Україна на Fête de la Vigne: у Діжоні відбувся вечір українських вин та страв - PostEat

пошук

Україна на Fête de la Vigne: у Діжоні відбувся вечір українських вин та страв
22-07-2024 0 1042


Вперше в історії України та Бургундії традиційний фестиваль виноградної лози Fête de la Vigne у Діжоні вітав нашу країну серед учасників. Перший фестиваль відбувся у 1946, і зараз він є одним з найбільших фольклорних заходів у Європі. Свято передує початку збору винограду і проходить у серці Бургундії раз на два роки. Цього року – з 5 по 13 липня.

Організатор української частини фестивалю асоціація Ukraine Dijon Bourgogne та компанія WSG@WINEEGOIST на чолі з сомельє, винним експертом Олександрою Міненко-Декамп. Місія заходу – представити Франції та світу українські фольклор, вино та гастрономію. 

Кожного дня впродовж фестивалю симпатії глядачів підкорював вінницький ансамбль танцю «Радість», а центральною подією програми став вечір українських вин та їжі у Міжнародному центрі гастрономії та вина Cité International de la Gastronomique & du Vin.

Українські вина на Fête de la Vigne

Гості мали змогу продегустувати українські вина, що відображають багатство та різноманіття української виноробної традиції.

«Наша мета – влаштовувати пізнавальні дегустації, щоб запропонувати французьким споживачам найкращі на їх смак українські вина. Закликаємо українських виноробів долучатися до таких презентацій заради популяризації українського виноробства у Франції», – зазначила організатор української програми Олександра Міненко-Декамп.

Дуже багато гостей з різних регіонів Франції зацікавилися представленою лінійкою українських вин. Зі слів Олександри, низка українських асоціацій у Франції звернулися до неї з запитом організувати схожі події в рамках культурних заходів у своїх регіонах.

Що було

Гості мали змогу продегустувати 16 позицій вин від 8 виробників. Смак напоїв доповнили сети солоних та солодких закусок: салат «Шуба», тарталетки з грибним фаршем, котлети по-київськи, вафлі із зефірним мусом, горішки зі згущенкою, медівник. 

Artwinery. Ігристі Blanc brut. Rose demi-sec

Французам до смаку поєднання українських солодощів з напівсолодким ігристим від Artwine, а також гості оцінили чистоту смаку і легкість білого ігристого.

Артемівський завод шампанських вин заснований в 1950 році і відомий як один з найбільших виробників вина у Східній Європі. Підприємство було вимушене закрити виробництво у місті Бахмут Донецької області через російську збройну агресію. Однак попри труднощі найпопулярніші різновиди Артемівського ігристого вдалось облаштувати на базі виробничих потужностей партнерів у Одеській області.

Big Wines Big Art. Telti-Kuruk 2023. Odessa Noir 2023

Знайомство французів та іноземців з українським автохтонним сортом Тельти Курук супроводжувалось лише найкращими відгуками. Тельти Курук Big Wine заінтригувало своєю свіжістю і насиченим тропічним профілем. Незабутні враження доповнило зовнішнє оформлення пляшки: етикетки вин Big Wine прикрашають роботи відомого українського художника Івана Марчука.

Big Wines Big Art – молода і перспективна виноробня під парасольковим брендом всесвітньо відомої компанії Vinos de La Luz, яка має виробничі потужності в Аргентині, двох DO Іспанії, Італії (Тоскана) та США (Каліфорнія). Їх вина – це втілення найкращих традицій виноробства та мистецтва.

Shabo. Telti-Kuruk 2022

Базовий Тельти Курук Shabo «розлітався» блискавично швидко завдяки його легкості, свіжості, оригінальному смаку. 

Shabo – це родинна справа сім’ї Іукурідзе, що поєднує в собі великий виробничий комплекс із новітнім європейським обладнанням. Виноробня була заснована в 2003 році на базі одного з найстаріших виноробних підприємств України, розташованого в селі Шабо Одеської області.

Drunk Master. Telti-Kuruk 2023. Muscat Ottonel 2023. Merlot 2022

Тельти Курук від харківського винороба виявився надзвичайно легким і витонченим,  з тонким квітково-тропічним тоном, а Мускат Оттонель «взяв» своєю ароматикою і свіжістю.

Винороб Євген з Харкова започаткував свою справу 10 років тому. Він працює з сортами Мерло, Каберне, Бастардо, Шардоне, Мускат, Ркацителі. Виноробня також виготовляє сухий натуральний сидр із вторинним бродінням у пляшці, зі своїх харківських яблук. 

Kolonist. Sukholimansky 2023. Odesa Noir 2023

Сухолиманське від «Колоніста» викликало змішані відчуття. Зі слів французьких сомельє, експертів, їх складно здивувати, однак Одеське біле 2023 стало для них відкриттям. Цікаво, що у спробі вгадати сорт, були припущення про Мускат, Рислінг. Як підсумок, це вино бажане для власників бутиків у Бургундії.

Виноробня «Колоніст» заснована родиною Плачкових у 2005 році в Україні в Чорноморському регіоні Дунайської Бессарабії. Виноградники вирощуються на березі найбільшого в Україні озера, розташованого на одній широті з Бордо та П’ємонтом.

Каберне-Мерло «Висока гама» 2018 стало найулюбленішим вином вечора і отримало відгук «розкішно». Його зокрема високо оцінив президент Trad’Culture — Les Fêtes de la Vigne Charles Quénel. 

Бургундців здивувати тяжко, але Одеському Чорному це вдалося. Як зазначили експерти та гості, сорт надзвичайно потужний, у кольорі, ароматі, смаку, і водночас усі вина від різних виробників проявляють свій характер. Воно має дуже великий потенціал, і загалом українські червоні є цікавими для французів. 

Wine by Eduard Gorodetsky. Pinot Noir rosé 2021

Як здивувати французів Піно Нуаром? Запропонувати добре зроблений український рожевий. Ця позиція  сподобалась усім без винятку і отримала багато запитів щодо купівлі. Як і інші вина.

Винороб у четвертому поколінні Едуард Городецький створив своє вино у 2021 році, яке стало продовженням його як винороба, мрійника, людини, ентузіаста. My Wine – це вина, виготовлені з бессарабського винограду, вирощеного на півдні Одеської області.

Cassia. Rkatsiteli 2020. Cabernet Sauvignon 2020

Ркацителі Оранж Cassia стало загадкою для французів. Сомельє вперше скуштували  українське «біле по червоному». Приємно було почути, що наші оранжі не поступаються грузинським і мають свій відмінний смак. Непопулярний стиль на французькому ринку, завоював увагу як простих споживачів, так і кавістів.

Сімейна виноробня у Київській області. Батько з сином Микола та Володимир Касьяненки виготовляють вина на виноробні у своєму маєтку. Бродіння здійснюється виключно на диких дріжджах, без додавання сульфітів.

Незважаючи на те, що виноробня Cassia і власне сімейний будинок двічі постраждали від мінометних обстрілів, вина вціліли і приїхали на фестиваль. 

Wine Idea. Odesa Noir

Глибоке, з міксом чорних лісових ягід, шкіри, спецій в ароматі, складним тривалим смаком і посмаком. Гості зазначили його унікальність та великий потенціал. Ця позиція надзвичайно сподобалась гостям з США. 

Виноробня розташована у Київській області на території еко-комплексу з зоопарком, страусиною фермою, рестораном. На винограднику ростуть білі сорти винограду, зокрема автохтонні. Червоні купують в Одеській області.

Під час російського вторгнення російські загарбники знищили готель на території екопарку. Сама виноробня вціліла, проте ударна хвиля пошкодила ємності з вином і його довелося вилити. Зі слів гостей, цей був незабутній досвід – відкривати нові сорти, порівнювати між собою, «не знайти аналогів у Франції».

Як зазначила винороб з України Леся Маркевич, її французькі колеги високо оцінили українські вина і обрали фаворитів. «Окремо хочеться згадати про насолоду, що я отримала, проводячи дегустацію молодим французьким виноробам, а саме тим людям, що допомагають створювати великі вина Clos de Tart та Domaine d’Eugénie. Приємно було, що вони оцінили ігристі вина від Artwinery, відкрили для себе такі сорти як Тельті Курук та Одеське чорне і змогли порівняти ці вина, вироблені різними винарням з абсолютно різних куточків України. Вони здивувались ароматності та легкості Сухолиманського, а Каберне-Мерло Висока Гама більшістю з них була названа найкращим вином вечора.  Дуже мене тішить, що французи відкриті куштувати щось нове, знайомитись  з новими  смаками та сортами», – поділилася враженнями винороб.

Як підсумувала організаторка Олександра, надзвичайно важливо розповідати  французам про українських виноробів, що попри війну працюють на якість. Зі слів французів, вони не уявляють, як би впорались, якщо б така ситуація сталась у їх країні. «Оскільки ми це робимо разом, ми переможемо, і будемо робити ще більше гарної продукції. Я хочу, щоб весь світ знав, що наша країна має потужний потенціал у різних сферах», – зазначила Олександра.

Дипломатія у виноробній та гастрономічній сфері наближає нас до Перемоги.

Фото від організаторів фестивалю

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi