Три склянки на тиждень і будете здорові - PostEat

пошук

Три склянки на тиждень і будете здорові
01-07-2021 0 3351

Партнери

Автор


Якщо заглянути в календар, то мало не кожен день присвячений якійсь страві чи продукту. Святкувати можна ледь не щодня! Ми ж в UA Plant-Based тільки раді, адже маємо нагоду розповісти про ще одну дивовижну рослину, інгредієнт, їжу.

Сьогодні, 3 липня відзначається Національний день споживання бобових, що має на меті показати важливість вживання здорової їжі, зокрема бобових будь-якої форми, розміру та кольору. Адже бобові – дешевий та багатий на нутрієнти продукт. Вони відіграють важливу роль у рослинних раціонах, оскільки мають високий вміст білка та низький вміст жиру. 

Популярними сортами бобових є соя, різноманітні сорти квасолі, біб, нут, маш, сочевиця та горох. Окрім білків, бобові містять велику кількість клітковини, вуглеводів, фолієвої кислоти, вітаміну А, кальцію, калію, заліза та цинку. Можна із впевненістю казати, що рослини сімейства бобових — це продукти, які замінюють м’ясо в раціоні. За вмістом білка вони анітрохи не поступаються продуктам тваринного походження. Ось кілька прикладів: соя містить 36,7 г білку, боби — 26,12 г, сочевиця — 25,8 г, горох — 24,55 г, маш — 23,86 г, квасоля — 20-25 г залежно від сорту, нут — 20,1 г. Додавання бобів до звичного раціону допоможе вберегти здоров’я серцево-судинної системи та зміцнити імунітет. Але це далеко не повний перелік, адже кожен різновид бобових має унікальний склад і свої корисні властивості.  

Міністерство сільського господарства США рекомендує всім дорослим їсти щонайменше три склянки бобових щотижня. У світі існує близько 4 000 різновидів бобів, але лише невелика частина використовується для вживання в їжу. Цей день – нагадування для всіх додавати більше бобових у свій раціон.

Незалежно від способу приготування, бобові залишаються одним із найдивовижніших харчових продуктів на Землі. Поживні й ситні, різноманітні на смак, вони слугували основою раціону майже кожної культури світу. Якщо ви пошановувач картоплі з квасолею, фалафелю або квасолевого супу, не забувайте класти потрохи цього продукту на свою тарілку щодня!

Історія Дня споживання бобових

Люди споживали боби впродовж дуже довгого часу. Перша згадка бобових культур датується 7 000  до н.е., передуючи одному з найдавніших людських ремесел – виготовленню кераміки. Усе правильно, ми споживали цей продукт ще до того, як придумали каструлі, у якій його можна приготувати! Єгиптянам квасоля особливо припала до смаку, її навіть знаходили в місцях поховань. Ці плоди були настільки важливими для історії людства, що навіть згадувалися в «Іліаді» авторства давньогрецького поета Гомера.

Боби мають багато характеристик, що допомогли їм зайняти й утримувати своє місце в ролі основи людського раціону. На відміну від більшості культурних рослин, бобові з самого початку були майже ідеальними! Гени врожаїв квасолі наших предків майже ідентичні до генів сучасних культур. 

 

Як святкувати День бобових? 

День бобових – це шанс спробувати ті боби, про які ви колись мріяли й не мали змоги скуштувати! Чи замислювалися ви над тим, що таке нут і чи корисний він? Безперечно! Нут – один з основних інгредієнтів хумусу та фалафелю. Ви шанувальник фільму «Мовчання ягнят»? Тоді саме час спробувати біб! Можете обрати щось традиційне для мексиканської кухні. Наприклад спробуйте приготувати чілі сін карне чи буріто з квасолевою начинкою. На щастя, зараз вже не важко знайти ті чи інші сорти «екзотичних» бобових культур у звичних супермаркетах, інтернет-магазинах чи ринках. 

Більше ідей для приготування страв з бобових шукайте в путівнику від UA Plant-based.

Авторка: Кузьмик Каріна, представниця кампанії «UA Plant-Based»

 

Текст та фото надані авторкою.

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст партнерського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки партнера.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi