У період пізнього неоліту люди робили сир та йогурти - PostEat

пошук

У період пізнього неоліту люди робили сир та йогурти
17-03-2023 0 388


Вчені виявили докази того, що древні люди в період пізнього неоліту виробляли сир та йогурти, використовуючи молоко корів, овець чи кіз. Про це повідомляє Phys.org.

За результатами дослідження, ранні фермери зменшували вміст лактози в молоці, перетворюючи його на сир або інші молочні продукти, такі як йогурт.

Вчені та археологи з Йоркського, Кембриджського, Торунського та Краківського університетів вивчили практику обробки молочних продуктів у пізньому неоліті за допомогою ліпідного та протеомного аналізу. Їм вдалося виявити в керамічних посудинах органічні залишки з високим вмістом сиру, що вказує на виробництво сиру.

У неолітичній Європі непереносимість лактози була поширеною аж до пізньої бронзової доби, коли з’явилася генетична мутація, що дозволила дорослим людям виробляти лактазу — фермент, що розщеплює лактозу в організмі.

Попри непереносимість лактози, що часто зустрічається в цей період, є археологічні свідчення того, що молочні продукти споживалися в неоліті. Серед таких свідчень — кістки тварин, характерні для молочних стад, молочні ліпіди в керамічних посудинах, а також молочні білки в стародавньому зубному камені або зубному нальоті.

Фото: Phys.org; historyforkids.org

Читайте також: 

Безпілотний фургон розвозить продукти в Швейцарії

Юрія Ковриженка номінували на премію Wine Travel Awards

У Києві пройде український ресторанний форум «RestoPraktiki»

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi