пошук
пошук
Італійська кухня визнана ЮНЕСКО нематеріальною культурною спадщиною — рішення оголосили 10 грудня 2025 року на 20-й сесії з питань нематеріальної культурної спадщини в Нью-Делі. Про це повідомили агентство Reuters.
Це офіційне підтвердження того, що італійська гастрономія — не просто набір страв, а культурний код, який поєднує покоління, громади та регіони країни, передається з покоління в покоління, і яка, як сподівається Італія, сприятиме розвитку туризму.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Як ЮНЕСКО ухвалило рішення
Процес тривав із 2023 року. Саме тоді Італія подала заявку, представивши свою кухню як соціальний ритуал, що виходить далеко за межі піци, пасти та різотто. Уряд країни наголошував на різноманітті традицій: від ломбардійського оссобуко до пулійських орекієтте (оrecchiette — вушки) з листям ріпи.
Голосування відбулося у Червоному форті в Делі, історичній фортеці XVII століття, яка сьогодні також є об’єктом Світової спадщини ЮНЕСКО, символом історії та культури Індії. Разом з Італією до списку потрапили і інші елементи: індуїстське свято Дівалі (або Діпавалі, одне з найважливіших і найвідоміших свят в Індії та серед індуїстів у всьому світі, коли запалюють лампадки; символізує перемогу світла над темрявою, добра над злом, знання над невіглаством) та культура басейнів Ісландії.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Реакція Італії та користь для економіки
Прем’єр-міністерка Джорджія Мелоні назвала рішення «відмінністю, якою можна лише пишатися». За її словами, статус ЮНЕСКО, це не лише престиж, а й «потужний інструмент для захисту національних продуктів від підробок».
Галузеві асоціації прогнозують:
Що це означає для світової гастрономії
Італійська кухня долучилася до елітного гастрономічного списку ЮНЕСКО, де вже є:
Цей статус зміцнює позиції Італії на глобальному гастроринку та підсилює trend-value її продуктів.
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Чому це важливо
Фото: фрісток
Читати також:
Різдвяні бокси зі стравами від закладів Києва 2025: найкращі сети на свята
Оновлений Бессарабський ринок відкривається: тестовий запуск вже 10 грудня
Grand Admiral Brut Nature 2019 — новий вінтаж легендарного ігристого від 46 Parallel Wine Group
Бессарабський ринок: від біржі праці до головного гастрономічного центру Києва
Що подарувати на Різдво: добірка небанальних ідей. Ч. 1
Новий заклад. Київ: на Хрещатику відкрився новий «Китайський Привіт»
Бессарабський ринок: від біржі праці до головного гастрономічного центру Києва
Нові заклади Києва. Жовтень 2025: 21 локація, що відкрилась в місті
Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.
Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:
Коментарi