У Раду подали законопроєкти з дерегуляції виноробної галузі. Винороби чекають їх десятки років - PostEat

пошук

У Раду подали законопроєкти з дерегуляції виноробної галузі. Винороби чекають їх десятки років
30-03-2021 0 1984


Державне регулювання винної галузі України побудоване таким чином, що ставить мале виноробство, — крафтовиків або «гаражистів», — поза законом. У 2021 році є шанс вивести цей бізнес з напівлегального становища і прийняти законопроєкти №5306 та №5307 — про спрощення держрегулювання роботи малих виноробів та скасування акцизного податку для вин міцністю до 15%.

Боротьба малих виноробів (обсяг — не більше 10 тис. декалітрів на рік / 100 тис. л) за легалізацію свої діяльності триває десятки років. Довгий час крафтовики фактично перебували (і часто перебувають нині) у підпіллі, бо державне регулювання галузі з його системами стандартизації продукції та ліцензування орієнтовані на великих виробників.

Один з перших кроків до легалізації малого виноробного бізнесу був зроблений у 2016 році, коли президент Петро Порошенко підписав закон №2739, що скасовував для малих виноробів ліцензію на гуртовий продаж вина за ₴500 000. Для багатьох «гаражистів» це була неймовірна сума, тому вони були обмежені продажем вина на винних фестивалях і туристам.

У 2018 році президент України підписав закон №2360-VIII, згідно з яким була спрощена процедуру ліцензування малого виноробства та прибрані бюрократичні перепони (більше сотні дозвільних документів з різних відомств) на шляху до цього.

Тепер у Верховну Раду подали нові важливі законопроєкти — №5306 про підтримку виноробства та спрощення господарської діяльності малих виробництв і №5307 про скасування маркування маркою акцизного податку неігрістих вин та зброджених напоїв міцністю до 15%.

На сторінці у фейсбук Офісу простих рішень, який брав участь у їх розробці сказано, що законопроєкти покликані зняти перешкоди для розвитку малого і середнього бізнесу, стимулювати відкриття нових виробництв, посилити конкурентоздатність малих виробників виноробної продукції тощо.

Найважливіші моменти законопроєктів №5306 та №5307:

• скасовується необхідність отримання ліцензії для малих виробництв виноробної продукції;

• вносяться зміни в Податковий кодекс, які прибирають необхідність маркування акцизного податку для натуральних вин до 15%;

• дозволяється малим виробництвам використання придбаного винограду українського походження;

• замість щомісячного вводиться щорічний звіт;

• дозволяється розлив виноробної продукції у металеві банки із харчового алюмінію;

• знімається обмеження, згідно з якими центральний орган виконавчої влади визначає, де і які сорти винограду можна вирощувати;

• знімається обмеження щодо надання державної підтримки малим і середнім виробництвам.

Точна дата голосування за ці важливі законопроєкти поки невідома. Але учасники винної галузі бачать позитивні зрушення вже у самому факті подання до розгляду парламентом таких прогресивних законів.

Фото: Unsplash

Читайте також:

Правила українських виноробів: Валерій Петров

Бліц про вино з сомельє Богданом Павлюхом

Правила українських виноробів: Вікторія й Борис Пекер

Цей матеріал вперше опубліковано на сайті posteat.ua та є його інтелектуальною власністю.

Підписуйтеся на наші сторінки у соціальних мережах:

 



Tweet

Коментарi