/var/www/posteat.ua/html/wp-content/themes/posteat-child-2019/single-obzory.php

Внимание. На сайте действуют возрастные ограничения.

Я подтверждаю что мне исполнилось 18 лет
«Шампанське» з присмаком Італії - PostEat

пошук

«Шампанське» з присмаком Італії
22-12-2018 0 1147

Win Bar

Автор


Новий рік — це не тільки відчуття дива та казки, а й важкий вибір серед напоїв до столу. Що ж робити, якщо всі гроші вже витрачені на подарунки, а так хочеться мати “ігристий” настрій?

Про візитну картку Італії — “Просекко”, хоч раз у житті, але чув, певно, кожен. Частіше за все його порівнюють з французьким шампанським, проте це вино відрізняється не тільки своєю вартістю та складом, а й технологією виробництва.

Просекко виготовляють у 5 провінціях регіону Венето та 4 провінціях — Фріулі-Венеція-Джулія. Цікаво, що до 2009 року, сорт винограду Глера, з якого виробляють вино, мав однойменну назву до нього. Потреба зміни виникла через те, що кожне вироблене вино з даного сорту могло називатись Просекко. Всі вина дуже відрізнялись одне від одного своїми смаковими та ароматичними властивостями, саме тому вирішено було прийняти закон про захист зони виробництва Prosecco.

Крім Глери, винограду якого у вині має бути не менше ніж 85%, також дозволено додавати сорти Вердізо, Перера, Б’янкетта, Шардоне, Піно Гріджіо та інші.

Історія Prosecco

Італійці стверджують, що Просекко з’явилось ще за часів Римської імперії, в місті Трієст, та було улюбленим напоєм дружини імператора Октавіана Августа. На той час вино мало назву “Ріболла” й порівнювалось з античним напоєм Пучіно.

Першим, хто згадав назву “Просекко” в книзі, був англієць Файнс Морісон, який після візиту до півночі Італії, у 1593 році, детально описав це вино. А у 1754 році вино “Просекко” зустрічається в документах Авреліано Аканті.

До 1960-х років італійське ігристе було солодким та дуже схожим на “Асті Спуманте”. Але прогрес не стоїть на місці, тому, завдяки успішній роботі технологів, ми можемо насолоджуватись високоякісним сухим Просекко.

Воно стало на стільки відомим, що вже давно має успіх не тільки серед молоді, а й серед “досвідчених любителів” ігристих вин. Мабуть у цьому й полягає успіх Просекко, споживання якого зростає з кожним роком все більше й більше.

Види Prosecco

Перед тим, як Ви будете обирати Просекко, важливо знати, що воно буває лише білим та розподіляється за такими видами:

  • Спуманте (Spumante) — сильногазоване вино, що має тиск в пляшці не менше 3 атмосфер;
  • Фрізанте (Frizzante) — напів газоване вино, що виробляють під тиском не менше 2,5 атмосфер;
  • Транквіло (Tranquillo) — тихе вино, яке виробляють під тиском менше ніж 1 атмосфера. Це вино майже не зустрічається, бо його кількість від загального виробництва становить лише 3-5% та, звісно, не йде не експорт. Тому, скоріше за все, в Україні Ви навряд зможете познайомитись з ним.

За вмістом цукру Prosecco розподіляється на:

  • Брют (Brut) — вино містить до 15 грамів цукру на літр. Найпопулярніше вино, що має тонкий аромат цитрусових та квітів;
  • Екстра-драй (Extra-dry) — 12-20 грамів цукру на літр. Відоме своїм ароматом фруктів, груш та яблук;
  • Драй (Dry) — сухе вино, що містить 20-32 грамів цукру на літр. На відміну від інших, це вино відрізняється яскраво вираженим ароматом спілих тропічних фруктів.

Як пити Prosecco

Щоб насолоджуватись смаком Просекко, не треба чекати особливого приводу, адже, на відміну від шампанського, воно доступне для кожного. Італійці, наприклад, вживають його як за сніданком, так і за вечерею.

#WIN радить:

  • Не зберігайте пляшку довго.

На жаль, роки не йдуть на користь цьому вину — чим довше воно пролежить, тим менше фруктових нот залишиться в ньому. Тому радимо вживати Просекко протягом року після придбання.

  • Памятайте про правильну температуру.

Просекко необхідно охолоджувати до +5…+7°С та подавати його у келиху флюте. Але наповнюйте келих лиш на третину, так вино розкриє свій аромат та зможе довго «грати» в ньому.

  • Оберіть правильну страву.

Чи не обирайте зовсім нічого, адже Просекко на стільки універсальне, що їм можна насолоджуватись, як у якості аперитиву, так і в компанії страв з морепродуктів, риби, білого м’яса чи кролика.

  • Експериментуйте.

Знамениті коктейлі “Белліні” та “Мімоза” готуються саме на основі ігристого Просекко. Вони допоможуть поглянути на це вино зовсім під іншим кутом. Сподобається навіть найбільшим любителям класики.

#WINрекомендує спробувати:

  • Prosecco La Gioiosa et amorosa DOC Treviso
  • Prosecco Masottina Conegliano Valdobbiadene DOCG
  • Prosecco Freixenet DOC

Ми впевнені, що в цю новорічну ніч усі Ваші бажання обов’язково здійсняться, особливо, якщо в келиху буде смачне Просекко.

#WIN бажає ігристого настрою.

Зустрінемось на Подолі.

 

Фото/ Голос #Win: Анна Остапенко

 

Редакція сайту не несе відповідальності за зміст авторського матеріалу. Думка редакції може відрізнятися від думки автора.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi