Уляна Супрун розповіла про користь кавунів та про те, як їх правильно споживати - PostEat

пошук

Уляна Супрун розповіла про користь кавунів та про те, як їх правильно споживати
14-08-2019 0 1003


Виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун на своїй сторінці у фейсбуці розповіла про те, чим корисні кавуни і як правильно їх споживати, щоб не нашкодити собі.

Зокрема, Уляна пояснила, що червоне забарвлення м’якоті кавун має завдяки наявності лікопену — каротиноїда, жиророзчинного пігмента. За словами пані Супрун, «він має потужні антиоксидантні і протизапальні властивості та зменшує тромбоутворення. Що більше лікопену в сироватці крові та жировій тканині, то менші шанси розвитку атеросклерозу та раку молочної залози. Він особливо важливий для курців, адже куріння запускає вільнорадикальні процеси, які псують ендотелій (вистилку) судин та сприяють розвитку атеросклеротичних бляшок».

Також виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я зазначила, що кавун корисно споживати людям, які тренуються.

«…це — і швидкі вуглеводи, і антиоксиданти, амінокислоти-джерела закису азоту NO, потрібного для розширення судин. Дослідження вказують, що кавуновий сік/пюре мають таку саму дію, як спортивні напої, але відчуття від тренування кращі. Кавуновий сік зменшує кріпатуру в м’язах і допомагає відновленню після тривалих забігів. В дослідах його вживали по 500 мл за раз після тренування», — зазначає пані Супрун.

Часто кавуни люди бояться споживати через нітрати. Але, за словами пані Супрун, нітрати ми споживаємо протягом цілого року з овочами (особливо буряком, редисом, шпинатом, руколою), м’ясом та питною водою.

«Кількість нітратів в кавунах варіює, але допустима ВООЗ норма нітратів для людини вагою 60 кг дорівнює 300 мг. Така кількість міститься більш ніж в одному літрі м’якоті кавуна, якого щедро поливали амонійною селітрою. Ця норма розрахована передусім для немовлят — 50 мг/кг ваги, а немовлята значно вразливіші до дії нітратів за дорослих і старших дітей. … Яка мораль: нітрати в кавунах не є отрутою, їх все одно досить мало, і нітрати є однією з ланок контролю тиску. Немовлятам не можна давати кавуновий сік, а також воду, хімічний склад якої невідомий. Більше про нітрати напишемо згодом», — пише Уляна Супрун.

Вона також радить заморожувати кавуновий сік, їсти кавун з чимось жировмісним (наприклад, з сирами чи горіхами), а також варити варення з білої частини шкірки кавуна.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi