«Україна вже робить Великі Вина», – співзасновник SHABO Гіоргі Іукурідзе - PostEat

пошук

«Україна вже робить Великі Вина», – співзасновник SHABO Гіоргі Іукурідзе
24-01-2022 0 3540


Сім’ю Іукурідзе у 2000-х привів до України теруар Шабо в Одеській області. Засновник виноробні SHABO Важа Іукурідзе побачив тут потенціал для виноробства і сформулював ідею бізнесу – додати Україну на винну карту світу.

 

Син засновника і співзасновник SHABO Гіоргі Іукурідзе вважає, що Україна вже сьогодні робить Великі Вина, і готовий боротися з першими винними домами світу.

Найголовнішим опонентом Гіоргі вважає не імпорт і не колег за ринком, а недовіру споживача до українського продукту. «Наша мета №1 – вдихнути віру в українське вино!», — наголошує він.

Про теруар Шабо

Ми класичні винороби: віримо, що 80% вина народжується на виноградниках. Найцінніше, що є у винороба, – це його гості та теруар.

У Центрі культури вина SHABO є світлина 2003 року: на ній видно, яким занедбаним тоді був завод. Але нас не злякало ані іржаве обладнання, ані занехаяні виноградники. Це ілюстрація, як мрії стають реальністю.

Земля Шабо – мікс супіщаного чорнозему. Ділянки для Великих Вин – глина і вапняк. Жодна зернова культура там не приживається, а лоза знаходить життя.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Про сорти й пошук стилю

«Give me something local», – це найперший запит баєрів на виставках. У світі вистачає Каберне і Шардоне, тому людям цікаве щось унікальне. Наш пріоритет – розвивати автохтонну історію.

Локальний сорт Тельті курук росте на пісках. Умови, які для інших сортів винограду є складними, для Тельті курука ідеальні. На пісках узбережжя Дністровського лиману сорт зберігся від філоксери, від якої постраждали виноградники Європи в XIX ст. Тут лоза розкриває свої найкращі властивості.

Тельті курук завезли сюди турки-османи понад 500 років тому. Подібного кореневласного насадження сорту немає більше ніде у світі. Найбільші виноградники Тельті курука (площею понад 40 га) розташовані в Одеській області та належать SHABO. Тут займаються його реконструкцією з материнських лоз 1972 року.

За перші чотири роки існування SHABO ми висадили 900 га виноградників. Сорти обирав мій батько, Важа Іукурідзе, за рекомендацією експертів Rauscedo. Обрали класичні сорти, бо хотіли «підняти тиск» французам. Щоб не розслаблялися! Вже тоді були переконані, що український теруар проявить себе на найвищому рівні.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Ми вірні класиці, але не боїмося експериментів. Зробили асамбляж Каберне-Мерло-Сапераві, привезли до України квеврі, випустили квеврі Сапераві-Мерло і Ркацителі-Шардоне. Вже другий рік створюємо унікальні природно напівсолодкі вина, аналогів яким немає в країні.

Наша історія стилю ще пишеться. Мені близький італійський стиль, техніка апасіменто (вино з в’яленого винограду – прим. авт.). Амароне – моя слабкість. Жити планую довго, експериментувати – так само довго. Вірю в успіх класики та не уявляю життя винороба в розміреному темпі.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Про промоцію українських вин

Я б просував вина України як увертюру до нових вражень. Говорив би про наші унікальні теруари та автохтонні сорти.

Іноземці часто читають напис Wines of Ukraine на нашому стенді з недовірою: «А що це?», «Тут роблять вина?». Перший ковток розставляє все на свої місця. Вони відкривають для себе Бренд українського вина і нових партнерів.

Мій батько Важа Іукурідзе задав вектор бізнесу – додати Україну на винну карту світу. За останні вісім років продукція SHABO отримала понад 500 нагород на конкурсах Decanter, Mondus Vini, ProWein тощо. Наша продукція є у винних картах мішленівських ресторанів Парижа і Лондона, в Музеї вин у Бордо.

«Ми взяли винний “Оскар”!». Під таким гаслом донесли до людей новину, що SHABO стала першою українською виноробнею, яка отримала два «золота» на конкурсі Decanter 2021 у Лондоні. Національні вина Шардоне SHABO Grande Reserve 2015 і Каберне SHABO Grande Reserve 2017 набрали 95 балів.

Ціни на місцеві вина критикують через невіру в український продукт. Важко пояснити, чому наше вино за ₴100 буде якіснішим, ніж умовне вино Чилі за ₴50. У бренда «вино України» сьогодні занизька цінність. Зкомунікувати з покупцем і підвищити цінність продукту з полиці до його свідомості складно.

Лобіюємо включення вина до групи харчових продуктів, як це зроблено в розвинених виноробних державах – Франції, Італії, Грузії, Молдові тощо. Наразі згідно із законодавством України правове регулювання виноробної галузі здійснюється з позиції, що вино – це спиртний напій.

Українському вину не вистачає права голосу. Винороби обмежені в можливості розповісти українцям про сучасні національні вина в ЗМІ. Через це неможливо на рівні конкурувати з імпортними винами. Тому на полицях в торгових мережах домінує продукт інших країн. Зміни в законодавстві, які визнають сухе виноградне вино харчовим продуктом, змінять ставлення до Бренда українського вина і культури споживання. Вони зруйнують стереотип, що в Україні не існує якісного вина.

Про винну культуру в Україні

Форсувати винну культуру в стилі «через больовий на плече» не можна – це так не працює. У 2011 році ми випустили вина з гвинтовим ковпачком. Отримали спад продажів і шквал дзвінків: «Купили ваше вино, а під ковпачком немає корка!».

У 2003 році споживання сухих в Україні було на рівні 3%. У 2021 році частка сухих вин зросла вже до 20–22%. Є органічне зростання – прийшло нове покоління, тренд на здоровий спосіб життя, змінюється культура пиття.

Про роботу з іноземними консультантами

Серед консультантів найкраще порозумілися зі Стефаном Деренкуром. Зустрів його з командою в аеропорту і дорогою сказав, що покажу виноробню. Стефан здивувався: «Що мені робити на виноробні? Їдьмо на виноградники!». Це відповідає нашій філософії, що вино народжується на винограднику.

Мій головний опонент сьогодні – не дешевий імпорт і тим паче не колеги за ринком, а недовіра українського споживача. Люди не вірять, що Україна може робити добрий продукт. Наша мета №1 – вдихнути віру в вино України.

Про інвестиції

$47 000 000 – це відсотки, які наша сім’я виплатила від тіла кредитів з 2003 року. Манни небесної не було, компанія повністю побудована на банківських кредитах і особистих позиках. Певно, мої діти та навіть правнуки будуть з цим працювати. Але винороби – ще ті фанати. І коли у твоєї родини, команди є мрія про виноробну Україну – розумієш, що буде непросто, але воно того варте!

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Про українське бренді

Коли назвали нашу продукцію не «коньяк України», а «бренді», отримали катастрофічний спад продажів. Замало зусиль однієї компанії для безболісного переходу до нової назви.

В українського бренді є експортний потенціал на пострадянському просторі. У цих країнах ще актуальне споживання бренді в чистому вигляді. У Європі експортний потенціал менший, там змінилася культура пиття. Подивіться інстаграм Hennessy – у ньому здебільшого коктейлі з коньяком.

Поважаю французькі коньяки, вірменські, грузинські бренді, але за органолептикою це не моє – вони гострі й різкі для мене. Наш бренді та взагалі український стиль – це фруктові, кавові, шоколадні відтінки. Вони м’які й питкі, з класним посмаком – мені подобається.

Розвиваємо напрям виноградної Grape Vodka. Граппу, чачу, зиванію, ракію роблять з вичавок (відходів виноробства – прим. авт.). Наша Grape Vodka — з повноцінного Шардоне, з першопресу, який зазвичай іде на вино. Це о-де-ві (eau de vie, з фр. «жива вода» – прим. авт.) – напій, що після двох років у бочці стає коньяком. Без сивушних тонів, легший, з приємною органолептикою.

Про грузинське коріння

У Сакартвело маємо 60 га виноградників. Там працює наш проєкт мікровиноробства з акцентом на Сапераві. Я довгий час керував грузинським офісом.

В Україні розвиваємо грузинські сорти – Сапераві й Ркацителі. У 2017 році були першими, хто привіз із Грузії в Україну квеврі.

«Солодко без цукру» – це теж про наші вина. Запустили лінійку натуральних природно напівсолодких вин. У таких винах залишається природний цукор ягоди завдяки зупиненню бродіння холодом. Тобто без додавання жодного граму цукру вино солодке внаслідок цукровості виноградної ягоди! Це грузинська технологія для створення Кіндзмараулі й Хванчкари.

Під час дитинства в Грузії батько мив квеврі й ця «амфора» була зоною його особистої відповідальності. Цей принцип прищеплюємо командам SHABO: людина відповідає за невелику ділянку, але відповідає головою.

У нас відбувся перехід з кількісного підходу до якісного. Наприклад, регулювання навантаження на лозу. Виноградарям було важко зрозуміти, як це – зрізати готове гроно і кинути його на землю, щоб інші ягоди наситилися.

Коли був школярем, батько брав мене на об’їзд виноградників. Агрономи знали, де будемо їхати, і на цих ділянках обмежували врожайність, а в глибині – ні. Треба ж показати тоннаж! Була важка еволюція менталітету.

Про виноробство України

«Чи можна в Україні зробити Велике Вино?» – це питання для мене зняте. Україна вже його робить. Чи може Україна змагатися з першими винними домами світу – з першою п’ятіркою Бордо, винами Vega Sicilia чи Opus One? Переконаний, українські вина точно не осоромляться!

Коли в нас гостював Михайло Жванецький, він сказав: «Мало знати собі ціну. Треба ще й мати попит». Ціну собі ми знаємо, а от попиту не вистачає.

Про фамільну колекцію

Понад десять років робимо вина фамільної колекції. Цього року готові познайомити споживачів з ними. До їх виробництва залучена вся сім’я Іукурідзе. Їх роблять тільки у вдалі роки, з відбірного винограду з найкращих ділянок, для них обирають ідеальні асамбляжі. Вони стануть «золотим запасом» українського виноробства – Великими Винами України.

 

Про винний досвід

У 18 років я вперше опинився на виставці Vinexpo в Бордо. Щоб пройти один ряд з п’яти, витратив понад три години. Після цього не дуже люблю купувати двічі одне й те саме вино.

Найбільш зворушливий винний досвід – сюрреалістична вечеря на озері Комо. Коли сидиш за столом, а твого плеча торкається хтось із пропозицією вина – і цей «хтось» є майстром льоху Dom Pérignon, а в руках у нього портвейн 1760-х років. Праворуч – принц Монако, ліворуч – енолог Sandeman, далі – власник Vega Sicilia, співвласник Domaine de la Romanée-Conti Обер де Вілен. Побував там на лекціях про зв’язок вина з музикою: Каберне Совіньйон радять пити під Джимі Гендрікса, а Мерло – під Еріка Клептона.

На озері Комо на дегустації найкращих Каберне совіньйонів світу ми увійшли до ТОП 5. Це був першокласний врожай 2014 року, про який можна тільки мріяти. Це відбірне вино ще мінімум 15 років ставатиме кращим. Мій особистий прогноз – 30 років.

Особистість, яка змінила моє життя, – це мій батько, Важа Іукурідзе. Спілкування з ним, його досвід, поради великого вартують.

Люблю робити вино і люблю особисто слухати враження споживача. Коли стою біля стенда SHABO і працюю з відвідувачами фестивалів і виставок, отримую чуйку ринку. Так дізнаюся, чим живуть шанувальники мого вина, що чекають від нього. Коли нашу працю хвалять, то навіть у понеділок, коли всі вихідні простояв за барною стійкою, летиш на роботу.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi