову всі сміються.

А тепер до топу продуктів, які їдять вегани.

  1. Тофу

Часто його називають соєвим сиром, хоча насправді тофу має нейтральний смак, що дозволяє використовувати його в кулінарії як універсальний продукт. Тофу багатий на білок і містить усі дев’ять незамінних амінокислот. А ще, завдяки високому вмісту заліза, він може підвищувати гемоглобін; показаний при залізодефіциті.

Як вживають?

З тофу можна приготувати величезну кількість смачних страв. Наприклад,  веганський омлет, тофу в паніруванні, сирники з тофу, різноманітні десерти, намазки, начинки для пирогів, вареників, бургерів, ролів. Основною помилкою тих, хто пробує тофу вперше, є вживання цього продукту у чистому вигляді. До тофу найкраще додавати різноманітні спеції, лимон, соєвий соус, часник; для солодких страв підійде екстракт ванілі.

  1. Темпе 

Ще один соєвий продукт — це темпе. На відміну від тофу, він ферментується. А ще темпе багатий на білок та легко засвоюється. Темпе — не лише відмінне джерело вітамінів групи B, заліза та кальцію, а ще і пробіотик, який «підгодовує» корисну мікрофлору кишківника. 

Як вживають?

Готовий темпе подають із гарніром, в супах, пасті, у тушкованих і смажених стравах, як начинку в бутербродах, або й взагалі окремо як самостійну страву.

  1. Харчові дріжджі

Харчові дріжджі (не плутайте зі звичайними термоактивними для випічки) містять білок і багато вітамінів (особливо групи B), а також є джерелом антиоксидантів і мікроелементів. Продаються у вигляді пластівців або порошку і користуються й особливою популярністю серед веганів. Мають смак і запах, дуже схожий на сирний.

Як вживають?

Такі дріжджі додають у веганські версії піци, омлетів, запіканок, пасти. Ще один наш улюблений рецепт із використанням харчових дріжджів — смажений тофу. Спробуйте!

  1. Нут (турецький горох)

 

Справжня радість для веганів і охочих схуднути. Нут містить значну кількість рослинного білка, клітковину та життєво необхідні макроелементи, наприклад, залізо. Для кращого перетравлення нуту (та інших бобових) замочуйте їх на ніч у воді й додавайте спецію асафетиду. 

Як вживають?

З нуту роблять хумус, паштет, фалафель, веганські котлети, шніцелі, супи-пюре. Його додають у салати, борщ (замість квасолі), тушкують з овочами. А з води, яка лишається після відварювання нуту, можна навіть зробити зефір, безе чи крем для торта.

  1. Горіхові пасти 

Улюблений продукт дітей і дорослих в американських серіалах 90-их арахісова паста. Так, арахіс і не зовсім горіх, проте ця паста набула найбільшої популярності в Україні, хоч і не так давно з’явилась у нас. Хороша горіхова паста складається лише з обсмаженого арахісу чи іншого горіха. Іноді до паст додають сіль, цукор, шоколад. Краще уникати тих, у складі яких є пальмова олія та довгий ланцюжок інгредієнтів. Що стосується користі, то арахіс містить магній, цинк, залізо, фосфор, вітаміни групи В, Е. Але не варто зловживати цим продуктом, тому що він є досить жирним. Окрім арахісової пасти, вегани споживають пасту з фундука, волоського горіха, кеш’ю чи мигдалю. Такі пасти багаті на вітаміни В1, В2, А, Е, РР, а також залізо, цинк, магній, калій, кальцій, фосфор, йод, омега-3 й омега-6. Окрім того, вони дуже поживні та надзвичайно смачні.

Як вживають?

У веганських кейках, кексах, з тофу, фініками, або просто мастять на хліб і їдять із бананом чи додають у ранкову вівсянку.

Швидкий рецепт соусу з арахісової пасти:

3 столові ложки класичної арахісової пасти, 1 столова ложка соєвого соусу, трішки соку лимона. До потрібної консистенції можна довести водою.

Хочете дізнатися, що ще цікавого їдять вегани?

Візьміть участь у безкоштовному 22-денному курсі рослинного харчування — «Веган Челенджі». Ті, хто долучаться до програми, отримуватимуть щоденні листи з актуальною інформацією про рослинне харчування та його переваги, матимуть доступ до закритої Facebook-групи для спілкування з однодумцями та зможуть ставити запитання персональному ментору.

Реєструйтеся зараз, адже новий раунд розпочинається вже першого жовтня!

Авторка статті: Наташа Поллі, менторка кампанії «Веган Челендж»

Текст та фото надані автором. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст авторського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки автора.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi