Гастро-регіони світу: Абруццо — італійські спеціалітети Arrosticini та Maccheroni alla chitarra - PostEat

пошук

Гастро-регіони світу: Абруццо — італійські спеціалітети Arrosticini та Maccheroni alla chitarra
26-10-2023 0 650


Абруццо – регіон на сході Італії, з адміністративним центром у місті Л’Аквіла. В Іспанському форті знаходиться музей Абруццо, де зберігається скелет мамонта, середньовічні артефакти, картини фламандських, римських та неаполітанських художників та інші чудові експонати. На головній площі Л’Аквіла щодня працює ринок, де можна придбати товари ручної роботи та найсвіжіші продукти. Третину території Абруццо займають національні парки та заповідники, де можна познайомитися з місцевою флорою та фауною, зайнятися верховою їздою, прогулятися мальовничими маршрутами, покататися на гірських велосипедах тощо. Регіон знаходиться на березі Адріатичного моря і включає 130 км чудового узбережжя, де є все, що потрібно для відмінного відпочинку. В Абруццо розташований найпівденніший льодовик у Європі – Кальдероні та фортеця Рокка-Калашіо, яка розташована на вершині скелі на висоті близько 1460 метрів.

Arrosticini

Також відомий як arrustelle або rustelle на діалекті, arrosticini — це шампури з м’ясом кастрованої вівці, барана або іноді навіть ягняти. Його традиційно смажать на подовженій жаровні на вугіллі під назвою fornacella. Одна з найпопулярніших м’ясних страв сучасної італійської кухні. Ці шашлики колись були основною стравою пастухів, які жили в гірських районах Абруццо й готували їх лише із залишків овечого м’яса меншої якості.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Сьогодні arrosticini виготовляють із якісних шматків м’яса, які змішані зі здоровенними шматками овечого жиру, що робить їх особливо соковитими. Іноді шашлик приправляють середземноморськими травами, але частіше просто щедро солять, а потім обсмажують до обвуглення.

Arrosticini можна знайти майже в будь-якому селі та місті регіону, особливо біля гори Гран-Сассо, але шашлик також доступний в готовому вигляді в численних супермаркетах. У традиційному стилі Абруццо, щоб повною мірою насолодитися ніжністю та насиченим смаком м’яса на грилі, arrosticini подають у гарячому вигляді та часто супроводжують скибочками pane unto – хрусткого домашнього хліба на заквасці, який готують на грилі та збризкують оливковою олією першого віджиму.

Що стосується вина, то arrosticini поєднується з келихом Монтепульчано д’Абруццо.

Maccheroni alla chitarra

Maccheroni або spaghetti alla chitarra — це різновид італійської яєчної пасти, що характеризується квадратним нарізом, який досягається за допомогою інструменту з дерев’яним каркасом, нанизаного на металеві дроти, відомого як chitarra або гітара.

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Інструмент був винайдений в кінці 19 століття в К’єті. За допомогою цього інструменту макарони набувають пористої текстури, що дозволяє різноманітним соусам прилипати до макаронів. У регіоні Абруццо maccheroni alla chitarra традиційно поєднують із простим рагу зі свинини та баранини або з помідорами та фрикадельками.

Старіші версії пасти включали шафран у тісто, яке заливалося яйцями перед змішуванням суміші з борошном. Рекомендується поєднувати пасту з тертим сиром Пекоріно і келихом Монтепульчано д’Абруццо.

Photo credit: Taste Atlas

Читайте також: 

Гастро-регіони світу: Трентіно-Альто-Адідже — італійські спеціалітети Canederli та Strudel di mele

Гастро-регіони світу: Фріулі-Венеція-Джулія — італійські спеціалітети Frico та Prosciutto di San Daniele

Гастро-регіони світу: Тоскана. Фестивалі

Гастро-регіони світу: Тоскана. Bistecca alla fiorentina — телячий стейк

Гастро-регіони світу: П’ємонт. Граппа

Гастро-регіони світу: П’ємонт. П’ємонтський трюфель.

Цікаві гастро-місця світу: Андалусія та її вина

Цікаві гастро-місця світу: Іспанія, Андалусія — оливкова олія, гаспачо, Pescaíto Frito

Цікаві гастро-місця світу: Емілія-Романья — парміджано, бальзамічний оцет, лазанья

Цікаві гастро-місця світу: виноробний регіон Бургундія

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi